Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
18.7 C
Athens

Κινητοποιήσεις για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο

Δύο μεγάλες κινητοποιήσεις,πραγματοποιήθηκαν, στο κέντρο της Αθήνας για το τραγικό και πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

«Έκαναν τη Μεσόγειο υγρό νεκροταφείο, δε θα συνηθίσουμε ποτέ μας το σφαγείο», «Έγκλημα διάρκειας, χιλιάδες οι νεκροί, απάνθρωπο το σύστημα που δολοφονεί», «Μετανάστες πνιγμένοι και πρόσφυγες νεκροί, αυτή είναι της ΕΕ η πολιτική», «Πόλεμοι και φτώχεια, στη θάλασσα πνιγμένοι, οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι», «Ξανά οι θάλασσες μας θάλασσες νεκρών, αλληλεγγύη το όπλο των λαών», «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν στο συλλαλητήριο και στην πορεία.

Στην πλατεία Συντάγματος χιλιάδες εργαζόμενοι ανταπόκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και συμμετέχουν σε ένα δυναμικό συλλαλητήριο καταδίκης των αντιμεταναστευτικών πολιτικών.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γενικό της γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Οι συγκεντρωμένοι υποδέχθηκαν με θερμό χειροκρότημα την αντιπροσωπεία του Συνδικάτου των εργαζομένων στην «Amazon» στις ΗΠΑ, που πήραν μέρος στην κινητοποίηση, στο πλαίσιο της επίσκεψης τους αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

«Η εργατική τάξη, τα συνδικάτα μας πρέπει να καταδικάσουν την πολιτική που ευθύνεται για τις εκατόμβες νεκρών, αλλά και όλα τα κόμματα που ψήφισαν, στήριξαν και υλοποίησαν αυτή την αντεργατική πολιτική, αυτή την αντιμεταναστευτική πολιτική», τόνισε έξω από τα γραφεία της ΕΕ, ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Συνεχίζουμε καθημερινά με τον αγώνα μας για να τους ανατρέψουμε» τόνισε.

«Δεν θεωρούμε “φυσικό φαινόμενο” τους νεκρούς στα ναυάγια, τα ταξίδια του τρόμου, τον ξεριζωμό, τον πόλεμο για το μοίρασμα αγορών και κερδών, την προσφυγιά», υπογράμμισε η Αλεξάνδρα Λάμπρου, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφύγων, απευθύνοντας χαιρετισμό στο συλλαλητήριο.

«Δε συνηθίζουμε στο θάνατο. Ούτε στο να είναι οι θάλασσες μας νεκροταφείο ανθρώπων», τόνισε ο Αντώνης Ζήκας, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Είπε ότι οι μαθητές, η νεολαία έχουν ανοιχτό μέτωπο με τον ρατσισμό και κάθε προσπάθεια να διαχωριστούν με βάση το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή, τη θρησκεία.

«Εμείς οι μαθητές στεκόμαστε πάντα στο πλευρό όσων υποφέρουν», υπογράμμισε.

«Οι εργαζόμενοι είμαστε στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών, στο σάπιο σύστημα που αναπνέει με το δίλημμα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, εμείς απαντάμε οι ζωές μας! Οι ζωές όλων των κατατρεγμένων!», τόνισε ο Αντώνης Ταλφανίδης, εργαζόμενος σε ΜΚΟ μέλος της Επιτροπής Αγώνα ΜΚΟ του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, απευθύνοντας χαιρετισμό στο συλλαλητήριο.

«Δε θα ξεχάσουμε! Δίνουμε υπόσχεση! Το έγκλημα αυτό, όπως και όλα τα άλλα, δεν θα ξεχαστεί! Στο δίλημμα, τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, για εμάς η απάντηση είναι όρκος και υπόσχεση αγώνα, έντασής της πάλης μας ενάντια στην εκμετάλλευση, τον πόλεμο και τον ξεριζωμό!»,υπογράμμισε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μιλώντας στο συλλαλητήριο.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε το ποίημα «Πατρίδα» της Ουαρσάν Σάιρ, Βρετανίδας ποιήτριας με καταγωγή από την Κένυα: «Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία. Κανένας δε βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα, εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά. Κανένας δε θέλει να σέρνεται κάτω από φράχτες, κανένας δε θέλει να τον δέρνουν, να τον λυπούνται, κανένας δε διαλέγει τα στρατόπεδα προσφύγων»:.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες φαναράκια σηκώθηκαν στον ουρανό, για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με θύματα μετανάστες, ενώ συγκίνηση προκάλεσε το τραγούδι «του Κόσμου οι Λαοί» των Κοινών Θνητών που ακούστηκε από τα μεγάφωνα στο Σύνταγμα.

Οι διαδηλωτές και στις δύο κινητοποιήσεις μιλούν για νέο έγκλημα στη Μεσόγειο και αποδίδουν ευθύνες στις ελληνικές και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Διεκδικούν ουσιαστική προστασία στο άσυλο για πρόσφυγες και μετανάστες και ζητούν να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι πολιτικές καταστολής σε βάρος ξεριζωμένων ανθρώπων.

Αυτή την ώρα υπάρχουν κλειστοί δρόμοι και ισχύουν κυκλοφοριακά ρυθμίσεις σε δρόμους γύρω από το Σύνταγμα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Με γραπτές εξετάσεις η ελληνική ιθαγένεια στους αλλοδαπούς

Υπουργείο Εσωτερικών: Η έρευνα για την κλοπή είναι σε εξέλιξη

Διευκρινήσεις σχετικά με την διάρρηξη που έγινε στην Διεύθυνση Εκλογών έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνοντας ότι το κτίριο φυλάσσεται όλο το 24ωρο. Ειδικότερα η...
29χρονη, τραυματίστηκε, σφαίρα, Κορυδαλλός,

Διαψεύδει τον Γιάννη Καλλιάνο ο θεράποντας ιατρός του πατέρα του – “Δεν πήρα ποτέ...

«Ουδέποτε αποδέχτηκα προσφορά 500 ευρώ από τη σύζυγο του θανόντος» λέει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής και θεράποντας ιατρός του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου, ο οποίος...

Νίσυρος: Συνελήφθη ο αρχαιοφύλακας

Συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου (27/4) σε σπίτι συγγενικών του προσώπων, στην περιοχή των Καμινίων, στο Ηράκλειο, από αστυνομικούς της Ασφάλειας, ο αρχαιοφύλακας της...

Απολογίες χούλιγκανς: Ελεύθερος ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου που έχει προφυλακιστεί για τη δολοφονία...

Στην Ευελπίδων απολογούνται από το πρωί οι 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη. Την υπόθεση χειρίζονται...

Εορταστικό ωράριο: Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Στις 25 Απριλίου ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα ενόψει των εορτών του Πάσχα. Να σημειωθεί πως, τα καταστήματα θα είναι...
Αβεβαιότητα στους πολίτες για το πότε θα βγούμε από την πανδημία

Πασχαλινοί ρυθμοί στην αγορά – Αισιοδοξία των εμπόρων για αυξημένους τζίρους

 Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα με τους εμπόρους να περιμένουν ο εορταστικός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών και των υπηρεσιών εστίασης και...

Σάββατο του Λαζάρου: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Τα κάλαντα, τα έθιμα, τα λαζαράκια και...

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την ανάμνηση του θαύματος της Ανάστασής του. Ο Λάζαρος είναι πρόσωπο της Καινής Διαθήκης, φίλος και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σύνταγμα: Επεισόδια με μολότοφ και χημικά – Οκτώ τραυματίες

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Η ένταση ξέσπασε...

Σε εξέλιξη το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, κλειστή η Πανεπιστημίου – Συγκεντρώσεις για την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

Κλειστό έως το απόγευμα θα παραμείνει το κέντρο της Αθήνας, λόγω μιας σειράς παράλληλων συγκεντρώσεων με αφορμή...

Αγρότες: Συλλαλητήριο την Τρίτη στην Αθήνα αποφάσισαν στην σύσκεψη της Νίκαιας

Συλλαλητήριο στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική...

Φοιτητικό συλλαλητήριο: Επεισόδια στα Εξάρχεια – Προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ.

Επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη το μεσημέρι της Πέμπτης 1 Φεβρουαρίου στην περιοχή των Εξαρχείων,...