Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
22.2 C
Athens

Ισραήλ: Τι είναι ο “Σιδηρούς Θόλος” και πώς η Χαμάς ξεπέρασε την σχεδόν αδιαπέραστη αεράμυνα

Το σύστημα του σιδηρούν θόλου (Iron Dome) είναι ένα σύστημα αεράμυνας εδάφους- αέρος μικρού βεληνεκούς που έχει αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ για την αντιμετώπιση επιθέσεων με ρουκέτες, όλμους, βλήματα πυροβολικού και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) σε μικρή απόσταση.

Το εν λόγω σύστημα αεράμυνας έχει βεληνεκές περίπου 70 χιλιομέτρων και διαθέτει τρία κεντρικά στοιχεία:

  • το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού
  • το ραντάρ διαχείρισης μάχης και ελέγχου όπλων
  • τον εκτοξευτή πυραύλων οπλισμένο με 20 πυραύλους Tamir

Το σύστημα ανήκει στο οπλοστάσιο του Ισραήλ από το 2011. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Λιβάνου το 2006, χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Χεζμπολάχ και αρκετές βόρειες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Χάιφα, δέχθηκαν επιθέσεις, με αποτέλεσμα να πολλές απώλειες. Οι επιθέσεις του 2006 ώθησαν το Ισραήλ να αναπτύξει το δικό του σύστημα αεράμυνας.

Πώς λειτουργεί

Όταν ένας πύραυλος εκτοξεύεται προς το Ισραήλ, το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού ανιχνεύει την εισερχόμενη τροχιά και διαβιβάζει τις πληροφορίες στο σύστημα ελέγχου όπλων, το οποίο εκτελεί άμεσους και πολύπλοκους υπολογισμούς για να ανιχνεύσει την τροχιά, την ταχύτητα και τον αναμενόμενο στόχο του πυραύλου.

Στην περίπτωση που ο εισερχόμενος πύραυλος κατευθύνεται προς μια κατοικημένη περιοχή ή μια στρατηγική εγκατάσταση, ο εκτοξευτής πυροδοτεί αυτόματα τον πύραυλο Tamir και ο πύραυλος καταστρέφεται στον αέρα εξουδετερώνοντας την απειλή. Σημειώνεται ότι μια ενιαία πυροβολαρχία αποτελείται από τρεις με τέσσερις εκτοξευτές και το Ισραήλ διαθέτει τουλάχιστον δέκα.

Ο κατασκευαστής του συστήματος Iron Dome – Rafael Advanced Defence System ισχυρίζεται ότι έχει ποσοστό επιτυχίας 90% και ότι μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 2.000 αναχαιτίσεις.

Τι συνέβη στην περίπτωση της Χαμάς

Το τόσο δυνατό σύστημα αεράμυνας εξουδετερώθηκε μετά από καταιγισμό ρουκετών από τη Χαμάς. Εδώ και αρκετά χρόνια, η Χαμάς προσπαθεί να βρει αδυναμία στο σύστημα Iron Dome.

Εντέλει το έχουν πετύχει σε μεγάλο βαθμό εξουδετερώνοντας το σύστημα με μια επίθεση με ρουκέτες Salvo (πολλαπλές ρουκέτες που εκτοξεύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα), καθιστώντας δύσκολο για το σύστημα ελέγχου να αναχαιτίσει όλους τους στόχους. Αυτή τη φορά, πάνω από 5.000 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν μέσα σε μόλις 20 λεπτά.

Η Χαμάς αναπτύσσει συνεχώς την τεχνολογία των πυραύλων της και με την πάροδο των ετών έχει αυξήσει το βεληνεκές τους ώστε να καλύπτει μεγάλες πόλεις του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ, ακόμη και της Ιερουσαλήμ.

Ένας πύραυλος που εκτοξεύεται από τη Χαμάς είναι πολύ φθηνότερος από τον πύραυλο Tamir που εκτοξεύεται για να τον αναχαιτίσει. Για το Ισραήλ, το Iron Dome έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να εξουδετερώνει στόχους και να σώζει ζωές.

Κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης με τη Χαμάς το 2012, το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι το 85% των 400 ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, προς αμάχους και στρατηγικές περιοχές, εξουδετερώθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 2014, η Χαμάς εκτόξευσε πάνω από 4.500 ρουκέτες σε αρκετές ημέρες. Πάνω από 800 αναχαιτίστηκαν και περίπου 735 καταρρίφθηκαν, σημειώνοντας ποσοστό επιτυχίας 90%.

Το 2021, το Ισραήλ γνωστοποίησε ότι είχε αναβαθμίσει το σύστημα για να αντιμετωπίσει πρόσθετες εναέριες απειλές, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς αναχαίτισης πυραύλων, καθώς και της ταυτόχρονης αναχαίτισης πολλαπλών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τον Μάιο του 2021, στη διήμερη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, εκτοξεύτηκαν πάνω από 1.000 ρουκέτες τις πρώτες ημέρες και πάνω από 4.500 κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σύγκρουσης.

Πηγή: NDTV

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γερμανία: Οι κατάσκοποι γυρίζουν στο Βερολίνο

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την επανένωση της χώρας τους, οι Γερμανοί θεώρησαν ότι είχαν ξεμπερδέψει με τους εχθρούς. Κάπως έτσι «ξεφορτώθηκαν»...
Καιρός: Αγριεύει o καύσωνας τις επόμενες μέρες

Κλιματική αλλαγή: Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία

Μαθήματα εξ αποστάσεως στις Φιλιππίνες, γεμάτα πάρκα στη Μιανμάρ, προειδοποίηση για ακραίο καύσωνα στο Μπανγκλαντές: η νοτιοανατολική Ασία συνεχίζει σήμερα να πλήττεται από αφύσικα...

Τιμολόγιο ρεύματος: Πώς θα διαμορφωθούν τον Μάιο – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σταθεροποίηση των τιμολογίων ρεύματος αναμένεται για τον Μάιο με μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τον Απρίλιο σύμφωνα με εκτιμήσεις από πηγές των προμηθευτών. Η μέση...

Ρέντη: Στη φυλακή οδηγήθηκαν επτά από τους 31 κατηγορουμένους

Την Κυριακή θα συνεχιστεί ο δεύτερος κύκλος των απολογιών ενώπιον των τεσσάρων ανακριτών για τη δολοφονική επίθεσης σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ, έξω από...

Πόλεμος στη Γάζα: Tην ισραηλινή αντιπρόταση για κατάπαυση του πυρός έλαβε και μελετά η...

Στη Μέση Ανατολή μία νέα προσπάθεια με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων βρίσκεται σε εξέλιξη για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Την ίδια...

Δημοσκόπηση GPO: Ανεβαίνει στο 33,6% η ΝΔ, 16,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 13,5% το ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα myCar – Ποιους ιδιοκτήτες...

Ενεργοποιείται την ερχόμενη Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου η ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να θέσουν σε κίνηση τα οχήματά τους πληρώνοντας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πόλεμος στη Γάζα: Tην ισραηλινή αντιπρόταση για κατάπαυση του πυρός έλαβε και μελετά η Χαμάς

Στη Μέση Ανατολή μία νέα προσπάθεια με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων βρίσκεται σε εξέλιξη...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ...

Υφαντής: O πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει ήδη μετατραπεί σε μία σε ισραηλινο – ιρανική σύγκρουση

Το διττό μήνυμα του Ιράν και του Ισραήλ «που έφτασαν κοντά σε περιφερειακή σύγκρουση...

Washington Post: Αλλάζει στρατηγική το Ισραήλ μετά την επίθεση στο Ιράν

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες, που είναι από τις πιο βαριά...