Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
18.6 C
Athens

Κεντροαριστερά: Τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό

Στις 08.00 το πρωί της Κυριακής 12 Νοεμβρίου θα ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή του επικεφαλής του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς και θα κλείσουν στις 20.00.

Εκτός από την περιοχή της Αθήνας, όπου οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00, λόγω της διεξαγωγής του Κλασικού Μαραθωνίου.

Στα Εκλογικά Κέντρα του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σύμφωνα με το ωράριο που θα ανακοινωθεί με ειδική εγκύκλιο της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 982 εκλογικά τμήματα σε όλη την χώρα βάσει των Καποδιστριακών Δήμων. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με βάση τον εθνικό εκλογικό κατάλογο. Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα και θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων. Οι ψηφοφόροι θα εκδηλώνουν την προτίμησή τους σημειώνοντας έναν σταυρό προτίμησης.

Δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες, που είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο. Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, εάν δεν έχει προηγηθεί προεγγραφή στην σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα, απαιτείται η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Το αντίτιμο της συμμετοχής στις εκλογές ανέρχεται σε τουλάχιστον 3 ευρώ.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας περιλαμβάνει 4 στάσεις:

Στην πρώτη στάση, σε τραπεζάκι που βρίσκεται στην είσοδο του Εκλογικού Τμήματος, εθελοντής τον οποίο επιλέγει γι αυτή τη δουλειά ο ΥΕΚ, καλεί κάθε προσερχόμενο να συμπληρώσει αίτηση/δήλωση για τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία. Γι αυτό τον σκοπό τον ερωτά αν επιθυμεί απλώς να ψηφίσει ή, επί πλέον, και να μετάσχει στη διαδικασία που θα ακολουθήσει, μετά την εκλογή του νέου επικεφαλής, για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα. Αναλόγως της απαντήσεως, του παραδίδει για συμπλήρωση την αντίστοιχη αίτηση/δήλωση (Παράρτημα Β’). Αμέσως μετά, στο ίδιο τραπεζάκι, ο ψηφοφόρος καταβάλλει εισφορά τριών ευρώ κατ’ ελάχιστο και ο εθελοντής που ασκεί χρέη ταμία αποκόπτει από το στέλεχος και του παραδίδει αντίστοιχη απόδειξη.

Στην δεύτερη στάσηο ψηφοφόρος προσέρχεται ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής και παραδίδει στον Πρόεδρό της είτε την συμπληρωμένη αίτηση/δήλωση, είτε το έντυπο προεγγραφής. Ταυτόχρονα, του παραδίδει ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και την απόδειξη για την καταβολή της ελάχιστης εισφοράς του των τριών eυρώ. Ακολούθως, αφού ο Πρόεδρος βεβαιώσει την ταυτοπροσωπία, ο χειριστής εντοπίζει τον ψηφοφόρο στην ταμπλέτα και, συγκεκριμένα, στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, από τον οποίο και τον διαγράφει ηλεκτρονικά. Σε περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο, ο ψηφοφόρος δεν εντοπισθεί στον Εθνικό Εκλογικό κατάλογο, ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στο Παράρτημα Γ’.

Κατόπιν, ο Γραμματέας αναγράφει στην αίτηση/δήλωση τον αριθμό διαπίστευσης του ψηφοφόρου και την τοποθετεί σε διαφορετικό φάκελο αν πρόκειται για (απλό) ψηφοφόρο και διαφορετικό αν πρόκειται για πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στην διαδικασία για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα. Ο Γραμματέας αναγράφει επίσης τα στοιχεία του ψηφοφόρου (επώνυμο, όνομα και ΑΔΤ) στην κατάσταση ψηφισάντων, την οποία και ο ψηφοφόρος υπογράφει παραπλεύρως του ονόματός του. Τότε μόνον παραδίδεται στον ψηφοφόρο το ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο (Παράρτημα Δ’), και α φάκελος.

Στην τρίτη στάση, ο ψηφοφόρος μεταβαίνει πίσω από το παραβάν και σημειώνει στο ψηφοδέλτιο έναν το πολύ σταυρό προτίμησης. Εν συνεχεία, τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στον φάκελο και, αφού τον κλείσει, κατευθύνεται προς τον Πρόεδρο, ο οποίος τον σφραγίζει και τον μονογράφει. Τότε μόνον, ο ψηφοφόρος ρίχνει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη κατά τρόπο εμφανή, ενώπιον του Προέδρου. Του επιστρέφεται η ταυτότητα ή το διαβατήριό του και η διαδικασία ολοκληρώνεται (τέταρτη στάση).

Τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, οι εκπρόσωποι και οι εθελοντές μπορούν να ψηφίσουν στο Εκλογικό Τμήμα όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Όσοι προσέρχονται στην κάλπη θα μπορούν να εγγράφονται είτε ως μέλη του υπό σύσταση νέου φορέα, είτε ως φίλοι. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, ο κατάλογος των φίλων θα καταστραφεί μετά την υποβολή τυχόν ενστάσεων επί του εκλογικού αποτελέσματος και πάντως δεν θα δοθεί στους υποψηφίους. Πρόσβαση στον κατάλογο των φίλων θα έχουν οι υποψήφιοι, οι ενστάσεις των οποίων εγκριθούν από την Επιτροπή και σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται να βγάλουν φωτοτυπία του συγκεκριμένου εγγράφου. Σύμφωνα με τον κ. Αλιβιζάτο, όποιος υποψήφιος δεν πειθαρχήσει θα είναι υπόλογος έναντι του νόμου.

ΠροσοχήΔικαίωμα ψήφου στον δεύτερο γύρο της 19ης Νοεμβρίου θα έχουν μόνον όσοι ψηφίσουν κατά τον πρώτο γύρο και όχι όσοι προεγγραφούν στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα και για οποιονδήποτε λόγο δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την Κυριακή 12 Νοεμβρίου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Με γραπτές εξετάσεις η ελληνική ιθαγένεια στους αλλοδαπούς

Υπουργείο Εσωτερικών: Σκηνοθετημένη ήταν η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών το συμπέρασμα της ΕΛ.ΑΣ.

Σε σκηνοθετημένη διάρρηξη στο γραφείο του διευθυντή Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών καταλήγει η ΕΛ.ΑΣ., καθώς η καταγγελία για το εν λόγω περιστατικό θεωρείται ψευδής...

Ευρωεκλογές 2024: Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, 40 ημέρες πριν τις εκλογές -Το θρίλερ...

Ο υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, ακτινογραφεί τις τέσσερις τελευταίες δημοσκοπήσεις, 40 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Σύμφωνα με τα ευρήματα...

Ελληνικό ΥΠΕΞ σε Τουρκία για τη λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμί: Πρόκληση...

Ανακοίνωση για τη λειτουργία της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους στην Τουρκία, εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών. Η ανακοίνωση: «H απόφαση των Τουρκικών Αρχών για την έναρξη της λειτουργίας...

Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φοίβος Ιωαννίδης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο Φοίβος Ιωαννίδης, δικηγόρος και πολιτικός με πλούσια συνδικαλιστική και αντιστασιακή δράση. Οπως αναφέρουν πληροφορίες του neakriti.gr,...

Αντίπαλος της Ν.Δ. η αποχή

Μετά τις εορτές του Πάσχα εισέρχονται όλοι στην τελική προεκλογική ευθεία για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Και βέβαια τα στελέχη όλων των βαθμίδων του...

Ο διπλός στόχος του Ανδρουλάκη

Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και τα κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ναι μεν λένε ότι ο στόχος είναι η δεύτερη θέση, αλλά αποφεύγουν όπως ο...
Και όμως λεφτά υπήρχαν για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωεκλογές: Πού βάζουν τον πήχη τα κομματικά επιτελεία Ευρωεκλογές:

Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς κινείται πλέον η πολιτική σκηνή και αμέσως μετά το Πάσχα οι πολιτικοί αρχηγοί ετοιμάζονται για ένα μπαράζ περιοδειών προκειμένου να...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ελληνική Αεροπορία: Τα ελληνικά Rafale στην πρώτη τους άσκηση εκτός συνόρων 

Φωτογραφίες από τις πτήσεις, στον γαλλικό εναέριο χώρο, των ελληνικών Rafale, ανήρτησε στον λογαριασμό της στο...

Έκπληξη από Κασσελάκη: Έκλεψε την παράσταση και καπέλωσε την εκδήλωση για την Κεντροαριστερά!

Με το ερώτημα «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη, ποιος;» και προβληματισμούς για την επόμενη μέρα...

Το “άγνωστο” ραντεβού Τσίπρα – Παπανδρέου και η Κεντροαριστερά

Προς «ανασύνταξη» οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς ενόψει των ευρωεκλογών - Δύο πρώην πρωθυπουργοί σε...

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Στο 69,6% η συμμετοχή για τους Έλληνες του εξωτερικού

Συνολικά 16.513  Έλληνες, με εξαίρεση τους εγγεγραμμένους σε ΗΠΑ και Καναδά, ψήφισαν σε σύνολο...