Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
16.3 C
Athens

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τι ρόλο παίζει το φυλλικό οξύ

Η αύξηση της ποσότητας φυλλικού οξέος μέσω της διατροφής μας ή η λήψη σχετικών συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου.

Αυτό ανέδειξε μια νέα έρευνα, με επικεφαλής τον δρ. Κωνσταντίνο Τσιλίδη από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου.

Η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση της πρόσληψης φυλλικού οξέος -το οποίο μπορεί να βρεθεί στα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο- θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου έως και 7%.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη του είδους της μέχρι σήμερα. Δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 70.000 άτομα για να εντοπίσουν γενετικές παραλλαγές που μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το διατροφικό φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), τα συμπληρώματα φολικού οξέος (η συνθετική μορφή του φυλλικού οξέος σε συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Β9) και το ολικό φυλλικό οξύ μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Καρκίνος παχέος εντέρου: 7% μείωση κινδύνου με 260 μg φυλλικό οξύ την ημέρα

Όπως και σε προηγούμενες σχετικές μελέτες, διαπιστώθηκε ότι σε άτομα που κατανάλωναν υψηλότερα επίπεδα διατροφικού φυλλικού οξέος, οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου μειώθηκαν κατά 7% για κάθε 260 μικρογραμμάρια υψηλότερη κατανάλωση φυλλικού οξέος. Αυτό αντιστοιχεί στο 65% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας (400 μικρογραμμάρια).

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα ευρήματα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι το φυλλικό οξύ μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου, ακόμη και σε τακτικά επίπεδα πρόσληψης που μπορούν να επιτευχθούν μέσω της διατροφής. Η μελέτη υποδηλώνει επίσης ότι το φυλλικό οξύ μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών γονιδίων που εμπλέκονται στη ρύθμιση αυτού του κινδύνου.

Ο δρ. Κωνσταντίνος Τσιλίδης δήλωσε: “Όσον αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τον κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ποικίλης διατροφής (πλούσιας σε δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και όσπρια), κάτι που υποστηρίζει τα ευρήματα αυτής της μελέτης. Τα πιθανά προστατευτικά οφέλη της βιταμίνης Β9 για την υγεία αποδεικνύονται σε αυτήν την μεγάλη μελέτη. Είχαμε, επίσης, μερικά ελπιδοφόρα ευρήματα σχετικά με το πώς το φυλλικό οξύ μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών γονιδίων, αλλά αυτά χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση”.

Πού θα βρείτε το φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ είναι μια φυσική μορφή της βιταμίνης Β9 και βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως:

  • σπανάκι
  • λάχανο
  • μπρόκολο
  • ηλιόσποροι
  • δημητριακά ολικής αλέσεως
  • όσπρια όπως τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια
  • φρούτα, ειδικά τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια

Το φυλλικό οξύ είναι επίσης διαθέσιμο ως συμπλήρωμα με την μορφή φολικού οξέος. Το φυλλικό οξύ και το φολικό οξύ είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις γυναίκες που είναι έγκυες ή προσπαθούν να μείνουν έγκυες.

Πώς έγινε η έρευνα

Σε αυτήν την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 70.000 άτομα (30.550 ασθενείς και 42.336 στην ομάδα ελέγχου) από 51 μελέτες. Διερεύνησαν τις αλληλεπιδράσεις κοινών γενετικών παραλλαγών και διατροφικού φυλλικού οξέος, χρήσης συμπληρωμάτων φολικού οξέος και ολικού φολικού σε σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου.

Βρήκαν επίσης ότι μια συγκεκριμένη περιοχή του γονιδιώματος (θέση 3p25.2 στο χρωμόσωμα 3) μπορεί να τροποποιήσει τη συσχέτιση των συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος με τον κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου. Ωστόσο, τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τον εντοπισμό των γονιδίων που εμπλέκονται σε αυτό και την επιρροή τους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η ελληνική ιστορία της κάνναβης στην 1η Διεθνή Έκθεση για την κάνναβη στην Ελλάδα

Φαρμακευτική κάνναβη: Ξεκίνησε η συνταγογράφηση και η διάθεσή της στη χώρα μας

Διαθέσιμη είναι πλέον η φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα, ενώ άρχισε και η συνταγογράφησή της με το κόστος της θεραπείας να βαρύνει εξ ολοκλήρου τον ασθενή, καθώς...
καρκίνος μαστού, τρεις, συνήθειες, προστατέψουν,

Καρκίνος μαστού και κληρονομικότητα: Οι τρεις απλές συνήθειες που θα σε προστατέψουν

Ακόμη και αν έχετε κάποια στενή συγγενή που έχει προσβληθεί από καρκίνο του μαστού, υιοθετώντας κάποιες συνήθειες φιλικές για το στήθος, θα μειώσετε τις...

Καρκίνος του μαστού: Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος από τα 40 σώζει ζωές

Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού που αρχίζει από την ηλικία των 40 ετών και συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 79...

Covid-19: Τι δείχνει η μεγαλύτερη έως σήμερα παγκόσμια μελέτη για τις σπάνιες παρενέργειες των...

Τα εμβόλια που προστατεύουν από σοβαρή ασθένεια, παρατεταμένα συμπτώματα αλλά και θάνατο από λοίμωξη από κορωνοϊό συνδέθηκαν με μικρές αυξήσεις σε νευρολογικές, αιματολογικές και καρδιακές παθήσεις στη μεγαλύτερη...

Έρευνα εντόπισε περισσότερες από 275 εκατομμύρια νέες γενετικές παραλλαγές

Περισσότερες από 275 εκατομμύρια νέες γενετικές παραλλαγές αποκαλύφθηκαν μετά την ανάλυση σχεδόν 250.000 αλληλουχιών ολόκληρου γονιδιώματος. Τα δεδομένα αυτά αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της ιστορικής έλλειψης ποικιλομορφίας και της...
τρεις, χρήσεις, μελιού,

Το καλύτερο «γιατροσόφι» που σταματά τον βήχα στα παιδιά!

Ο βήχας είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στα παιδιά, καθώς συνοδεύει όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ανάλογα με τη λοίμωξη που έχει το...

Πρώτος θάνατος από την “ευλογιά της Αλάσκας”

Εδώ και εννέα χρόνια, οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Αλάσκας γνωρίζουν για έναν σπάνιο ιό που προκαλεί σχετικά ήπια ασθένεια στην περιοχή Φέρμπανκς. Όμως ένα πρόσφατο κρούσμα σε μια...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Βασιλιάς Κάρολος γνωρίζει ότι είναι πολύ επιθετικός ο καρκίνος του – Τι θα γίνει με τη διαδοχή του

«Αρκετά πιο σοβαρή» από την αρχική εκτίμηση των γιατρών είναι η κατάσταση της υγείας...

Μελέτη: Οι μεταλλαγμένοι λύκοι στο Τσερνόμπιλ έχουν ανοσία στον καρκίνο

Οι μεταλλαγμένοι λύκοι που περιπλανώνται στη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ  φαίνεται να έχουν αναπτύξει ανθεκτικά στον καρκίνο  γονιδιώματα – αυξάνοντας τις...

Αποκάλυψη του γέροντα Εφραίμ: Ο Κάρολος επικοινώνησε μαζί μου μετά τον καρκίνο

Την αποκάλυψη ότι ο βασιλιάς Κάρολος επικοινώνησε μαζί του μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο, έκανε...

Βρετανικά ΜΜΕ για Κάρολο: Οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο καρκίνος εντοπίζεται στην ουροδόχο κύστη

Ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο αφότου υποβλήθηκε σε επέμβαση για υπερπλασία προστάτη, ανακοίνωσαν...