Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, 2020
13.7 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Δεκεμβρίου (Audio)

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1971...Το Καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: 120 ετών ο ΣΕΓΑΣ, η ψυχή των συλλόγων και των αθλητών!

Ο ΣΕΓΑΣ, το σωματείο που εποπτεύει τον ελληνικό αθλητισμό, έγινε 120 ετών!

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη          akontogiannidis@yahoo.gr

Τέτοιες μέρες του 1897, εκατό εκπρόσωποι από 33 (επί συνόλου 44) Γυμναστικούς Συλλόγους της ελεύθερης και δούλης Ελλάδος, συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στην Αθήνα, για να ιδρύσουν τον Σύνδεσμο Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ). Ανάμεσα τους, καθηγητές, βουλευτές, υπουργοί, λόγιοι, επιστήμονες και αξιωματικοί. Παρών και ο ταγματάρχης Λαπαθιώτης, ως εκπρόσωπος Γυμναστικού Συλλόγου της Κύπρου!

Νωρίτερα, ο Πανελλήνιος Γ.Σ. ο παλαιότερος σύλλογος της Ελλάδος, έστειλε πρόσκληση σ’ όλα τα αθλητικά σωματεία να παραστούν εκπρόσωποι τους στο Συνέδριο, με αποκλειστικά θέματα: Ίδρυση Συνδέσμου, Ψήφιση Καταστατικού και Εκλογή Διοίκησης.

Η συνέλευση έγινε στην Κυριακή 12-1-1897. Άρχισε με μνημόσυνο για τον εκλιπόντα Ιωάννη Φωκιανό, που ζητούσε από τις κυβερνήσεις καθιέρωση της Γυμναστικής ως μάθημα στα σχολεία, ενώ στην Δ΄ Ζάππεια ολυμπιάδα το 1888, για να μη ματαιωθούν οι αγώνες, λόγω έλλειψης χρημάτων, ξόδεψε την προσωπική του περιουσία και την προίκα της αδελφής του Καλλιόπης!

Πρόεδρος της Συνελεύσεως ήταν ο πρόεδρος του Πανελληνίου Σπ. Λάμπρος. Πρότεινε και αποφασίστηκε η ίδρυση του ΣΕΓΑΣ (δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της 27-2-1897), καθιερώθηκαν οι ετήσιοι Πανελλήνιοι Αγώνες και η ίδρυση σχολής γυμναστών για τα σχολεία. Από τότε ο ΣΕΓΑΣ έγινε η ψυχή του Ελληνικού Αθλητισμού, αγωνιζόταν για την πρόοδό του, την προσέλκυση των νέων στους Συλλόγους για να αθλούνται, να αναδεικνύονται και με τις νίκες τους σε ολυμπιακούς και διεθνείς αγώνες να τιμούν την πατρίδας μας. (Σήμερα δυστυχώς δεν έχουμε όπως παλιά πληθώρα σχολικών αγώνων, ημερίδων στίβου που αναδείκνυαν αθλητές)

Πάντως, μετά την επιτυχή αναβίωση των Ολυμπιακών του 1896, άρχισαν πολλά παιδιά να αθλούνται, να λαμβάνουν μέρος σε αγώνες για να μοιάσουν τα ινδάλματα τους, τους ολυμπιονίκες μας. Πρώτος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ εξελέγη παμψηφεί ο Σπ. Λάμπρος με γραμματείς τους Μ. Στελλάκη (Εθνικού) και Ιω. Χρυσάφη (Λαμίας).

Η δραστηριότητα του ΣΕΓΑΣ ήταν θεαματική. Πέραν των Πανελληνίων αγώνων, καθιέρωσε το 1928 τους Βαλκανικούς και το 1934 τους Μεσογειακούς, ενώ προετοίμαζε τους αθλητές για τους Ολυμπιακούς. Ανέλαβε και διοργάνωσε με επιτυχία το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου (1997), τους Πανευρωπαϊκούς (1969 και 1982), το Πανευρωπαϊκό κλειστού στίβου (1985), τους Μεσογειακούς (1991) και τους διεθνείς Μαραθωνίους δρόμους.

Ο ΣΕΓΑΣ τιμήθηκε και βραβεύτηκε από βασιλείς, προέδρους δημοκρατίας και την Ακαδημία Αθηνών. Έχει στη δύναμη του 500 Σωματεία με περίπου 30.000 αθλητές. Πρόεδροι του διατέλεσαν προσωπικότητες που διέπρεψαν είτε ως πρωταθλητές, είτε ως καταξιωμένοι στο χώρο των επιστημών, της πολιτικής και του πνεύματος. Ξεχωρίζουν, ο Σπυρίδων Λάμπρος ως πρωθυπουργός και ο Αντώνης Κουνάδης νυν πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών:

Σπυρίδων Λάμπρος (1851-1919), καθηγητής Πανεπιστημίου, ιστορικός και πολιτικός, υπουργός Παιδείας και πρωθυπουργός (1916-1917). Έγραψε την ιστορία της Ελλάδος και πολλά ιστορικά έργα.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: 120 ετών ο ΣΕΓΑΣ, η ψυχή των συλλόγων και των αθλητών!
Σπυρίδων Λάμπρος, πρώτος πρόεδρος ΣΕΓΑΣ και πρωθυπουργός

Αντώνης Κουνάδης: Πανελληνιονίκης πολλές φορές στην δισκοβολία και σφαιροβολία, 5ος καλύτερος αθλητής στον κόσμο, βαλκανιονίκης, μεσογειονίκης, ρέκορντμαν, καθηγητής του Πολυτεχνείου, πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος 7 ξένων ακαδημιών, τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον ανώτερο ταξιάρχη του τάγματος της τιμής, αποτελεί δε, μία από τις σημαντικότερες επιστημονικές και πνευματικές προσωπικότητες της χώρας.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: 120 ετών ο ΣΕΓΑΣ, η ψυχή των συλλόγων και των αθλητών!
Αντώνης Κουνάδης πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και της Ακαδημίας

-Απόστολος Νικολαΐδης (1896-1980), υπήρξε αθλητής του ΠΑΟ σε στίβο, ποδόσφαιρο, τένις, μπάσκετ και βόλεϊ, πρόεδρος του Παναθηναϊκού και το όνομα του δόθηκε στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: 120 ετών ο ΣΕΓΑΣ, η ψυχή των συλλόγων και των αθλητών!
Απόστολος Νικολαΐδης

-Γεώργιος Μαρσέλλος: Πανελληνιονίκης 15 φορές (110μ. εμπόδια, ύψος και δέκαθλο με ρεκόρ), ένα χρυσό και τρία αργυρά στους Βαλκανικούς, χρυσό και αργυρό στους Μεσογειακούς, χρυσό στους αγώνες ΣΙΣΜ, ενώ τιμήθηκε με παράσημο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: 120 ετών ο ΣΕΓΑΣ, η ψυχή των συλλόγων και των αθλητών!
Γεώργιος Μαρσέλλος

-Κων. Παναγόπουλος: Ο σημερινός πρόεδρος είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Δημοσκοπήσεων ALCO, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαραθωνίου δρόμου που αναβαθμίστηκε τα τελευταία χρόνια.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: 120 ετών ο ΣΕΓΑΣ, η ψυχή των συλλόγων και των αθλητών!
Οι δύο τελευταίοι πρόεδροι Βασ. Σεβαστής και Κων. Παναγόπουλος

Χρονολογικώς, διατελέσαντες πρόεδροι του ΣΕΓΑΣ: Σπ. Λάμπρος (1897-1905), Αρ. Ραγκαβής (1906-1909), Α. Παναγιωτόπουλος (1910-1911), Π. Καλλιγάς(1912-1913), Μ. Μίνδλερ (1914-1926), Ν. Αθανασιάδης (1927-1928), Μ. Ρινόπουλος (1929-1930), Ιω. Κετσέας (1930-1931), Μ. Ρινόπουλος (1932-1945), Απ. Νικολαΐδης (1946-1967), Ευ. Μοιρόπουλος (1968—1972), Αντ. Κουνάδης (1973-1974), Γ. Ρεδιάδης (1974-1975), Γ. Μαρσέλλος (1975-1982) Ηλ. Μισαηλίδης (1982-1984), Φρ. Σερπιέρης (1984- 6 μήνες) Γ. Κατσιμπάρδης (1984-1987), Στρ. Μολυβάς (1987-1997), Βασ. Σεβαστής 1997-2012), Κων. Παναγόπουλος (1912- σήμερα). Ως μεγάλοι αθλητές, και πρόεδροι, οι Κουνάδης και Μαρσέλλος, τιμήθηκαν το 1994 με το αριστείο του ΣΕΓΑΣ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κουντουριώτικα: 6 στρέμματα αποδίδονται στους πολίτες από τον Δήμο Αθηναίων

Κουντουριώτικα: 6 στρέμματα αποδίδονται στους πολίτες από τον Δήμο Αθηναίων

Στον Δήμο Αθηναίων και τους δημότες της πρωτεύουσας πέρασαν, μετά από μεγάλη προσπάθεια και δικαστικές διαμάχες δεκαετιών, έξι στρέμματα ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου,...

«Φακελώνονται» όλα τα ΙΧ αυτοκίνητα είτε κυκλοφορούν ή είναι σε ακινησία

Μία τεράστια βάση δεδομένων που θα περιέχονται όλα τα στοιχεία για τα ΙΧ αυτοκίνητα είτε κυκλοφορούν, είτε είναι σε ακινησία, δημιουργούν από...

Καλόγριες μπλοκάρουν έργο του ΑΔΜΗΕ

Πέντε καλόγριες της Ιεράς Μονής Αγ. Θεοδώρων Καλαβρύτων κρατούν παγωμένο πάνω από ένα χρόνο το κρίσιμης σημασίας έργο για την ευστάθεια του...

Κορωνοϊός – Λαμία: Θετική βρέθηκε υπάλληλος γηροκομείου

Η κατάσταση του κορωνοϊού στην Ελλάδα δεν φαίνεται να καλυτερεύει διότι καθημερινώς εμφανίζονται όλο και περισσότερα κρούσματα αλλά και αυξάνονται οι διασωληνωμένοι.

Νεκρός άνδρας σε τροχαίο στην Θεσσαλονίκη

διενεργείται προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος Ένας 72χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στην...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 4/12/20

Τα ματς για την Ευρωλίγκα και οι αναμετρήσεις για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα με τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας.

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

Ισχυρές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η μεγάλη περιπέτεια της ρεμπέτισσας Ρόζας Εσκενάζυ

Σαν σήμερα, πριν από 38 χρόνια (2-12-1980) έφυγε στα 90 της χρόνια από την...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, 47 χρόνια μετά…

«Ψωμί, Παιδεία Ελευθερία», «Κάτω η Χούντα», «έξω από το ΝΑΤΟ», «Κάτω το Κράτος» ήταν...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Ο ξεσηκωμός των διανοουμένων στο έπος του ‘40

Οι πρώτοι που πληροφορήθηκαν την  κήρυξη του πολέμου, το ηρωικό εκείνο πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940,...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Ο ζιγκολό που πρόδωσε Άγγλους αξιωματικούς στους καραμπινιέρους

Έδρασε επί κατοχής με την ηθοποιό Ντιριντάουα, τον ανακάλυψαν στην Ιταλία Άγγλοι πράκτορες και...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή