Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
23.8 C
Athens

Κατάρ: Πιο κοντά από ποτέ η συμφωνία για τους ομήρους της Χαμάς

«Βρισκόμαστε στο πλησιέστερο σημείο από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας» ανέφερε, σύμφωνα με το BBC, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, το οποίο διαμεσολαβεί μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την σταδιακή απελευθέρωση άνω των 50 ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την πενθήμερη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

«Οι συνομιλίες» προσέθεσε η ίδια πηγή «έφτασαν σε ένα κρίσιμο τελικό στάδιο».

Ελπίδες επίτευξης συμφωνίας καλλιέργησε νωρίτερα με ανάρτησή του και ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, ενώ δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από ισραηλινής πλευράς.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία θα προβλέπει την απελευθέρωση 50 γυναικών και παιδιών ομήρων, με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός για τέσσερις έως πέντε ημέρες και τρεις Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές για κάθε άμαχο όμηρο που απελευθερώνεται, σύμφωνα με πολλές πηγές.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας δήλωσε ότι «Θα φέρει την καταστροφή η συμφωνία που συζητείται».

“Ανησυχώ πολύ γιατί γίνεται λόγος για κάποια συμφωνία… μας αποκρύπτουν [τις λεπτομέρειες] και δεν μας λένε την αλήθεια“, λέει. “Οι φήμες λένε ότι το Ισραήλ πρόκειται να κάνει και πάλι ένα μεγάλο λάθος σε παρόμοιο πνεύμα με τη συμφωνία [του 2011] για τον Σαλίτ“, δήλωσε ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Λέει ακόμα ότι ανησυχεί για “μια συμφωνία που μπορεί να φέρει καταστροφή“, αναφέροντας την πιθανή απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, καθώς και την άδεια για την εισαγωγή καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνεχείς επιθέσεις Ισραήλ – Χεζμπολάχ – Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους δύο δημοσιογράφοι στον Λίβανο

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στον Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα. Στο χωριό Κφαρ Κίλα, στα νότια της χώρας, σκοτώθηκε μια 80χρονη, ενώ η εγγονή της τραυματίστηκε, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ani.

Την ίδια ώρα, δύο δημοσιογράφοι και ένα τρίτο άτομο σκοτώθηκαν από πλήγμα με ρουκέτες κοντά στο σύνορο του Λιβάνου με το Ισραήλ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το πρακτορείο μετέδωσε ότι το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στην πόλη Τιρ Χάρφα, που απέχει περίπου ένα μίλι από το ισραηλινό σύνορο.

Οι δημοσιογράφοι εργάζονταν για ένα τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα τον Λίβανο, το Al Mayadeen TV. Το δίκτυο αυτό μετέδωσε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε την επίθεση στοχοθετώντας σκοπίμως τους δημοσιογράφους.

Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει.

«Εχθρικά αεροσκάφη έπληξαν κατοικημένα σπίτια στο χωριό Κφαρ Κίλα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η Λάικα Σαρχάν, 80 ετών, και να τραυματιστεί η εγγονή της», μετέδωσε το Ani. Το κορίτσι διακομίστηκε στο δημόσιο νοσοκομείο Μαρζαγιούν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το κορίτσι ονομάζεται Ιλάα αλ Κασέμ και είναι υπήκοος Συρίας. Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι μέσα στο σπίτι όπου σκοτώθηκε η ηλικιωμένη βρίσκονταν πολλά από τα εγγόνια της, αλλά δεν έπαθαν τίποτα.

Πηγή του νοσοκομείου Μαρζαγιούν είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι το κορίτσι, ηλικίας επτά ετών, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της ισχυρής φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ σημειώνονται καθημερινά, αλλά γενικά παραμένουν περιορισμένες στη συνοριακή περιοχή.

Έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστον 92 νεκρούς στον Λίβανο, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και τουλάχιστον δέκα πολίτες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εννέα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή πλευρά, μεταξύ των οποίων έξι στρατιώτες, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος και άλλες αφρικανικές χώρες αποσύρουν τον...

Σε μία κίνηση που προκαλεί ανησυχία ως προς την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησαν η Αίγυπτος, η Νότια Αφρική, το.. Καμερούν, η Σενεγάλη, Αλγερία και...

Ντουμπάι: Έργο – μαμούθ 35 δισ. για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου

Πράσινο φώς άναψε ο ηγέτης του Ντουμπάι Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ για τον νέο τερματικό επιβατικό σταθμό στο διεθνές αεροδρόμιο Al Maktoum αξίας...

Γερμανία: Οι κατάσκοποι γυρίζουν στο Βερολίνο

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την επανένωση της χώρας τους, οι Γερμανοί θεώρησαν ότι είχαν ξεμπερδέψει με τους εχθρούς. Κάπως έτσι «ξεφορτώθηκαν»...
Καιρός: Αγριεύει o καύσωνας τις επόμενες μέρες

Κλιματική αλλαγή: Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία

Μαθήματα εξ αποστάσεως στις Φιλιππίνες, γεμάτα πάρκα στη Μιανμάρ, προειδοποίηση για ακραίο καύσωνα στο Μπανγκλαντές: η νοτιοανατολική Ασία συνεχίζει σήμερα να πλήττεται από αφύσικα...

Πόλεμος στη Γάζα: Tην ισραηλινή αντιπρόταση για κατάπαυση του πυρός έλαβε και μελετά η...

Στη Μέση Ανατολή μία νέα προσπάθεια με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων βρίσκεται σε εξέλιξη για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Την ίδια...

Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντήσει με τον Μπάιντεν

Στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους ήταν γνωστό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι σε καλό στάδιο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την...

Στις Βρυξέλλες «τελειώνουν» τη Φον ντερ Λάιεν – Οι 6 υποψήφιοι Πρόεδροι της ΕΕ...

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν λένε ότι είναι το ξεκάθαρο φαβορί για μία δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, η αλήθεια όμως είναι οτι η νίκη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πόλεμος στη Γάζα: Tην ισραηλινή αντιπρόταση για κατάπαυση του πυρός έλαβε και μελετά η Χαμάς

Στη Μέση Ανατολή μία νέα προσπάθεια με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων βρίσκεται σε εξέλιξη...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ...

Υφαντής: O πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει ήδη μετατραπεί σε μία σε ισραηλινο – ιρανική σύγκρουση

Το διττό μήνυμα του Ιράν και του Ισραήλ «που έφτασαν κοντά σε περιφερειακή σύγκρουση...

Washington Post: Αλλάζει στρατηγική το Ισραήλ μετά την επίθεση στο Ιράν

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες, που είναι από τις πιο βαριά...