Κληρώνει Μεγάλη Τρίτη για το μέλλον των δημοσιογράφων

39
απεργία, ΕΣΗΕΑ,

Κρίσιμη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας αναμένεται να έχει στις εννέα το πρωί της Μεγάλης Τρίτης ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και εκπροσώπους των εργοδοτών στα Μέσα Ενημέρωσης.

Η τριμερής συνάντηση ζητήθηκε από τον ίδιο τον Υπουργό καθώς συνεχίζεται η απεργία στον δημοσιογραφικό κλάδο.

Από την έκβασή της θα κριθεί το μέλλον των κινητοποιήσεων ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι Μέσα Ενημέρωσης βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης να αρχίσουν να εκπέμπουν ενημερωτικό πρόγραμμα.

Να θυμίσουμε πως η απεργία που έχει εξαγγελθεί στα ΜΜΕ είναι 72ωρη, με τη λήξη της να έχει οριστεί στις 6 το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, ωστόσο, οι αποφάσεις θα ληφθούν εν τέλει μετά την συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.

Σημειώνεται εν τω μεταξύ ότι μισό βήμα πίσω κάνει η Kυβέρνηση καθώς ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για τα ζητήματα Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του αγγελιόσημου ως εισφορά.

«Εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι πρέπει να βρούμε τρόπο προστασίας του αγγελιόσημου με έναν τρόπο ασφαλή σαν εισφορά στον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά όχι ως φόρος που άλλοι καταβάλλουν».

Την ίδια στιγμή, οι καναλάρχες ζητούν την άμεση αποκατάσταση της ροής της ενημέρωσης, καθώς, όπως υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους, πρόκειται για μια περίοδο που διαπραγματεύονται ζητήματα που αφορούν όλους τους πολίτες.

Διαβάστε επίσης:  Ο Τύπος της Τρίτης 17/4

Στην απεργιακή ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ τονίζεται μεταξύ άλλων ότι οι δημοσιογράφοι αγωνίζονται για :

-Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.
-Τη διασφάλιση του αγγελιόσημου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρους χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Πολλές εφημερίδες ετοιμάζονται να τυπώσουν φύλλα, με την ΕΣΗΕΑ να σχεδιάζει να «παγώσει» τα τυπογραφεία, αποστέλλοντας το εξής μήνυμα:

«Όλοι τώρα στο Κορωπί στη διασταύρωση Βασ. Κωνσταντίνου και Βάρης Κορωπίου, όπου τυπώνονται απεργοσπαστικά φύλλα. Συνάντηση στα Everest Κορωπίου».

Νωρίτερα με γραπτό μήνυμα η ΕΣΗΕΑ καλούσε τα μέλη της να προσέλθουν στην ΕΣΗΕΑ προκειμένου να περιφρουρηθεί η απεργία. «Όλα τα μέλη της Ένωσης να έρθουν τώρα στην ΕΣΗΕΑ για να περιφρουρήσουν την απεργία. Ετοιμάζονται απεργοσπαστικά φύλλα».