Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
23.8 C
Athens

Ισραηλινά τανκς στις πύλες του νοσοκομείου Αλ Σίφα: Κλείνουν τα νοσοκομεία, κυριαρχεί η απόγνωση

Οι ισραηλινές δυνάμεις έφθασαν σήμερα έξω από τις πύλες του βασικού και μεγαλύτερου νοσοκομείου της πόλης της Γάζας, του κύριου στόχου των ισραηλινών πυρών και επιδρομών στο πλαίσιο της αιματηρής στρατιωτικής εισβολής στη βόρεια Γάζα, με τους γιατρούς να καταγγέλλουν ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι χωρίς νερό και τρόφιμα, ενώ το νοσοκομείο είναι έτοιμο να σταματήσει να λειτουργεί ελλείψει καυσίμων.

Μαζί με το Αλ Σίφα έχουν μπει στο στόχαστρο του Ισραήλ συνολικά τα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας, τα οποία φαίνεται να κλείνουν και να εκκενώνονται το ένα μετά το άλλο εν μέσω ισραηλινών απειλών για κλιμάκωση της επίθεσης.

Η διοίκηση του Αλ Σίφα περιγράφει μια εφιαλτική κατάσταση, με θανάτους πρόωρων βρεφών εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων για τη λειτουργία των θερμοκοιτίδων, ασθενών και λόγω της απουσίας ιατροφαρμακευτικού υλικού, τεχνικού εξοπλισμού και επαρκούς προσωπικού, ενώ η απουσία νερού και τροφίμων έχει αφήσει έκθετους χιλιάδες Παλαιστίνιους ασθενείς και εκτοπισμένους που έχουν βρει τις τελευταίες εβδομάδες καταφύγιο εκεί αφού έχασαν τα σπίτια τους από τις ισραηλινές επιδρομές.

Πρόκειται για μια γενική εικόνα κατάρρευσης, απόγνωσης και θανάτου που έρχεται από τα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας.

Από αυτό το τοπίο δεν λείπουν και οι εκτελέσεις Παλαιστινίων από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές κατά την προσπάθειά τους να αποχωρήσουν από το Αλ Σίφα ή να βρουν καταφύγιο σε αυτό, όπως έχουν καταγγείλει οι παλαιστινιακές αρχές.

Ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε τον θάνατο «επτά πρόωρων βρεφών» και «27 ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας» από το Σάββατο λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος στο Αλ Σίφα. Στο νοσοκομείο φιλοξενούνταν 45 μωρά την περασμένη βδομάδα.

Ο απολογισμός δόθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τον Γιούσεφ Αμπού Ρις, ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής Χαμάς επικεντρώνονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου τα νοσοκομεία είναι πλέον «εκτός λειτουργίας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ασράφ Αλ-Κίντρα, ο οποίος αναφέρει ότι βρίσκεται εντός του νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας, μετέδωσε την πληροφορία για το ισραηλινό τανκ έξω από την πύλη του.

«Το τανκ βρίσκεται έξω από την πύλη του τμήματος των εξωτερικών ιατρείων, έτσι φαίνεται η κατάσταση σήμερα το πρωί», δήλωσε ο Κίντρα τηλεφωνικά στο Reuters.

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει τους Παλαιστίνιους να αποχωρήσουν τους γιατρούς να στείλουν τους ασθενείς αλλού. Οι IDF υποστηρίζουν μάλιστα ότι προσπάθησαν να συνδράμουν στην απομάκρυνση των πρόωρων βρεφών και ότι επέτρεψαν τη διέλευση φορτηγών με 300 λίτρα καυσίμων για να τροφοδοτήσει τις γεννήτριες έκτακτης ανάγκης, αλλά οι υπήρξαν παρεμβολές από τη Χαμάς.

Ο Κίντρα διέψευσε τις δηλώσεις και διευκρίνισε ότι ακόμη και να γινόταν προμήθεια τα 300 λίτρων αυτά θα τροφοδοτούσαν το νοσοκομείο για μόλις μισή ώρα, τη στιγμή που το Αλ Σίφα χρειάζεται 8.000 με 10.000 λίτρα τη μέρα, τα οποία πρέπει να παραδώσει ο Ερυθρός Σταυρός ή μια διεθνής υπηρεσία βοήθειας, δήλωσε στο Reuters.

Ένας χειρουργός του νοσοκομείου, ο Δρ. Ahmed El Mokhallalati, δήλωσε την Κυριακή ότι οι βομβαρδισμοί ανάγκασαν το προσωπικό να τοποθετήσει τα πρόωρα μωρά σε συνηθισμένα κρεβάτια, χρησιμοποιώντας την ελάχιστη διαθέσιμη ενέργεια για να τα ζεστάνει.

«Περιμένουμε να χάσουμε περισσότερα μέρα με τη μέρα», είπε.

Το Αλ Σίφα «δεν λειτουργεί πλέον ως νοσοκομείο», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντος Αντανόμ Γεμπρεγιεσούς.

«Με τραγικό τρόπο, ο αριθμός των θανάτων ασθενών έχει αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε. «Ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός ενώ τα νοσοκομεία, που θα έπρεπε να είναι ασφαλή καταφύγια, μετατρέπονται σε σκηνές θανάτου, καταστροφής και απόγνωσης», τόνισε.

Ταυτόχρονα, συγκλονιστική είναι η αναφορά του παραρτήματος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη για περίπου 100 πτώματα σε αποσύνθεση ακριβώς έξω από το Αλ Σίφα, τα οποία δεν μπορούν να βγουν έξω να περισυλλέξουν και να θάψουν. 

«Η υγειονομική περίθαλψη δεν είναι στόχος» τονίζει ο ΠΟΥ καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός, ενεργή προστασία των αμάχων και της υγειονομικής περίθαλψης και ζητά να γίνει σεβαστό το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Παλαιστίνιος πρωθυπουργός προς ΟΗΕ: «Ρίξτε βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας»

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ κάλεσε σήμερα τον ΟΗΕ και την ΕΕ να «ρίξουν βοήθεια» στη Λωρίδα της Γάζας για να στηρίξουν τους αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί στον πόλεμο.

«Καλώ τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ρίξουν βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως στον βορρά, όπως έχει γίνει πολλές φορές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Στάγεχ στο υπουργικό συμβούλιο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ζήτησε επίσης τη χερσαία διανομή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας «με το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων, που δεν θα περιορίζονται στο πέρασμα της Ράφα».

Πάνω από 15.000 εγκλωβισμένοι

Η κατάσταση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας επιδεινώνεται λεπτό με λεπτό, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι στις εγκαταστάσεις του βρίσκονται περίπου 15.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκτοπισμένοι από το ισραηλινό σφυροκόπημα που έχουν βρει καταφύγιο μέσα στο Αλ Σίφα.

Ο δημοσιογράφος Μουσταφά Σαρσούρ, μιλώντας στο CNN, ανέφερε ότι «υπάρχουν περισσότερα από 70 πτώματα που πρέπει να θαφτούν και για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχουν σκουπίδια σε κάθε γωνία των εγκαταστάσεων. Πριν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το νοσοκομείο υπήρχε ένα αποτεφρωτήριο όπου έκαιγαν τα σκουπίδια. Η μυρωδιά είναι απερίγραπτη. Τα ισραηλινά τανκ βρίσκονται 200 μέτρα βορειότερα του νοσοκομείου και το σφυροκόπημα ανελέητο». 

Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις εισήλθαν στη Γάζα στα τέλη Οκτωβρίου και γρήγορα περικύκλωσαν την πόλη της Γάζας, τον κύριο οικισμό στο βόρειο τμήμα της. Οι μάχες επικεντρώνονται έκτοτε σε έναν ολοένα και στενότερο κύκλο γύρω από το νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο του θύλακα, όπου χιλιάδες άμαχοι αναζήτησαν καταφύγιο.

Το Ισραήλ λέει ότι οι μαχητές της Χαμάς έχουν ένα υπόγειο αρχηγείο σε σήραγγες κάτω από το νοσοκομείο και χρησιμοποιούν σκόπιμα τους ασθενείς του ως ασπίδα, κάτι που η Χαμάς αρνείται.

Έκτοτε χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό της Λωρίδας έχουν μείνει άστεγοι, αποτέλεσμα της αδυσώπητης ισραηλινή στρατιωτικής εκστρατείας. Το Ισραήλ έχει διατάξει την πλήρη εκκένωση του βόρειου μισού της Λωρίδας της Γάζας.

Στο μεταξύ, ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων από τις 7 Οκτωβρίου έχει ξεπεράσει τους 11.000, στη συντριπτική πλειονότητά τους άμαχοι, εκ των οποίων περίπου το 40% είναι παιδιά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρχών.

Νέα ώθηση δίνεται επίσης στις ανησυχίες για επέκταση του πολέμου πέρα από τα παλαιστινιακά εδάφη με γενικευμένο χαρακτήρα, λόγω της αυξανόμενης έντασης των εχθροπραξιών στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο και των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ σε στόχους παραστρατιωτικών οργανώσεων που συνδέονται με το Ιράν στη γειτονική Συρία.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, Middle East Eye και Al Jazeera

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΙΣΠΑΝΙΑ: Άνεμος εκλογών

Ισπανία: Παραμένει πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ

Παραμένει στην θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας, ο Πέδρο Σάντσεθ όπως ανακοίνωσε κατά το διάγγελμά που πραγματοποίησε την Δευτέρα (29/4). Το ενδεχόμενο παραίτησης εγέρθηκε μετά...

Η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος και άλλες αφρικανικές χώρες αποσύρουν τον...

Σε μία κίνηση που προκαλεί ανησυχία ως προς την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησαν η Αίγυπτος, η Νότια Αφρική, το.. Καμερούν, η Σενεγάλη, Αλγερία και...

Μεγάλη Δευτέρα: Η αρχή της Εβδομάδας των Παθών – Η ακολουθία του Νυμφίου

Μεγάλη Δευτέρα σήμερα. Την επόμενη μέρα από την Κυριακή των Βαΐων, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του «Παγκάλου» Ιωσήφ, γιου του Ιακώβ, που...
Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτουν μετά από νέες καταθέσεις

Δίκη για το Μάτι, έξι χρόνια μετά την τραγωδία: 104 νεκροί, 6 ένοχοι, κανένας...

Ένοχοι κρίθηκαν έξι από τους 21 κατηγορούμενους για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που άφησε πίσω της 104 νεκρούς. Με δεδομένες τις πλημμεληματικού χαρακτήρα...

Πασχαλινή έξοδος με τη βενζίνη στα δύο ευρώ το λίτρο για τους οδηγούς

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν στο χέρι οι οδηγοί για την πασχαλινή έξοδο με αυτοκίνητο καθώς η τιμή της βενζίνης...

Συναγερμός στην Πολιτική προστασία για πυρκαγιές – Τρεις συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας την οποία συγκάλεσε εκτάκτως ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Στη σύσκεψη συμμετέχουν στελέχη...

Ντουμπάι: Έργο – μαμούθ 35 δισ. για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου

Πράσινο φώς άναψε ο ηγέτης του Ντουμπάι Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ για τον νέο τερματικό επιβατικό σταθμό στο διεθνές αεροδρόμιο Al Maktoum αξίας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πόλεμος στη Γάζα: Tην ισραηλινή αντιπρόταση για κατάπαυση του πυρός έλαβε και μελετά η Χαμάς

Στη Μέση Ανατολή μία νέα προσπάθεια με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων βρίσκεται σε εξέλιξη...

Αττικό Νοσοκομείο: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του Δημήτρη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου από την...

Δημήτρης Κόκοτας: Θετική ανταπόκριση έδειξε το τελευταίο εγκεφαλογράφημα

Στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» νοσηλεύεται ο Δημήτρης Κόκοτας από τις 28 Μαρτίου μετά από...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ...