Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
20.2 C
Athens

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τι ρόλο παίζει το φυλλικό οξύ

Η αύξηση της ποσότητας φυλλικού οξέος μέσω της διατροφής μας ή η λήψη σχετικών συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου.

Αυτό ανέδειξε μια νέα έρευνα, με επικεφαλής τον δρ. Κωνσταντίνο Τσιλίδη από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου.

Η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση της πρόσληψης φυλλικού οξέος -το οποίο μπορεί να βρεθεί στα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο- θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου έως και 7%.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη του είδους της μέχρι σήμερα. Δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 70.000 άτομα για να εντοπίσουν γενετικές παραλλαγές που μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το διατροφικό φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), τα συμπληρώματα φολικού οξέος (η συνθετική μορφή του φυλλικού οξέος σε συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Β9) και το ολικό φυλλικό οξύ μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Καρκίνος παχέος εντέρου: 7% μείωση κινδύνου με 260 μg φυλλικό οξύ την ημέρα

Όπως και σε προηγούμενες σχετικές μελέτες, διαπιστώθηκε ότι σε άτομα που κατανάλωναν υψηλότερα επίπεδα διατροφικού φυλλικού οξέος, οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου μειώθηκαν κατά 7% για κάθε 260 μικρογραμμάρια υψηλότερη κατανάλωση φυλλικού οξέος. Αυτό αντιστοιχεί στο 65% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας (400 μικρογραμμάρια).

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα ευρήματα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι το φυλλικό οξύ μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου, ακόμη και σε τακτικά επίπεδα πρόσληψης που μπορούν να επιτευχθούν μέσω της διατροφής. Η μελέτη υποδηλώνει επίσης ότι το φυλλικό οξύ μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών γονιδίων που εμπλέκονται στη ρύθμιση αυτού του κινδύνου.

Ο δρ. Κωνσταντίνος Τσιλίδης δήλωσε: “Όσον αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τον κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ποικίλης διατροφής (πλούσιας σε δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και όσπρια), κάτι που υποστηρίζει τα ευρήματα αυτής της μελέτης. Τα πιθανά προστατευτικά οφέλη της βιταμίνης Β9 για την υγεία αποδεικνύονται σε αυτήν την μεγάλη μελέτη. Είχαμε, επίσης, μερικά ελπιδοφόρα ευρήματα σχετικά με το πώς το φυλλικό οξύ μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών γονιδίων, αλλά αυτά χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση”.

Πού θα βρείτε το φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ είναι μια φυσική μορφή της βιταμίνης Β9 και βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως:

  • σπανάκι
  • λάχανο
  • μπρόκολο
  • ηλιόσποροι
  • δημητριακά ολικής αλέσεως
  • όσπρια όπως τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια
  • φρούτα, ειδικά τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια

Το φυλλικό οξύ είναι επίσης διαθέσιμο ως συμπλήρωμα με την μορφή φολικού οξέος. Το φυλλικό οξύ και το φολικό οξύ είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις γυναίκες που είναι έγκυες ή προσπαθούν να μείνουν έγκυες.

Πώς έγινε η έρευνα

Σε αυτήν την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 70.000 άτομα (30.550 ασθενείς και 42.336 στην ομάδα ελέγχου) από 51 μελέτες. Διερεύνησαν τις αλληλεπιδράσεις κοινών γενετικών παραλλαγών και διατροφικού φυλλικού οξέος, χρήσης συμπληρωμάτων φολικού οξέος και ολικού φολικού σε σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου.

Βρήκαν επίσης ότι μια συγκεκριμένη περιοχή του γονιδιώματος (θέση 3p25.2 στο χρωμόσωμα 3) μπορεί να τροποποιήσει τη συσχέτιση των συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος με τον κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου. Ωστόσο, τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τον εντοπισμό των γονιδίων που εμπλέκονται σε αυτό και την επιρροή τους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μπορεί η μαστίχα Χίου να βοηθήσει με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Είναι ένα από τα γνωστότερα παγκοσμίως ελληνικά προϊόντα. Έχει άπειρα οφέλη για την υγεία μας, γι’ αυτό κι έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων. Η...
Το όσπριο που προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες; Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ ατόμων που νοσούν με...
Για καλή υγεία αναγκαίος ο επαρκής ύπνος

Ο ύπνος και τα μυστικά του

Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Ενώ οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μας κρατήσουν...

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι τα προτιμούν για την δροσερή, ήπια και γλυκιά γεύση τους. Είτε ανήκετε σ’ εκείνους που αγαπούν τα αχλάδια, είτε σ’ αυτούς που τα αποφεύγουν,...
Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η βιταμίνη D “κλειδί” για την ανοσία κατά του καρκίνου και την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας

Μια απρόσμενη συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D και του εντερικού μικροβιώματος, που συμβάλλει στην...

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση...

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται...

Ηνωμένο Βασίλειο: Η πρώτη εμφάνιση του βασιλιά Καρόλου μετά τη διάγνωση με καρκίνο

Μια ήπια επιστροφή στη δημόσια σφαίρα επιχείρηση ο βασιλιάς Κάρολος που έδωσε το παρών στην πασχαλινή...