Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022
25.7 C
Athens

Κοινή κάρτα εμβολιασμού για τους Ευρωπαίους πολίτες

Υπέρ της καθιέρωσης κοινής κάρτας εμβολιασμού για τους πολίτες της ΕΕ, που θα καλύπτει το σύνολο των εμβολιασμών, τάχθηκε η πλειονότητα των κρατών μελών κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Υγείας στην Πράγα.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης συμμετέχει στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας μαζί με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους αλλά και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. ο οποίος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA).

Κατά την Σύνοδο οι Υπουργοί Υγείας συζήτησαν για:

Α) Την επίπτωση στην Δημόσια Υγεία του Πολέμου στην Ουκρανία. Τα κράτη μέλη αφού καταδίκασαν για άλλη μια φορά την επίθεση της Ρωσίας, επανέλαβαν τη δέσμευση τους για παροχή στήριξης στην Ουκρανία και συμφώνησαν στην ανάγκη συντονισμού επί μακρού ώστε η Ουκρανία να οικοδομήσει ένα σύγχρονο και ανθεκτικό σύστημα υγείας. Περαιτέρω χαιρέτησαν την απόφαση που επιτρέπει στην Ουκρανία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της ΕΕ EU4Health .

Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αφού καλωσόρισε τον Ουκρανό Υπουργό Υγείας επανέλαβε την ακλόνητη υποστήριξη και αλληλεγγύη της Ελλάδας στον λαό της Ουκρανίας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υποδέχθηκε 80.000 Ουκρανούς πρόσφυγες.

Προκειμένου, δε, να βοηθηθεί το Ουκρανικό Σύστημα Υγείας στην ανοικοδόμησή του και στην παροχή σύγχρονων θεραπειών, ο κος Πλεύρης πρότεινε: α) να προσδιοριστούν τα είδη των εξειδικευμένων θεραπειών που δεν παρέχει και οι σχετικοί λόγοι πχ έλλειψη απαραίτητης εξειδίκευσης ή υψηλό κόστος, ώστε να εξετασθούν διαφορετικοί τρόποι βοηθείας (πχ στοχευμένη οικονομική στήριξη μέσω του προγράμματος EU4Health, εκπαίδευση και μεταφορά τεχνογνωσίας στο ιατρικό, νοσηλευτικό κλπ προσωπικό ή τη δυνατότητα μεταφοράς των ασθενών να συνεχίσουν τη θεραπεία τους στο ΕΕ) β) την αξιοποίηση πλήρως των δυνατοτήτων που προσφέρει η ψηφιοποίηση στον τομέα των υπηρεσιών υγείας, προωθώντας τη διαλειτουργικότητα και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων που θα επιτρέψουν την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα ιατρικά αρχεία των ασθενών και τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και συνεργασία μεταξύ του ουκρανικού ιατρικού προσωπικού και του ιατρικού προσωπικού από τα νοσοκομεία της ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο, τόνισε πως θα μπορούσε να καλυφθεί η απαραίτητη παρακολούθηση της πορείας Ουκρανών ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομεία της ΕΕ και γ) την εξέταση της δυνατότητας δημιουργίας μιας ειδικής πλατφόρμας με τη συνένωση σχετικών ειδικών και εμπειρογνωμόνων από όλα τα κράτη μέλη που θα υποστηρίξουν τις ουκρανικές αρχές σε όλη τη διαδικασία οικοδόμησης ενός σύγχρονου και βιώσιμου συστήματος υγείας, δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες και θέτοντας στόχους. Τέλος, επεσήμανε την αναγκαιότητα συντονισμού των προσπαθειών της ΕΕ με τον ΠΟΥ προς αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων και διατήρησης συνοχής μεταξύ των διαφορετικών ενεργειών στο πεδίο.

Β) Τον εμβολιασμό ως αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη ασθενειών και την βελτίωση της δημόσιας υγείας. Κατά την σχετική συζήτηση τα κράτη μέλη αφού σύσσωμα αναγνώρισαν τα οφέλη του εμβολιασμού για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τάχθηκαν υπέρ της ανάπτυξης κοινής επικοινωνιακής πολιτικής της ΕΕ για την καταπολέμησή της καθώς και της δημιουργίας σχετικής ειδικής ομάδας για την παροχή στοχευμένων συστάσεων. Περαιτέρω υπογράμμισαν πως απαιτείται ενίσχυση των προσπαθειών για τη αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης όχι μόνο κατά της Coviδ-19 αλλά και για τις λοιπές ασθένειες που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, και υποστήριξαν την πρωτοβουλία της Προεδρίας για εκπόνηση Συμπερασμάτων του Συμβουλίου αναφορικά με το θέμα του εμβολιασμού. Η πλειονότητα των κρατών μελών τάχθηκε υπέρ της εξέτασης της δυνατότητας καθιέρωσης κοινής κάρτας εμβολιασμού για τους πολίτες της ΕΕ, που θα καλύπτει το σύνολο των εμβολιασμών.

Παράλληλα υπογράμμισε πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία, ο οποίος συνεπάγεται ευρύ φάσμα συνεπειών όπως η αύξηση των ασθενειών που προκαλούνται από διαβιβαστές. Για τον λόγο αυτό και δεδομένης της γεωγραφικής της γειτνίασης με περιοχές που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, όπως η Αφρική, υποστήριξε πως η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον να επενδύσει στην ανάπτυξη εμβολίων για ασθένειες που προκαλούνται από ξενιστές.

Γ) Την Ογκολογία και την Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου. Τα κράτη μέλη αναγνώρισαν το μέγιστο πρόβλημα που τίθεται από την νόσο για τους ασθενείς και τους οικείους τους όπως επίσης και για τα συστήματα υγείας, τόνισαν ότι η πρόληψη είναι υψίστης σημασίας στην καταπολέμηση του καρκίνου και εξ αυτού τάχθηκαν υπέρ της αναγκαιότητας αναθεώρησης των συστάσεων της ΕΕ για τον προσυπτωματικό έλεγχο κατά του καρκίνου.

Περαιτέρω ο κος Πλεύρης, είπε πως η βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου και των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ύψιστης σημασίας, και ότι υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα υιοθέτησε πρόσφατα το μεγαλύτερο ειδικό Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», με τρεις άξονες πρόληψης και προϋπολογισμό 124 εκ. ευρώ το Ταμείο Ανάκαμψης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τον στρατηγικό στόχο για τη δευτερογενή πρόληψη θα πραγματοποιηθεί δωρεάν προληπτικός έλεγχος, για περίοδο τριών ετών, για τον:

α) καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών,

β) καρκίνο του μαστού για γυναίκες 50-69 ετών, που περιλαμβάνει μαστογραφία καθώς και κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα σε περίπτωση ευρημάτων

γ) καρκίνο του παχέος εντέρου σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η εφαρμογή του Σχεδίου προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου στην περιοχή της Αττικής. Συγκεκριμένα, μετά τη λήψη SMS, οι γυναίκες μπορούν να προχωρήσουν και να κλείσουν ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας «mastografia.gov.gr».

Κλείνοντας, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα συλλογικά στην ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου κ την παροχή της καλύτερης θεραπείας στους πολίτες μας που υποφέρουν. Τέλος, ανέφερε πως το μη δεσμευτικό έγγραφο, «Call to Action», το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου, αποτελεί καλή βάση για περαιτέρω συζήτηση.

Στην συνέχεια ακολούθησε η συνεδρίαση σε Υπουργικό Επίπεδο του Διοικητικού Συμβουλίου της HERA, κατά την οποία συζητήθηκαν γενικότερα το μέλλον των συμβολαίων προμήθειας εμβολίων και των κοινών προμηθειών σε συνδυασμό με την ευελιξία ως προς τις παραδόσεις, ενώ ειδικότερα συζητήθηκαν: α) το μέλλον του συμβολαίου προμήθειας εμβολίων cocid-19 με την εταιρεία Moderna, με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της εταιρείας κου Dan Staner, Vice-President , β) το μέλλον του συμβολαίου προμήθειας εμβολίων cocid-19 με την εταιρεία Pfizer, με την συμμετοχή του Περιφερειακού Προέδρου της εταιρείας κου Sinan Atlig και γ) η προμήθεια εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων, με συμμετοχή του υψηλόβαθμου Διευθυντή της εταιρείας Bavarian Nordic κου Stephane Martin.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

24 πληροφορίες για τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Αυτά είναι τα 9 σημάδια που είναι ενδεικτικά υψηλής νοημοσύνης

Αν έχετε αναρωτηθεί αν ο δείκτης νοημοσύνης σας είναι μεγαλύτερος από αυτό του μέσου όρου και δεν ξέρετε πώς να τον μετρήσετε διαβάστε παρακάτω: Αυτά...

Καρκίνος του μαστού: Αν έχεις αυτά τα 4 σημάδια τότε τρέξε αμέσως στον γιατρό!

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μια ξένη και σπάνια νόσος που δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί, αντιθέτως πρόκειται για έναν από τους...

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να κάνει τις πανδημίες πιο συχνές

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της...

Οι καθημερινές πολυβιταμίνες, αλλά όχι το κακάο, μπορούν να βοηθήσουν το μυαλό και τη...

Οι ηλικιωμένοι μπορούν να δουν όφελος στις γνωστικές και μνημονικές λειτουργίες του εγκεφάλου τους, αν κάθε μέρα παίρνουν κάποιο συμπλήρωμα πολυβιταμινών, δεν ισχύει όμως...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, Φλέμινγκ, πενικιλίνη,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Σεπτεμβρίου ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει…

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1928.... Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.
ομάδα, αίματος, τρώτε ανάλογα,

Αυξάνει την πιθανότητα κατάθλιψης το βραδινό φαγητό

Το φαγητό την ημέρα ωφελεί περισσότερο την ψυχική υγεία, ενώ τη νύχτα μπορεί να αυξήσει την κατάθλιψη και το άγχος, συμπέρανε μια νέα μικρή...

Μόνο για αναμνηστική δόση τα επικαιροποιημένα εμβόλια—Σύντομα στην Ελλάδα και τα πλήρως επικαιροποιημένα BA.4/BA.5...

Η περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας τόσο με τον εμβολιασμό, όσο και από την ίδια τη νόσηση, όπως και η διαδοχική εμφάνιση διαφόρων μεταλλάξεων παραλλαγών...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,220ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

10 ερωτικά σκάνδαλα που συντάραξαν τη Μεσαιωνική Ευρώπη

Η Μεσαιωνική Ευρώπη είναι γνωστή για τον ερωτικό συντηρητισμό της. Η Καθολική Εκκλησία θεωρούσε...

Πούτιν: Τιμωρεί την Ευρώπη κόβοντας το φυσικό αέριο μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις

Η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream...

Τα παιχνίδια της Gazprom

Από τον Μάρτιο του 2022, η Gazprom εφευρίσκει δικαιολογίες για να κλείσει σιγά-σιγά τις...

Φυσικό αέριο: Εκτινάχθηκε στα 300 ευρώ η τιμή στην Ευρώπη

Σε νέα υψηλά αναρριχήθηκε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τα 300...