Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

Κασσελάκης σε ομάδα Αχτσιόγλου: Αν έχουν να αποφασίσουν κάτι, ας το κάνουν τώρα

Σαφές μήνυμα προς την ομάδα Αχτσιόγλου έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, στην εκπομπή του στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο».

Παράλληλα, μισο…άδειασε τον Παύλο Πολάκη για την επίθεση που εξαπέλυσε στην Σία Αναγνωστοπουλου, ενώ είπε ότι αν ήταν στη θέση του Αλέξη Τσίπρα το 2015 δεν θα είχε υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη. 

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Αν έχουν να αποφασίσουν κάτι, ας το αποφασίσουν τώρα», είπε ο πρόεδρος του κόμματος, αναφερόμενος στην ομάδα Αχτσιόγλου.

Ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι αν δεν σεβόταν το κόμμα δεν θα σεβόταν τον Αλέξη Τσίπρα, που τον τίμησε με τη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ακριβώς επειδή σέβεται το κόμμα, είπε, έτεινε χείρα φιλίας από την πρώτη ημέρα σε όλους.

«Προσκάλεσα την κ. Αχτσιόγλου στο γραφείο μου στη Βουλή και της προσέφερα όποιον ρόλο ήθελε. Όταν διαβάζω ότι ειπώθηκαν πράγματα όπως ότι “δεν υπάρχει περιθώριο συμβίωσης με την τωρινή ηγετική ομάδα” σκέφτομαι ότι θα ήταν ηγετική ομάδα αν είχαν αποδεχτεί την πρόσκληση μου», τόνισε. Επίσης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει στενός κύκλος, πως έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι και ο δεύτερος είναι πρώτος και ότι είπε «ελάτε να γίνετε ηγετική ομάδα».

Μήνυμα στην τάση «6 συν 6»

Ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε το μήνυμα μία ημέρα μετά την πανελλαδική τηλεδιάσκεψη της τάσης «6 συν 6», όπου ουσιαστικά προανήγγειλε το «διαζύγιο» των δύο πλευρών, καθώς εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται και ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συμβίωσης για την ηγεσία.

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει το νέο μέτωπο Παύλου Πολάκη – Σίας Αναγνωστοπούλου, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε: «Δεν ήταν χρήσιμο αυτό που είπε ο Παύλος το Σαββατοκύριακο για τη Σία Αναγνωστοπούλου, δεν βοήθησε. Αλλά ταυτόχρονα,  να μην κρίνουμε τον Παύλο πριν δούμε το δείγμα γραφής από τις ΕΠΕΚΕ που συντονίζει». Επίσης, παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα τοξικό κύμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αν και «πολλές φορές είναι υπέρ μου θεωρητικά, αλλά δεν με εκφράζει».

«Δεν θα είχα τον Βαρουφάκη υπουργό Οικονομικών»

Σε ερώτημα για το τι θα έκανε το 2015 αν ήταν στη θέση του Αλέξη Τσίπρα,  ο κ. Κασσελάκης απάντησε: «Δεν θα είχα το Γιάνη Βαρουφάκη για υπουργό Οικονομικών. Λέω την αλήθεια». «Έρχονται καλύτερες μέρες δεν θα σταματήσει κανείς την πορεία που κάνουμε δεν θα τελειώσει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ. Να είστε σίγουροι και σίγουρες για αυτό», διαβεβεβαίωσε.

Η τοποθέτησή του έγινε στο πρώτο του εβδομαδιαίο ραντεβού με τα… ερτζιανά, που εγκαινίασε σήμερα ο κ. Κασσελάκης, στο πλαίσιο της εκπομπής της Ευγενίας Λουπάκη «Allegro Μα Με Τρόπο», θέλοντας να έχει ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες και να απαντήσει στα ερωτήματά τους.

Αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου

Η τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη για την ομάδα Αχτσιόγλου αναμενόταν με ενδιαφέρον, μετά την χθεσινή πανελλαδική τηλεδιάσκεψη, διάρκειας άνω των δώδεκα ωρών, όπου αποκρυσταλλώθηκε η μεγάλη εικόνα αναφορικά με το «διαζύγιό» τους με την Κουμουνδούρου. Δρομολογώντας τα βήματα εξόδου τους από τις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα εικοσιτετράωρα που ακολουθούν, στελέχη της τάσης περιέγραφαν ως ασύμβατη την παρουσία τους στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς τα δείγματα γραφής της νέας ηγεσίας δεν τέμνονται με την πολιτική τους οπτική και παρακαταθήκη του χώρου.

Αντίθετα, οι πολιτικές επιλογές του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, οι αλλεπάλληλες «συντροφικές» επιθέσεις, αλλά και το κλίμα τοξικότητας στο διαδίκτυο επανήλθαν, κατά πληροφορίες, πολλές φορές στα χείλη των συμμετεχόντων, που ξεπέρασαν τους 1.000, δίνοντας ένα σαφές στίγμα για τις προθέσεις τους.

Απαίτηση της βάσης

Άλλωστε, η ώθηση της τάσης στο κατώφλι της εξόδου προέκυψε από την πίεση της κομματικής βάσης (όταν η Έφη Αχτσιόγλου έλαβε ποσοστό 44% στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές), φτάνοντας μέχρι τα ηγετικά της στελέχη. Το γεγονός, δηλαδή, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ανά την Ελλάδα ζητούσε χθες έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ «εδώ και τώρα», όρισε σε καθοριστικό βαθμό τις εξελίξεις, οι οποίες αναμένονται στο εξής καταιγιστικές, σηματοδοτώντας το δεύτερο κύμα διάσπασης για την Κουμουνδούρου. Για την τελευταία, τα στελέχη της τάσης «6 συν 6» λειτουργούν διαλυτικά απέναντι στο κόμμα, την ώρα που οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη διαπίστωναν με τη σειρά τους τάσεις αποσύνθεσης στην αξιωματική αντιπολίτευση ως αποτέλεσμα των πολιτικών κινήσεων της νέας ηγεσίας.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και για τους αποφασισμένους -και αριθμητικά σαφώς περισσότερους – για την αποχώρηση από τους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η χθεσινή διαδικασία υπήρξε «συναισθηματικά επώδυνη», καθώς αφενός τοποθετούνταν υπέρ της εξόδου, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, την ανοδική και νικηφόρα πορεία του κόμματος, για την οποία είχαν εργαστεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Παρά τις ωδίνες, σε αυτά που απομένουν να καθοριστούν είναι ο τρόπος, ο τόπος και ο χρόνος των αποχωρήσεων, που εικάζεται πως δεν θα αργήσουν πολύ, καθώς επίκεινται να αποσαφηνιστούν μια σειρά από οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα.

Οι τοποθετήσεις

Πάντως, το πνεύμα της εξόδου ήταν ορατό από τη βασική κιόλας εισήγηση, στην οποία προχώρησε, κατά πληροφορίες, ο βουλευτής, Νάσος Ηλιόπουλος, στη διάρκεια της οποίας τέθηκε ένα πλαίσιο αρχικού προβληματισμού, με γνώμονα το γεγονός ότι η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βαθαίνει και είναι μια κρίση σε εξέλιξη. Ο χώρος κινδυνεύει με χλεύη, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

Παράλληλα, η ρίζα της κρίσης στον χώρο για τα στελέχη της τάσης «6 συν 6» έγκειται σε μια σειρά πολιτικών επιλογών της νέας ηγεσίας και όχι στην κατασκευή ενός εσωτερικού εχθρού, όπως επισημάνθηκε, τη στιγμή που η ηγετική ομάδα αρνείται να το αντιληφθεί, καταφεύγοντας σε θεωρίες συνωμοσίας. Μάλιστα, μετά και τις τελευταίες επιθέσεις, ο χώρος αρχίζει να μοιάζει με βούρκο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, προκαλώντας τις οξείες αντιδράσεις της «προεδρικής» φρουράς, τις παρεμβάσεις της βουλευτή, Έλενας Ακρίτα και της Ελένης Αυλωνίτου, αλλά και τη λυσσαλέα επίθεση των τρολς του διαδικτύου κατά του κ. Ηλιόπουλου.

Επεξηγώντας το περιεχόμενο των διαρροών γύρω από την εισήγησή του, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέφερε σε ανάρτησή του χθες πως «βούρκος είναι να απαντάς στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις. Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ένα ψηφιακό λιντσάρισμα. Βούρκος είναι να κάνεις πολιτική με ψέματα», για να καταλήξει πως «είμαι στην Αριστερά και στον Συνασπισμό από το 2001. Το κόμμα μου, οι σύντροφοι μου, οι αγώνες μας δεν είναι βούρκος. Είναι η ζωή μου. Και αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο».

Παρότι χθες δεν υπήρξε ούτε τελική απόφαση, αλλά ούτε και κάποιο κείμενο συμπερασμάτων, εντούτοις τα όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια της διαδικασίας, υπήρξαν αρκούντως δηλωτικά του τι μέλλει γενέσθαι. Συγκεκριμένα, πλην της κύριας εισήγησης, υπέρ της άμεσης αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φέρεται να τάχθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ για «σταθερά και στέρεα» βήματα έκανε λόγο στο εξής, ο Αλέξης Χαρίτσης. Ειδικότερα, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε πως πρόκειται μια πολιτική και όχι προσωπική αντιπαράθεση με τον Στέφανο Κασσελακη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της τάσης να προστατεύσει την ιστορία, αλλά κυρίως το μέλλον του πολιτικού χώρου, ενώ για τα επόμενα βήματα είπε πως πρέπει να είναι σταθερά και στέρεα.

«Δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης»

Επιστέγασμα, ωστόσο, για τα μέλη της τάσης «6 συν 6» αποτέλεσε η κοινή εκτίμηση είναι ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους. Δυστυχώς η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση επιλέγει σενάρια συνομωσίας και προσωπικές επιθέσεις, όπως επισήμαναν κύκλοι προσκείμενοι στην τάση «6 συν 6». Όπως παρατήρησαν μετά το πέρας της διαδικασίας οι ίδιοι κύκλοι, η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα, ξεκαθάρισαν τα μέλη της τάσης «6 συν 6», υποστήριξαν και κατέληξαν, λέγοντας πως όλο αυτό το διάστημα έχουν τοποθετηθεί και λειτουργήσει με βάση την ευθύνη για την ύπαρξη του αναγκαίου αριστερού και προοδευτικού σχεδίου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, σχολίασαν ως κατακλείδα.

Στην περαιτέρω όξυνση των σχέσεων μεταξύ της νέας ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της τάσης «6 συν 6» βαρύνοντα ρόλο διαδραμάτισαν οι βολές από το «νεοπροεδρικό» περιβάλλον, με τελευταίο περιστατικό την επίθεση του Βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη κατά της συναδέλφου του, Σίας Αναγνωστοπούλου, το οποίο θεωρήθηκε ως η «χαριστική βολή» από ορισμένα στελέχη απέναντι σε κάθε προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών. Το γυαλί, όμως, φαίνεται πως έχει οριστικά ραγίσει και αυτό που απομένει είναι να ξεδιπλωθεί τις επόμενες ώρες ένα δεύτερο, μαζικό κύμα αποχωρήσεων, που αν και προτάθηκε να γίνει κλιμακωτά, όμως, οι σχετικές αποφάσεις αναφορικά με την «μεγάλη έξοδο» δεν έχουν ακόμη σχηματοποιηθεί.

Για την τάση «6 συν 6», με βασικούς πρωταγωνιστές τους: Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Νίκο Μπίστη και άλλους, άλλωστε, το ταξίδι φαίνεται μόλις να ξεκινά με πρόταγμα την κυβερνώσα Αριστερά, αλλά και σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα κατά τόπους στελέχη που ασφυκτιούν πλέον εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Συνηγορώντας υπέρ μιας αξιόπιστης, αριστερόστροφης εναλλακτικής για την πολιτική ζωή της χώρας, τα κορυφαία στελέχη της τάσης φαίνεται να προετοιμάζουν το επόμενο βήμα εντός Βουλής, με επίγνωση των δυσκολιών του νέου εγχειρήματος.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εξάρχεια: Τι έβγαλε η κάλπη στην επαναληπτική εκλογή

Υπ. Εσωτερικών: Ξεκινούν τα πειθαρχικά για την διαρροή της λίστας των αποδήμων στην Άννα...

Ξεκίνησαν τα … όργανα στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αποδοθούν πλέον προσωπικές ευθύνες για την διαρροή της λίστας ονομάτων του απόδημου Ελληνισμού προς την...

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα ο 6ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε σήμερα ο 6ος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη...

Μητσοτάκης: H Συνεργασία μας με την Εκκλησία, θεσμικά ήταν είναι και παραμένει στενή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφτηκαν τον παιδικό σταθμό “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” στο Δήλεσι Βοιωτίας, μια δομή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Εκεί,...
Iερώνυμος για Κατσίφα: Ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε!

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το...

Κασσελάκης: Θέλει μόνο… δύο θητείες ως πρωθυπουργός της χώρας!

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτηςο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στον Αντώνη Σρόιτερ και στην εκπομπή...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Κασσελάκης: Ζήτησε τη διαγραφή – Θεοδωρικάκος: “Ας κοιτάξει τον καθρέφτη για να δει το...

Την διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ Τάκη Θεοδωρικάκου ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή δήλωση του πως η Ν.Δ διεκδικεί τις ψήφους όλων των...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κασσελάκης: Θέλει μόνο… δύο θητείες ως πρωθυπουργός της χώρας!

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτηςο πρόεδρος...

Κασσελάκης: Ζήτησε τη διαγραφή – Θεοδωρικάκος: “Ας κοιτάξει τον καθρέφτη για να δει το πρόσωπό του”

Την διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ Τάκη Θεοδωρικάκου ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή...

ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο...

Γεωργιάδης σε Κασσελάκη: Μετά τη γκάφα, να μας πει πού θα βρει 11 δισ. ευρώ

Σε νέα τοποθέτηση που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την απάντηση Κασσελάκη, τονίζει πως...