Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
13.4 C
Athens

Κλιμακώνουν οι Τούρκοι: Για «πολύ θερμή σύγκρουση» προειδοποιεί η «Γενί Σαφάκ»

Στο ενδεχόμενο θερμής σύγκρουσης στην ανατ. Μεσόγειο αναφέρεται σήμερα η
εφημερίδα «Γενί Σαφάκ»,
αν η Τουρκία αποφασίσει να στείλει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» για έρευνες στα «διαφιλονικούμενα» – κατά την Τουρκία- τεμάχια 3 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον Γκιουρκιάν Κουμπάρογλου, καθηγητή σε θέματα οικονομικής ενέργειας στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, ο οποίος μιλά στην εφημερίδα, το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» αναμένεται να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα στην ανατ. Μεσόγειο.

Μπορεί να δούμε το «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 3

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης του αποστολής στην περιοχή με επιτυχία, το Γιαβούζ έδεσε στη Μερσίνα.

«Η επιστροφή του Γιαβούζ στη Μερσίνα αντιμετωπίστηκε με πανηγύρια από τα ελληνικά ΜΜΕ. ‘Η Τουρκία δεν κατάφερε να βρει αέριο ή εξαιτίας των εξόδων το Γιαβούζ αποσύρθηκε’ έγραψαν. Αλλά δεν είναι αλήθεια κάτι τέτοιο», υποστήριξε ο Γκιουρκιάν Κουμπάρογλου.

«Το Γιαβούζ ολοκλήρωσε την πρώτη του αποστολή και επέστρεψε στη Μερσίνα. Μετά τις εργασίες συντήρησης, επισκευής και την αναπλήρωση του προσωπικού, το γεωτρύπανό μας ενδέχεται να πάει πιο νότια, έγραψαν τα μέσα ενημέρωσης.

Άρα το ‘πιο νότια’ τί σημαίνει; Το ‘πιο νότια’ σημαίνει ότι θα κινηθεί μέσα σε αμφιλεγόμενες περιοχές, δηλ. σε περιοχές που η ε/κ πλευρά έχει παράσχει άδεια για έρευνες. Και ως πρώτη τέτοια περιοχή θεωρείται το αποκαλούμενο τεμάχιο 3», υποστηρίζει ο Τούρκος ειδικός.

Κίνδυνος θερμής σύγκρουσης

Η ιταλική ΕΝΙ και η γαλλική TOTAL που υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία για έρευνες φυσικού αερίου στο τεμάχιο 7, ένα μέρος του οποίου ανήκει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, έχουν λάβει –σύμφωνα με τον Κουμπάρογλου- ανάλογες άδειες και στο τεμάχιο 3.

«Σχεδόν όλη η περιοχή αυτή, για την οποία έχουν δώσει άδειες για έρευνες τόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, θεωρείται αμφιλεγόμενη.

Επομένως, είναι πολύ πιθανό μία σύγκρουση σε μία τέτοια διαφιλονικούμενη περιοχή να μετατραπεί σε πολύ θερμή», εκτιμά ο Τούρκος ειδικός στη «Γενί Σαφάκ».

Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα θεωρεί ότι αν η Τουρκία στείλει το «Γιαβούζ» σε κάποια «διαφιλονικούμενη», όπως την αποκαλεί περιοχή, όπως το τεμάχιο 3 και 7, θα αποτελεί ένα νέο βήμα αντίδρασης της Τουρκίας στην ένταση που καλλιεργεί η ελληνοκυπριακή πλευρά με την υπογραφή της συμφωνίας για το τεμάχιο 7 με Total και Eni.

«Η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία είχε μειωθεί σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, έχει αυξηθεί και πάλι τις τελευταίες ημέρες.

Στην υπογραφή της συμφωνίας της Ε/κ διοίκησης για το τεμάχιο 7, η Τουρκία απάντησε ότι ‘δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν έρευνες στον τομέα αυτό’. Η Τουρκία, ανάλογα με τα βήματα που θα κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, ενδεχομένως να αποφασίσει να στείλει σε διαφιλονικούμενη περιοχή, εάν κριθεί απαραίτητο, το Γιαβούζ.

Οι Τούρκοι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας τονίζουν τον κίνδυνο για θερμή σύγκρουση και απευθύνουν έκκληση για ψυχραιμία και στις δύο πλευρές. Παρά τις εκκλήσεις της Τουρκίας ωστόσο για ψυχραιμία, η Ε/κ διοίκηση δεν κάνει πίσω στην κλιμάκωση της κρίσης.

Η πρόσφατη αδειοδότηση από την Ε/κ διοίκηση του αμφισβητούμενου από την Τουρκία τεμαχίου 7 σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες έχει στρέψει το βλέμμα στην αντίδραση της Άγκυρας», αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κέιτ Μίντλετον: Φωτογραφία με την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την εγχείρηση – Στη...

Δημοσιοποιήθηκε η πρώτη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον. Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας φωτογραφήθηκε χαμογελαστή,  χαλαρή και χαρούμενη στην βόλτα που έκανε  για ψώνια σε μια φάρμα στο Ουίνσδορ με τον...

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για πέμπτη θητεία, με ποσοστό 87%.   Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ θα...

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ στέλνει υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ

Υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ στέλνει σήμερα το Ισραήλ για συνομιλίες με τη Χαμάς και στόχο ανακωχή 6 εβδομάδων στη Γάζα.   Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, η εκεχειρία που...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας,...

Τουρκία: “Μέχρι και 7,6 Ρίχτερ ο σεισμός που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη” λέει σεισμολόγος

«Καμπανάκι» για έναν πολύ ισχυρό σεισμό που θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη χτύπησε ακόμα ένας σεισμολόγος στην Τουρκία. Ο γεωλόγος και σεισμολόγος καθηγητής Νατσί Γκιορούρ δήλωσε ότι πρέπει να κατασκευαστεί μια αντισεισμική...
1883, πέθανε, Καρλ Μαρξ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Μαρτίου πέθανε ο Καρλ Μαρξ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1883... πέθανε ο Καρλ Μαρξ, πολιτικός, θεωρητικός, οικονομολόγος, κοινωνιολόγος και φιλόσοφος

ΗΠΑ: Προς απαγόρευση το Tik Tok – Πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Το πρώτο βήμα για την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ έγινε την Τετάρτη (13/3) καθώς το σχετικό νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή των...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Ιανουαρίου διεξάγεται στα Μαύρα Λιθάρια Κορινθίας ομώνυμη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1823.... Ελληνική Επανάσταση: Διεξάγεται στα Μαύρα Λιθάρια Κορινθίας η περίφημη ομώνυμη μάχη...

Αρτέμιδα: Στην φυλακή οι δύο Τούρκοι υπήκοοι που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην φονική ενέδρα

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους οι δύο Τούρκοι υπήκοοι, που συνελήφθησαν ως εμπλεκόμενοι...

Σύλληψη δύο Τούρκων στον Πόρο – Παρακολουθούσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις με drone

Στη σύλληψη δύο Τούρκων με την κατηγορία της κατασκοπείας προχώρησαν Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι...

Οι Τούρκοι προετοιμάζονται για σεισμό πάνω από 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Το σχέδιο για τον τρόπο που η Κωνσταντινούπολη θα αντιμετωπίσει έναν πιθανώς μεγάλο σεισμό...