Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
19.3 C
Athens

“Καμπανάκι” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την εξάπλωση του Έμπολα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε ανακοίνωσή του κρούει το καμπανάκι του κινδύνου σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η εξάπλωση του ιού Έμπολα στην περιφέρεια και σε διεθνές επίπεδο μετά την εκδήλωση νέας επιδημίας της ασθένειας που προκαλεί, με κυριότερο σύμπτωμα τον αιμορραγικό πυρετό, στην Μπαντάκα, στη ΛΔ Κονγκό.

Μετά την επανεμφάνιση του ιού, στο βορειοδυτικό τμήμα της αχανούς αφρικανικής χώρας, έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι από την 21η Απριλίου.

Ως την 27η Απριλίου, «είχαν εντοπιστεί 267 επαφές», σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος τονίζει ότι ως αυτό το στάδιο είναι «δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση της επιδημίας».

«Ο κίνδυνος εξάπλωσης αυτής της επιδημίας στην περιφέρεια και διεθνώς δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς η πόλη Μπαντάκα βρέχεται από τον ποταμό Κονγκό και διαθέτει ποτάμιες και χερσαίες συνδέσεις με την πρωτεύουσα Κινσάσα, με τη Δημοκρατία του Κονγκό, με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και με την Ανγκόλα», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

Εξάλλου, πρόσθεσε ο ΠΟΥ, η Μπαντάκα έχει αεροπορικές συνδέσεις με την επαρχία Νότια Ουμπάνγκι, η οποία γειτονεύει με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς και με την Κινσάσα.

Πάντως ο οργανισμός θεωρεί για την ώρα «μέτριο» το επίπεδο κινδύνου σε περιφερειακό επίπεδο και «μικρό» σε διεθνές επίπεδο. Δεν προτείνει να επιβληθούν περιορισμοί στα ταξίδια και στο εμπόριο προς και από τη ΛΔ Κονγκό.

Ο κίνδυνος εξάπλωσης εντός της ΛΔ Κονγκό χαρακτηρίζεται «υψηλός» λόγω της παρουσίας μολυσμένων ζώων και ενδιάμεσων ξενιστών, της ανησυχητικής συχνότητας ξεσπάσματος επιδημιών του Έμπολα στη χώρα, περιβαλλοντικών παραγόντων και της εξασθένισης του συστήματος υγείας εξαιτίας των ταυτόχρονων επιδημιών χολέρας, ιλαράς και του νέου κορονοϊού.

Η τρέχουσα είναι η 14η επιδημία της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα από το 1976.

Αν και η Μπαντάκα επλήγη από δύο επιδημίες του Έμπολα (2020, 2018), ο ΠΟΥ υπογραμμίζει πως ορισμένες από τις βελτιώσεις που είχαν γίνει στο σύστημα υγείας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κρίσεων δεν διατηρήθηκαν.

«Είναι ανάγκη να υποστηριχθούν οι επαγγελματίες υγείας της επαρχίας για να μπορούν να αντιδρούν αποτελεσματικά. Εξάλλου, είναι απαραίτητη η εφοδιαστική υποστήριξη για να επανενεργοποιηθεί η υγειονομική υποδομή που είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επιδημιών», τονίζει ο ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, στην Μπαντάκα στάλθηκαν 200 δόσεις εμβολίου και η ανοσοποίηση άρχισε την 27η Απριλίου. Θα σταλούν και άλλες, ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο ιός Έμπολα, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό, μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των σωματικών υγρών. Κυριότερα συμπτώματα είναι η εκδήλωση επίμονου υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, οι διάρροιες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ασταμάτητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα – Οι ΗΠΑ απειλούν να φρενάρουν τη στρατιωτική βοήθεια στο...

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα να βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Ουάσιγκτον απείλησε, για πρώτη φορά, να σταματήσει τις παραδόσεις όπλων...
Βόρεια Μακεδονία: «Μάχη» με την αποχή και τον καιρό στον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών

Βόρεια Μακεδονία: Στον αέρα η συμφωνία των Πρεσπών μετά τη σαρωτική νίκη του VMRO...

Συντριπτική νίκη κατήγαγε το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE στις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τετάρτη στη Βόρεια Μακεδονία αλλάζοντας τα πάντα...

Αναβρασμός στα ξένα πανεπιστήμια: Κύμα αντιδράσεων σε ΗΠΑ, Ευρώπη κατά του πολέμου στη Γάζα

Το κίνημα αλληλεγγύης, κυρίως στην Παλαιστίνη και κατά του πολέμου στην Γάζα εξακολουθεί να ταράζει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά τον κόσμο. Η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις και πολλοί τραυματίστηκαν στο Πανεπιστήμιο George Washington στην...

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές του με φόντο τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Στην χαμηλότερη τιμή του από τα μέσα Μαρτίου υποχώρησε το πετρέλαιο, με φόντο τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα αυξημένα αμερικανικά αποθέματα...

Γάζα: Σφοδροί βομβαρδισμοί – “Τελευταία ευκαιρία” στο Κάιρο

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τους εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, αφού κατέλαβε χθες το στρατηγικό σημείο διέλευσης στα σύνορα του...

Νότια Αφρική: 7 νεκροί από την κατάρρευση κτιρίου

Αγωνία για τους παγιδευμένους Σωστικά συνεργεία ενέτειναν χθες Τρίτη τις προσπάθειές τους για να βρουν και να βγάλουν δεκάδες εργάτες παγιδευμένους στα συντρίμμια κτιρίου υπό...

Συνεχίστηκε τον Απρίλιο η υπερθέρμανση του πλανήτη

Ο κόσμος έζησε (και) τον Απρίλιο «εξαιρετικές» θερμοκρασίες, καθώς καταγράφτηκαν μηνιαία ρεκόρ ζέστης τόσο στο έδαφος, όσο και στην επιφάνεια των ωκεανών, σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κορωνοϊός: Εξαπλώνεται σε τουλάχιστον 80 σημεία του σώματος 

Mελέτη αμερικανών επιστημόνων σε 44 άτομα που δεν είχα εμβολιαστεί και πέθαναν από Covid...

Όμικρον: Όσα γνωρίζουμε για την εξάπλωση του νέου στελέχους

Το νέο στέλεχος Όμικρον έχει σημάνει παγκοσμίως νέο συναγερμό. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της...

Σε 17 ηλικιωμένους ασθενείς χορηγήθηκε φάρμακο για τον έμπολα με επιτυχία

Ένα φάρμακο που αρχικά είχε αναπτυχθεί για τον Έμπολα χρησιμοποιείται σε κλινικές δοκιμές στις...

ΠΟΥ: Κήρυξε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω του Έμπολα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε απόψε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία» σε...