Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Κακοκαιρία Elias: Δύσκολο 24ωρο

Παρά την ύφεση των φαινομένων σήμερα Τρίτη, η κακοκαιρία Elias επιμένει και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τις επόμενες ώρες ο καιρός θα επιδεινωθεί και όλα τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έρχεται ένα δύσκολο 24ωρο για πολλές περιοχές της χώρας.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι οι προβλέψεις για πολύωρες σφοδρές βροχοπτώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές που ίσως προκαλέσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Η κόκκινη ζώνη

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι περιοχές που μπαίνουν στο κόκκινο για τις επόμενες ώρες και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είναι:

Θεσσαλία, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Σποράδες, Εύβοια και Ευρυτανία.

Προετοιμασίες για εκκενώσεις χωριών

Λόγω των δυσμενών προβλέψεων ήδη στην  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στο δήμο Λαμιέων ξεκίνησε οι προετοιμασίες ώστε να απομακρύνουν προληπτικά κάποιους κατοίκους από το χωριό Κόμμα και ιδιαίτερα από τα σπίτια που βρίσκονται πολύ κοντά στο Σπερχειό.

Παράλληλα, υπάρχει ετοιμότητα για την συνολική εκκένωση του χωριού αν παραστεί ανάγκη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επίσης όλος εξοπλισμός μαζί με μισθωμένα χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας όσο και των Δήμων έχουν βρεθεί σε κομβικά σημεία προκειμένου να επέμβουν αν παραστεί ανάγκη.

Από το μεσημέρι, ιδιαίτερα μέσα στην πόλη της Λαμίας και τη γύρω περιοχή, δεν έχει βρέξει, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αναμένονται καταρρακτώδεις βροχές από αργά το βράδυ.

Αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκε και η σύσκεψη η οποία οργανώθηκε με τους Δημάρχους στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με παρόντα τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σημειώθηκε πως η Φθιώτιδα πρόκειται να βρεθεί στο κέντρο της κακοκαιρίας Elias και αναμένεται μία πολύ δύσκολη νύχτα για την πόλη της Λαμίας όσο και την ευρύτερη περιοχή.

Στον Παλαμά

Σε επιφυλακή είναι και οι κάτοικοι του Παλαμά, μετά τα όσα καταστροφικά βίωσαν με την κακοκαιρία Daniel τις τελευταίες ημέρες, και ενόψει της επέλασης της νέας κακοκαιρίας «Elias».

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαμά κ. Δημήτρης Τσιγαρδάς μιλώντας στο ΑΠΕ είπε ότι η κατάσταση μέχρι τώρα είναι πιο ήπια σε σχέση με την κακοκαιρία Daniel.

Από χθες το τοπικό συντονιστικό όργανο του Δήμου Παλαμά, όπως ανακοινώθηκε, συνεδρίασε και καθόρισε τις θέσεις συγκέντρωσης των κατοίκων κάθε κοινότητας για το ενδεχόμενο πλημύρας.

Αποφασίστηκε ότι εφόσον απαιτηθεί εκκένωση κάποιου οικισμού λόγω σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να φιλοξενηθούν στα ψηλότερα σπίτια και οι υπόλοιποι να φύγουν από τα σπίτια τους στις προκαθορισμένες θέσεις που υπάρχουν σε κάθε κοινότητα.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με την ΕΜΥ και τι επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν:
α) στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας),
β) την Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας),
γ) στη Στερεά (στην Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα και βαθμιαία στη Φωκίδα και τα δυτικά τμήματα της Βοιωτίας) και
δ) στη βόρεια Πελοπόννησο (στους νομούς Αχαΐας και τα δυτικά τμήματα του νομού Κορινθίας).

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.
Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Μαρουσάκης: Θα έχει παράταση ο Elias

Αργή εξέλιξη παρουσιάζει η κακοκαιρία Elias που σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη παραμένει εγκλωβισμένη στο Ιόνιο με το φαινόμενο να επηρεάζει τις δυτικές παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, σημειώνονται καταιγίδες στη βόρεια Πελοπόννησο και κατευθύνονται βορειότερα και αναμένεται να περάσουν τον Κορινθιακό Κόλπο και να «χτυπήσουν» την κεντρική Στερεά Ελλάδα. Σημείωσε επίσης ότι από τα ξημερώματα οι καταιγίδες θα χτυπήσουν και την περιοχή της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου, τις επόμενες ώρες το βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάσει τα βορειότερα τμήματα της Πελοποννήσου, τη δυτική και κεντρική Στερεά και στη συνέχεια τμήματα της δυτικής και νότιας Θεσσαλίας όπου θα δεχθούν μεγάλο όγκο νερού και ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Αναφορικά με την Τετάρτη, η κακοκαιρία Elias αναμένεται να επιμείνει στις ίδιες περιοχές, ενώ θα κινηθεί λίγο πιο ανατολικά επηρεάζοντας το μεγαλύτερο τμήμα της Πελοποννήσου, την κεντρική βορειοανατολική Στερεά και την κεντρική, ανατολική και νότια Θεσσαλία. Έντονα φαινόμενα θα παρατηρηθούν και στη βόρεια Εύβοια.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Συναγερμός στην Πολιτική προστασία για πυρκαγιές – Τρεις συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας την οποία συγκάλεσε εκτάκτως ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Στη σύσκεψη συμμετέχουν στελέχη...

Σαντορίνη: Εκτάκτως ο Λέκκας για τις κατολισθήσεις – Ο κίνδυνος είναι υψηλός

Τρόμος επικράτησε το απόγευμα του Σαββάτου στη Σαντορίνη μετά από κατολίσθηση που σημειώθηκε στη Θηρασιά. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το cyclades24.gr κατολίσθηση σημειώθηκε λίγο μετά τις...

Ρέντη: Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7

Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7 ο οποίος θεωρείται ηγετικό στέλεχος της «Εγκληματικής Οργάνωσης» που εξιχνιάστηκε μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πιο...

Μαρούσι: Δέκα άτομα εμπλέκονται στον καυγά που άφησε νεκρό και τραυματίες

Την ώρα που καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, για την άγρια συμπλοκή που κατέληξε σε τραγωδία τα ξημερώματα στο Μαρούσι, έξω από νυχτερινό...

Η φωτογραφία της ημέρας

Και το όμορφο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας συνεχίζεται... 28 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 28 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1906: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα World της Νέας Υόρκης ότι ο Τσαρλς Όλντεν κατασκεύασε...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Κυριακή 28 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Μάγνος, Μαγνής, Μάγνα, Βάια, Βάγια, Βαία, Βάιος, Δάφνη, Δάφνης.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα ο 6ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε σήμερα ο 6ος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο...

Δημογραφικό: Εκτίμηση “σοκ” για το μέλλον της Ελλάδας

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS – Τα δεδομένα «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου Δυσοίωνη, όσον αφορά...

Θητεία 165 ημερών, διαρκείς επανεκπαιδεύσεις: Αυτό είναι το φινλανδικό μοντέλο στρατού που έρχεται στη Ελλάδα

Γενικευμένες αλλαγές θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα στο θέμα της θητείας στον...

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4)...