Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021
14.8 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Οκτωβρίου στο Βερολίνο ο Ναπολέων Βοναπάρτης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1806.... Εισέρχονται θριαμβευτικά στο Βερολίνο ο Ναπολέων Βοναπάρτης και ο στρατός του.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η προσφορά του Δημ. Υψηλάντη στην Επανάσταση

Τέτοιες μέρες του Αυγούστου του 1832, πριν από 186 χρόνια, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 38 ετών, ο Πόντιος Δημήτριος Υψηλάντης, αδελφός του Ποντίου αρχηγού της Επαναστάσεως του 1821 Αλεξάνδρου Υψηλάντη.

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

akontogiannidis@yahoo.gr

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1793, με απώτερη καταγωγή την Τραπεζούντα του Πόντου, σπούδασε στη Γαλλία σε στρατιωτικές σχολές και υπηρέτησε στη Φρουρά του Τσάρου στην Αγία Πετρούπολη.

Αγνή και ευγενής πατριωτική μορφή, μυήθηκε το 1818 στη Φιλική εταιρία και ορίσθηκε από τον αδελφό του Αλέξανδρο «Πληρεξούσιος του Γενικού Επιτρόπου της Αρχής» ο οποίος τον έστειλε στην Πελοπόννησο και ανέλαβε την αρχιστρατηγία και την οργάνωση τακτικού Στρατού, αλλά και την συγκρότηση κεντρικής πολιτικής εξουσίας, βοηθούντος και του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, για να περιορίσουν την ισχύ των κοτζαμπάσηδων που ήθελαν να τον παραμερίσουν.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η προσφορά του Δημ. Υψηλάντη στην Επανάσταση
Ο Δημήτριος Υψηλάντης

Με ρωσικό διαβατήριο από την Τεργέστη και με το ψευδώνυμο Αθανάσιος Στοστοπόπουλος (!) για να μην γίνει αντιληπτός από τις αυστριακές αρχές, μετέβη στην Ύδρα, όπου έγινε δεκτός με τιμές. Είχε μαζί του μερικούς άνδρες και την σημαία της Φιλικής Εταιρίας με τον φοίνικα και τις λέξεις «Ελευθερία ή θάνατος».

Ήταν 28 ετών, φορούσε την μαύρη στολή του Ιερού Λόχου κι έφερε μαζί του 300.000 γρόσια της οικογενείας του για τον αγώνα και ένα τυπογραφείο για την έκδοση ελληνικής εφημερίδος, που εξεδόθη στις 2-8-1821 στην Καλαμάτα, με τον τίτλο «Σάλπιγξ Ελληνική».

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η προσφορά του Δημ. Υψηλάντη στην Επανάσταση
Φύλλο της εφημερίδας «Σάλπιγξ Ελληνική»

Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Κανέλλο Δεληγιάννη να γράψει στα απομνημονεύματα του, ότι «ο Δημήτριος Υψηλάντης ήλθε γυμνός άνευ χρημάτων, ακολουθούμενος από μερικούς απάτριδας, φερέοικους και τυχοδιώκτας!..»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η προσφορά του Δημ. Υψηλάντη στην Επανάσταση
Η Μάχη στα Δερβενάκια, όπου διέπρεψε μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη

Ο Δημ. Υψηλάντης διηύθυνε με επιτυχία την πολιορκία της Τριπολιτσάς, πέτυχε την πτώση του Ακροκορίνθου κι έγινε το 1822 πρόεδρος του Βουλευτικού. Διεκρίθη στην μάχη των Δερβενακίων, ενώ στην εισβολή του Ιμπραήμ διέπρεψε στους Μύλους και τα Βέρβαινα. Διορίστηκε μετά την άφιξη του Καποδίστρια στρατάρχης της Ανατολικής Ελλάδος και στην Πάτρα κατήγαγε αποφασιστική νίκη για τον αγώνα της απελευθερώσεως.

Ήταν αρνητής της διχόνοιας ο Υψηλάντης και η μορφή του συμβόλιζε την μετριοπάθεια, την κατανόηση, τον συμβιβασμό με τους διαφωνούντες, τη θυσία του προσωπικού, χάρη του γενικού συμφέροντος. Διασύρθηκε και κατηγορήθηκε για μια διαφωνία του για έναν συμβιβασμό με τους Οθωμανούς, από ανεγκέφαλους που ζήτησαν και πέτυχαν με ψήφισμα την καθαίρεσή του και τον υποβιβασμό του σε πολίτη β’ τάξεως και έμεινε στη σκιά, στο περιθώριο, «άεργος στους κινδύνους της πατρίδος» όπως θα γράψει αργότερα.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η προσφορά του Δημ. Υψηλάντη στην Επανάσταση
Ο Κίτσος Τζαβέλας, ο οποίος αποκατέστησε τον Δ. Υψηλάντη

Ένα χρόνο μετά, το Μάρτη του 1827, ο Σουλιώτης στρατηγός Κίτσος Τζαβέλλας υπέβαλε αναφορά στη Συνέλευση για ακύρωση του ατιμωτικού ψηφίσματος. Αφού ξεπεράστηκαν οι αρχικοί δισταγμοί στις 16 Μαρτίου, εκδόθηκε νέο ψήφισμα που ακύρωνε εκείνο της 12-4-1826: «Ο κύριος Δημήτριος Υψηλάντης αποκαθίσταται εις τα δίκαια του πολίτου και απολαύει αυτών ανεξαιρέτως. Το παρόν να δημοσιευθή δια του Τύπου».

Ο Δημήτριος Υψηλάντης πέθανε στο Ναύπλιο, στις 5 Αυγούστου 1832, σε ηλικία 38 ετών και η προσωρινή ελληνική κυβέρνηση δια του Προέδρου της Εθνοσυνελεύσεως Πανούτσου Νοταρά, ανήγγειλε με επιστολή το θάνατο του στην μητέρα του Ελισάβετ που βρισκόταν στην παρά τον Νίστρον Μεγάλη Κοσνίτση Μολδαβίας. Η απαντητική επιστολή της Ελισάβετ είναι συγκινητική. Γράφει ότι οι δύο γιοί της άκουσαν τη φωνή της πάσχουσας πατρίδος και κατά χρέος έτρεξαν κοντά της.

«Με χαρά για τα πατριωτικά τους φρονήματα, τους προέπεμψα με τας ευχάς των Αρχαίων Ελληνίδων». Γράφει πως έχασε τους Αλέξανδρο και Δημήτριο και πώς, «η απελευθέρωσις της πατρίδος απετέλεσεν μάλαγμα εις την πληγήν των μητρικών σπλάχνων μου… Είθε κάν η εκατόμβη αυτή των πρώτων μελών της οικογενείας μου και τόσων ανδρείων ομογενών, γενομένη δεκτή εις τον θρόνον του υπερτάτου όντος, να φέρη την παύσιν των παρελθόντων δεινών και αρχήν ακαταπαύστου ευδαιμονίας της κοινής μητρός. Δι’ αυτήν χρεωστούν και τα λοιπά μέλη της οικογενείας μου να θυσιάσωσιν την εσχάτην ρανίδα του αίματός των…».

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η προσφορά του Δημ. Υψηλάντη στην Επανάσταση
Ελισάβετ Υψηλάντη η μάνα των Υψηλαντών που διέθεσε όλη την περιουσία της στον Αγώνα και ζούσε μετά φτωχικά

Στη διάρκεια του Αγώνα, η Ελισάβετ Υψηλάντη, μάνα οκτώ παιδιών, που έδωσε στον αγώνα του ’21 πέντε αγόρια, μαζί με την κόρη της Μαρία διέθεσαν στον Εθνικό Αγώνα όλα τα χρήματα τους, τα κοσμήματα τους, εκποίησαν ακίνητα, όσα δεν είχε δημεύσει ο σουλτάνος και ζούσαν πολύ φτωχικά. Τα έστειλαν όλα για τον Αγώνα! « Η κάσα ήταν βαριά», γράφουν οι ιστορικοί, «άνθρωποι πολλοί, μετά κόπου μετεκόμιζον αυτήν επί των ώμων». Ο λαός εψιθύριζε με θαυμαστικά επιφωνήματα: «Μωρέ βιός!».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Καιρός: Νεφώσεις και τοπικές βροχές σήμερα

Καιρός με νεφώσεις και τοπικές βροχές σήμερα. Στην κεντρική και νότια χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στη νότια Πελοπόννησο και την...

Πάτρα: Η βόλτα θα στοιχίσει 5.000 ευρώ σε 17χρονη που ήταν σε καραντίνα

Πολύ ακριβά στοίχισε η βόλτα της 17χρονης στην Πάτρα, καθώς αποφάσισε να σπάσει την καραντίνα. Η 17χρονη, η οποία είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού αποφάσισε...

Σοκ στο 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών: Ανήλικοι μαχαίρωσαν 16χρονο μαθητή

Ακόμα ένα περιστατικό ωμής βίας στο 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών, μεταξύ ανηλίκων βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγα 24ωρα μετά τις αιματηρές συμπλοκές μεταξύ ανηλίκων...

Θεοδωρίδου: Έρχεται και η γρίπη

Τη σημασία του φετινού εμβολιασμού έναντι της γρίπης επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθώς ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται κρούσματα στην ευρωπαϊκή...
Ελλάδα, έρημη, χώρα,

Κορωνοϊός: 4.165 νέα κρούσματα – 380 διασωληνωμένοι – 25 θάνατοι

Ξεπέρασαν τις 4.000 τα κρούσματα κορωνοϊού ενώ αυξήθηκαν και οι διασωληνωμένοι ασθενείς. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.165 νέες λοιμώξεις (χθες 3.937). Μέσα σε μία ημέρα έχασαν...

ΕΟΦ: Απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης συμπληρώματος διατροφής

Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του συμπληρώματος διατροφής MenForce X, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Στο προϊόν ταυτοποιήθηκε η παρουσία TADALAFIL, που αποτελεί φαρμακευτική...

Συντάξεις και επιδόματα: Οι πληρωμές έως την Παρασκευή

Με τις πληρωμές των συνταξιούχων μισθωτών, το οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε ζυγό αριθμό, συνεχίζεται σήμερα η καταβολή των συντάξεων Νοεμβρίου. Σήμερα, θα καταβληθούν 519,6...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η ανατίναξη της προδοτικής ΕΣΠΟ από την ΠΕΑΝ το 1942

Τέτοιες μέρες του Σεπτέμβρη του 1942, η Αθήνα στέναζε κάτω από τη σκληρή ναζιστική...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Το μαρτύριο των Ελλήνων στο ΄Ελις Αϊλαντ

Οι πρώτοι Έλληνες που πήγαν μετανάστες στην Αμερική το 1768, πριν από 253 χρόνια...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Ο ζιγκολό που πρόδωσε Άγγλους αξιωματικούς στους καραμπινιέρους

Έδρασε επί κατοχής με την ηθοποιό Ντιριντάουα, τον ανακάλυψαν στην Ιταλία Άγγλοι πράκτορες και...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, 72 έτη από την αποδημία του

Τέτοια μέρα του Σεπτέμβρη του 1949, ακριβώς πριν από 72 έτη, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή