ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ Η ΑΓΓΕΛΙΑ -ΠΡΟΣΦΟΡΑ: «Εμπόρευμα» μπόνους, οικιακές βοηθοί στο Μπαχρέιν

52
Η αγγελία ζητούσε από τους ακολούθους της Al Hazeem στο instagram να πατήσουν like στην ανάρτηση, να τη μοιραστούν ή να τη σχολιάσουν, προκειμένου να έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν.

«Κάντε follow, share και κερδίστε μια οικιακή βοηθό από την Αιθιοπία!», έγραφε απροκάλυπτα, μια αγγελία πρακτορείου οικιακών βοηθών στο Μπαχρέιν. Η εταιρία υπέστη κυρώσεις από τις αρχές για την αγγελία, αλλά ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, απαιτούν να γίνουν πολύ περισσότερα για την ξεδιάντροπη εμπορευματοποίηση μεταναστών εργατών – και όχι μόνο στο Μπαχρέιν.

“Ειδική προσφορά για το Ραμαζάνι”…

Όπως και σε άλλα κράτη της περιοχής του Κόλπου, στο Μπαχρέιν απασχολούνται χιλιάδες ξένοι ανειδείκευτοι εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι κατάγονται από τη νοτιοανατολική Ασία και σε μικρότερο βαθμό, από την υπο-σαχάρια Αφρική. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των μεταναστών εργατών στη χώρα, ανέρχεται σε 460.000, που αποτελεί το 77% της εργατικής δύναμης στο Μπαχρέιν! Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται πολλές γυναίκες που εργάζονται ως οικιακές βοηθοί. Τη διαδικασία μετανάστευσης επιβλέπουν πρακτορεία που «στρατολογούν» τις γυναίκες στις χώρες καταγωγής τους (κυρίως Φιλιππίνες, Ινδονησία και Αιθιοπία). Τις μεταφέρουν στο Μπαχρέιν και τις τοποθετούν στια κατοικίες των νέων εργοδοτών τους.

Η.. λοταρία

Στα μέσα Απριλίου, ένα από αυτά τα πρακτορεία διακίνησης εργατικού δυναμικού, η Al Hazeem, δέχθηκε έντονες επικρίσεις όταν ανέβασε στο λογαριασμό της στο Instagram (τον οποίο τώρα έχει κλείσει), έναρξη διαγωνισμού με έπαθλο, «οικιακή βοηθό από την Αιθιοπία»! Οι αρχές αντέδρασαν, ανακαλώντας την άδεια λειτουργίας της εταιρίας.

Σε ρεπορτάζ των «Παρατηρητών» του France 24 που αναφέρεται στο επονείδιστο εμπόριο μεταναστών εργατών, περιλαμβάνεται καταγγελία της ακτιβίστριας του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μπαχρέιν Ναντάλ Αλ Σαλμάν, η οποία εξειδικεύεται σε δικαιώματα γυναικών και παιδιών: «Δυστυχώς αυτού του είδους αγγελίες δεν είναι ασυνήθιστες – βλέπουμε όλο και περισσότερους ‘διαγωνισμούς’ όπως αυτής της διαφήμισης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον περασμένο χρόνο αρκετά πρακτορεία είχαν παρόμοιες. Μία που είδα, έκανε λόγο για ‘ειδική έκπτωση ενόψει του μήνα του Ραμαζανιού’, ενώ άλλη είχε προσφορά… δύο στην τιμή της μίας. Πρόκειται ξεκάθαρα για εμπορική εκμετάλλευση αυτών των γυναικών! Συμπεριφερόμαστε στους μετανάστες εργάτες ως να ήταν ιδιωτική περιουσία ή σκλάβοι»!

Διαβάστε επίσης:  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Φεβρουαρίου
“Ειδική προσφορά”…

Ο μέσος μηνιαίος μισθός για ξένες οικιακές βοηθούς είναι μεταξύ 60 και 100 δηνάρια Μπαχρέιν, που ισοδυναμούν με 144 και 241 ευρώ αντίστοιχα. Η διαφορά, εξαρτάται και από την εθνικότητα της εργαζόμενης παρά το γεγονός ότι ο κατώτερος μηνιαίος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, υποτίθεται πως είναι 300 δηνάρια, ήτοι 723 ευρώ.

19 ώρες δουλειάς τη μέρα, χωρίς διάλειμμα

Οι Παρατηρητές μίλησαν με πολλές οικιακές βοηθούς και πολλές εξ αυτών, είπαν πως εργάζονται συχνά χωρίς διάλειμμα μέχρι και 19 ώρες τη μέρα ενώ το ρεπό στη διάρκεια της εβδομάδας, τους είναι μάλλον άγνωστη λέξη.

Το σύστημα Kafala
Η σοβαρότερη παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος, είναι το λεγόμενο σύστημα Kafala, που καθιστά το εργοδότη επίσημο φύλακα, του εργαζόμενου. Βάσει του συστήματος αυτού, που δημιουργήθηκε για την καταγραφή των ξένων εργατών και επισήμως τερματίστηκε το 2009, ο εργοδότης έχει τον πλήρη έλεγχο των εγγράφων του εργαζόμενου. Θέτοντας τους εργαζόμενους στο έλεος των εργοδοτών, το σύστημα δημιουργεί τέλειο περιβάλλον εκμετάλλευσης. Πολλοί εργοδότες βλέπουν τις υπαλλήλους τους ως ιδιοκτησία τους στην οποία μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Παρά την επίσημη κατάργηση, το Kafala συνεχίζει να ισχύει. Ο Χισάμ Αντουάν της Κανονιστικής Αρχής του Μπαχρέιν για την Αγορά Εργασίας, δήλωσε στους Παρατηρητές ότι «οι νόμοι ισχύουν και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε πως εφαρμόζονται».
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μόνο το 30% των παραπόνων που καταθέτουν οι μετανάστες εργάτες εξετάζεται, ενώ συχνά οι εργοδότες δεν εμφανίζονται στις δίκες τους. Και οι Παρατηρητές σημειώνουν πως οι μετανάστες εργάτες δεν προστατεύονται από τους εργασιακούς νόμους, βάσει τροπολογίας για τον ιδιωτικό τομέα, που πέρασε το 2012.