ΚΥΣΕΑ: Αυτά είναι τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε για το προσφυγικό

44
ΚΥΣΕΑ: Αυτά είναι τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε για το προσφυγικό

Την αύξηση της επιτήρησης των θαλασσιών συνόρων μας σε συνεργασία με τη FRONTEX αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) σε έκτακτη συνεδρίαση του υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης, αποφάσισε την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης ασύλου (αλλάζει δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο) και την πλήρη εφαρμογή του νόμου για τους πρόσφυγες που κυκλοφορούν παρανόμως.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η αποσυμφόρηση νησιών όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες με μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα.

Οι δομές φιλοξενίας βρίσκονται στο «κόκκινο» και μόνο στη Μόρια αυτή τη στιγμή είναι 10.241 πρόσφυγες και μετανάστες κάνοντάς τον τον πλέον πολυπληθή καταυλισμό στην Ευρώπη

Το ΚΥΣΕΑ σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισε τη μεταφορά 1.500 ατόμων από τη Μόρια στη Νέα Καβάλα. Επισημάνθηκε ότι είναι υπεράριθμες κατά 9.000 άτομα και οι δομές φιλοξενίας προσφύγων των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά.

Διαβάστε επίσης:  Κορωνοϊός: Στους 49 οι νεκροί, 1.314 τα κρούσματα

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με θέμα το προσφυγικό την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει τις πιέσεις στην Ευρώπη για το θέμα αυτό.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μίλησε για επικείμενο νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία προς την Τουρκία εξαιτίας των γεγονότων στην Ιντλίμπ.

Όλα αυτά προκάλεσαν την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον φόβο της αύξησης των προσφυγικών ροών

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε την Παρασκευή στο υπουργείο Εξωτερικών τον τούρκο πρέσβη στην Αθήνα και του εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.