Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
13.4 C
Athens

Κινδυνεύουν με ισόβια οι μεγαλοαπατεώνες για την υπόθεση της Energa – Hellas Power

Η δίκη άρχισε από τον Απρίλιο του 2015 και θεωρείται ότι έχει καθυστερήσει μέχρι σήμερα. Βαρύτατες οι κατηγορίες και εξονυχιστικός ο έλεγχος των κατηγοριών και των δεδομένων.

Την καταδίκη του Άρη Φλωρου και την απαλλαγή του Βασίλη Μηλιώνη ζήτησε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση της Energa – Hellas Power.

Σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση, μόνο ο ένας από τους δύο επικεφαλής της εταιρίας, που αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη, θα πρέπει να κριθεί ένοχος, κρίνοντας πως ο δεύτερος κατηγορούμενος, Βασίλης Μηλιώνης, δεν φέρει καμία ευθύνη για την υπόθεση, που φέρεται να στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο εκατομμύρια ευρώ.

Αναφορικά δε με ακόμη έντεκα κατηγορούμενους, που αντιμετωπίζουν κι αυτοί κατά περίσταση τα αδικήματα της υπεξαίρεση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και λαθρεμπορία, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την ενοχή τους.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η Energa – Hellas Power εισέπραττε από τους πελάτες της τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, γνωστό τότε ως ΕΕΤΗΔΕ, δεν κατέβαλαν τα χρήματα, ως όφειλαν, στα κρατικά ταμεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ πριν από την έναρξη της δίκης, τον Απρίλιο του 2015, η πλευρά των κατηγορουμένων γνωστοποίησε στις αρμόδιες αρχές ότι δεσμεύονται να επιστρέψουν στο Δημόσιο 83 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 103 εκατ. που, όπως υποστηρίζουν, είναι διαθέσιμα σε εταιρικούς λογαριασμούς.

Το χρονικό της δίκης της ενεργειακής απάτης

Η δίκη για την υπόθεση των δύο παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015, με τους υπευθύνους τους να είναι αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες, που, κατά περίπτωση, αφορούν τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και λαθρεμπορία.

Στην υπόθεση είναι βασικοί κατηγορούμενοι οι νόμιμοι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών, Αριστείδης Φλώρος, Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Στέφανος Σιαφάκας και Νίκος Δεκόλης, με άλλους 14 συγκατηγορουμένους, στελέχη των εταιριών, αλλά και πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην διαδικασία διοχέτευσης των χρημάτων εκτός Ελλάδος.

Στο κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι των δύο παρόχων, αν και εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, όπως συμβαίνει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δεν προχωρούσαν στην απόδοση των χρημάτων αυτών στο Δημόσιο, αλλά «τουναντίον τα παρακράτησαν και τα ενσωμάτωσαν στην περιουσία τους». Η ζημιά του Δημοσίου εκτιμάται, σύμφωνα με την δικογραφία, ότι φθάνει τα 270 εκατομμύρια ευρώ και αφορά το διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2011 έως Νοέμβριο 2012.

Η δίωξη για την υπόθεση είχε ασκηθεί μετά από εισαγγελική έρευνα που είχε διαταχθεί, με αφορμή πόρισμα της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, το οποίο διαπίστωνε ότι ποσά που όφειλαν οι δύο εταιρίες στον ΔΕΣΜΗΕ φυγαδεύονταν μέσω εξωχώριων εταιριών σε ελβετικές και άλλες τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ πριν από την έναρξη της δίκης, αλλά και τώρα στο ακροατήριο, η πλευρά των κατηγορουμένων, με έγγραφες δηλώσεις, γνωστοποίησε στις αρμόδιες αρχές ότι δεσμεύονται να επιστρέψουν στο Δημόσιο 83 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 103 εκατομμύρια ευρώ που, όπως υποστηρίζουν, είναι διαθέσιμα σε εταιρικούς λογαριασμούς.

Οι κατηγορούμενοι στηρίζουν το αίτημά τους για την επιστροφή των χρημάτων στον νόμο 4312/2014, σύμφωνα με τον οποίο εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ότι επιστρέφουν στο Δημόσιο ποσά που κατηγορούνται ότι έχουν υπεξαιρέσει, διεκδικώντας έτσι πιο ήπια ποινική μεταχείριση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου.  Στο πλαίσιο της...
Το έθιμο της λαγάνας

Το έθιμο της λαγάνας

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας... Με αφορμή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότε­ρα την...

Βέροια: Νεκρή 25χρονη σε τροχαίο

Την τελευταία της πνοή άφησε μία 25χρονη σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας στην Ημαθία. Το τροχαίο σημειώθηκε στο 8ο χιλιόμετρο...
Πάτρα: Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος το Καρναβάλι

Πάτρα: Σαρωτικοί έλεγχοι λόγω καρναβαλικών εκδηλώσεων – Δεκάδες συλλήψεις ατόμων κυρίως για ναρκωτικές ουσίες...

Σε 88 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία κατά την διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησε στην Πάτρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, με σκοπό την αποτροπή κλοπών,...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Η φωτογραφία της ημέρας

Πάμε να πετάξουμε χαρταετό, καλή Καθαρά Δευτέρα! 18 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 18 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Πετμεζαίοι επιτίθενται κατά των ανδρών του Τούρκου Διοικητή των Καλαβρύτων Αρναούτογλου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γλυκά Νερά: Ισόβια και 11,5 χρόνια στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο η ποινή του Εφετείου

Oύτε κατά μία μέρα δεν μείωσε την ποινή του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, τον οποίο οι...

Καβάλα – Γυναικοκτονία : Ισόβια χωρίς κανένα ελαφρυντικό στον 55χρονο

Ένιωσε, είπε, να γκρεμίζεται η…”εκκλησία που είχε χτίσει” επί χρόνια, όταν του είπε η...

Φολέγανδρος: Ισόβια στον δολοφόνο της Γαρυφαλλιάς

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο δράστης κρίθηκε ένοχος για την τέλεση εγκληματικής πράξης σε...

Βορίδης: Για παιδοβιαστές τα ισόβια να είναι ισόβια

Σε σχέση με την εφαρμογή του χημικού ευνουχισμού, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, κάτι...