Κορονοϊός: “Ύφεση του ιού στην Ελλάδα τον Μάιο”

64
Κορωνοϊός: 143 νεκροί στην Ελλάδα

«Η επιδημία δεν είναι μόνο αντικείμενο του κράτους, αλλά κυρίως αντικείμενο του πολίτη. Είναι η ώρα της ατομικής ευθύνης. Προστατεύουμε το σύστημα υγείας, δεν το απασχολούμε χωρίς λόγο. Προστατεύουμε τους υγειονομικούς. Προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους μας».

Τα παραπάνω δηλώνει εμφατικά ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Νικόλαος Σύψας, σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm.

Ο καθηγητής, αφού σχολιάζει ότι ο ΠΟΥ άργησε να κηρύξει πανδημία για τον κορονοϊό, απαντά σε ερωτήματα που ταλανίζουν όλους τους Έλληνες τις τελευταίες ημέρες, καθότι τα δεδομένα για τον νέο αυτό ιό, που οι επιστήμονες μελετούν νυχθημερόν, αλλάζουν συνεχώς.

Είναι καλό να χρησιμοποιούμε κλιματισμό; Μένει στον αέρα ο κορονοϊός, όπως κάποιοι υποστηρίζουν; Πόσες μέρες διαρκεί η περίοδος επώασης και πόσες η ανάρρωση; Θα φέρουν οι υψηλές θερμοκρασίες την «Άνοιξη»; Πόσο τελικά επικάθεται αυτός ο ιός σε επιφάνειες και σε ποιες;

Διαβάστε επίσης:  Η τελική λίστα με τις περιοχές των τουριστικών καταλυμάτων καραντίνας

Ο κ. Σύψας μεταξύ άλλων σχολιάζει αιχμηρά, fake news που κυκλοφορούν στα social media, αναφέρεται σε επιδημιολογικά δεδομένα για το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων, ενώ απαντά στο πώς ερμηνεύεται λοιμωξιολογικά η γεωμετρική αύξηση των θυμάτων στη γειτονική μας Ιταλία, τι προοιωνίζεται η υποχώρηση του ιού μετά από δίμηνο στην Κίνα για τον υπόλοιπο πλανήτη, καθώς και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας να αντεπεξέλθει στην πανδημία.