Κορωνοϊός: Ελπίδες ότι το εμβόλιο θα δοθεί στην αγορά το φθινόπωρο

41
Κορωνοϊός: Ελπίδες ότι το εμβόλιο θα δοθεί στην αγορά το φθινόπωρο

Ο εντατικός αγώνας που δίνουν καθημερινά οι επιστήμονες στις τέσσερις γωνίες του πλανήτη, προκειμένου να βρουν φάρμακα και να παρασκευάσουν εμβόλιο κατά του φονικού κορωνοϊού, φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εκφράζουν την ελπίδα ότι το δικό τους εμβόλιο κατά του COVID-19, που πρόκειται να ξεκινήσει κλινική δοκιμή σε 500 ασθενείς τις επόμενες ημέρες, πιθανώς να είναι έτοιμο μέχρι το φθινόπωρο, εάν φυσικά ισχύσει το «πιο αισιόδοξο σενάριο».

Την ίδια στιγμή, ένα γερμανικό «υποψήφιο» εμβόλιο, της εταιρeίας CureVac, αναμένεται να εισέλθει στη φάση της κλινικής δοκιμής τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο, σε περίπου 100 εθελοντές.

Σε ότι έχει να κάνει με τα φάρμακα η ιαπωνική Fujifilm Holdings Corp προωθεί το αντιγριπικό σκεύασμα Avigan, το οποίο πρόκειται να μπει στο δεύτερο στάδιο κλινικών δοκιμών σε ασθενείς που νοσούν με COVID-19, στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:  ΒΡΕΤΑΝΙΑ: 118 νέοι θάνατοι, 36.793 συνολικά οι νεκροί

Την ίδια στιγμή, παρόμοια έρευνα για το Avigan, που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία, βρίσκεται ήδη στο τρίτο στάδιο κλινικών μελετών.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer Inc ανακοίνωσε, εξάλλου, πως τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε από την έρευνά της σχετικά με ένα παλαιότερο φάρμακο, το οποίο χορηγείτο για τη θεραπεία της άτυπης πνευμονίας που εμφάνιζαν τα κρούσματα Sars –ενός διαφορετικού κορωνοϊού, που προκάλεσε επιδημία το 2003–, είναι ενθαρρυντικά και για ασθενείς με COVID-19.