Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
18.8 C
Athens

Λιγνάδης: Έξι νέες καταγγελίες “φωτιά” τον καίνε

Αφορούν βιασμό, κακοποίηση και αποπλάνηση ανηλίκου

Σε αρχαία τραγωδία παραπέμπουν οι δραματικές εξελίξεις γύρω από το πρόσωπο του Δημήτρη Λιγνάδη, καθώς ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός, από το προσκήνιο της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής, βρίσκεται πλέον κρατούμενος αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για σοβαρά εγκλήματα.

Καθημερινά έρχονται νέες αποκαλύψεις για τον πρώην Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ο οποίος βρίσκεται στις φυλακές εν αναμονή της δίκης του.

Ωστόσο, τα πράγματα μόνο εύκολα δεν είναι για τον κ. Λιγνάδη, αφού έξι νέες μαρτυρίες αναμένεται να προστεθούν στη δικογραφία που χειρίζεται η 19η τακτική ανακρίτρια, Παρασκευή Μπότση, και αφορά τις ημέρες και τα έργα του γνωστού σκηνοθέτη.

Πρόκειται για νέους μάρτυρες – θύματα που έχουν ήδη προταθεί και αναμένεται να κληθούν από τη δικαστική λειτουργό στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση.

Καταγγελίες – “φωτιά”

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «ΜΠΑΜ της Κυριακής» οι έξι νέες καταγγελίες αφορούν βιασμό, σεξουαλική κακοποίηση, απόπειρα βιασμού και αποπλάνησης ανηλίκου.

Οι μάρτυρες έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να καταθέσουν εφόσον κληθούν για να βοηθήσουν στο ανακριτικό έργο.

Ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται να είναι η μαρτυρία ενός 24χρονου άνδρα ο οποίος φέρεται να κακοποιήθηκε από τον ηθοποιό (δις), ενώ ήταν 17 ετών.

Ουσιαστικός μάρτυρας θεωρείται ακόμα ένα πρόσωπο, το οποίο φέρεται να έζησε πολλά χρόνια δίπλα στον ηθοποιό και να έζησε συγκεκριμένες καταστάσεις με ανήλικα αλλά και προβεβλημένα πρόσωπα (επιχειρηματίες και όχι μόνο) από τον χώρο του θεάτρου.

Υπόθεση Λιγνάδη: Ανοικτό το ενδεχόμενο να ελεγχθεί για πορνογραφία ανηλίκων

Δικογραφία ντοκουμέντο – Τι έγινε το 1984 με την αποπλάνηση 14χρονου αγοριού

Η θαμμένη δικογραφία με όλες τις λεπτομέρειες της πρώτης καταγεγραμμένης περίπτωσης που απασχόλησε τη Δικαιοσύνη και τον Δημήτρη Λιγνάδη πριν από 37 χρόνια, το 1984, ήρθε στο φως της δημοσιότητας προ ημερών μέσα από την εφημερίδα «Μπαμ στο ρεπορτάζ».

Στις 3 Οκτωβρίου 1984 ένας δεκατετράχρονος μαθητής (ο Δ.Π.) πηγαίνει, τρέχοντας, σπίτι του και καταγγέλλει στην μητέρα του ότι του επιτέθηκε σεξουαλικά ένας μεγαλύτερος άντρας, ηλικίας 20 ετών.

Λίγη ώρα αργότερα μάνα και γιος βρίσκονται στο Αστυνομικό Τμήμα στρεφόμενοι, μέσω έγκλισης, κατά ενός εικοσάχρονου φοιτητή φιλολογίας, σπουδαστή της δραματικής σχολής του εθνικού θεάτρου.

Λίγη ώρα αργότερα ο φερόμενος ως θύτης συλλαμβάνεται. Πρόκειται για το Δημήτρη Λιγνάδη. Τρία χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 24 Σεπτεμβρίου 1987 υπόθεση φτάνει στο ακροατήριο.

Στο εδώλιο, κάθεται ο 23χρονος, τότε, Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της αποπλάνησης παιδιού. Ενώπιον των τακτικών δικαστών προσέρχεται η μητέρα του ανήλικου η οποία δηλώνει ότι ανακαλεί την έγκληση!

Το δικαστήριο, τηρώντας το νόμο, παύει οριστικά την δίωξη. Ο νεαρός Λιγνάδης αφήνεται ελεύθερος, με λευκό ποινικό μητρώο. Τα επόμενα χρόνια η επαγγελματική του ανέλιξη και η σταδιοδρομία είναι ραγδαία. Σήμερα, 37 χρόνια μετά το μακρινό 1984, ο προφυλακισμένος, πλέον, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου βρίσκεται αντιμέτωπος και πάλι με τον εφιάλτη καταγγελιών όχι για αποπλάνηση, αλλά για βιασμό ανηλίκων.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία μάλιστα μνημονεύθηκε και από το βούλευμα (υπ.αριθμ. 652/2021) του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, στο οποίο γίνεται λόγος ότι ο Λιγνάδης «επί σειρά ετών, τουλάχιστον από το 1984, οπότε χρονολογείται σήμανση του για δική μας σχετιζόμενο με την γενετήσια ελευθερία σε βάρος ανηλίκου και ως το 2015», δεν έχει ποινική, αλλά ιστορική σημασία.

Και αποδεικνύεται ιδιαίτερα διδακτική σε ό,τι αφορά τους τρόπους που φέρονται να χρησιμοποιούσε ο ηθοποιός προκειμένου να «αλιεύσει» τα φερόμενα θύματά του και να ικανοποιήσει τις γενετήσιες επιθυμίες του, αλλά και τον τρόπο που αντιμετώπιζε, τότε και τώρα, τις σοβαρές κατηγορίες.

Με πλήρη άρνηση και τον ισχυρισμό περί ασύστολων ψευδών από μέρους του μηνυτή, φτάνοντας στο σημείο για το περιστατικό του 1984 να ισχυριστεί ότι το φερόμενο ως θύμα μπέρδεψε τα φανταστικά περιστατικά με τα πραγματικά.

Η γνωριμία

Βάσει όσων είπε στους αστυνομικούς, αν ημέρα του συμβάντος, ο δεκατετράχρονος τότε νεαρός γνωρίστηκε με το Λιγνάδη στην πλατεία Αμερικής, εκεί όπου παρακολουθούσε τους φίλους του που έπαιζαν μπάλα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τον πλησίασε ένα άγνωστο παιδί, ηλικίας περίπου 20 ετών, που το είχε ξαναδεί κι άλλες φορές. Ο φερόμενος ως θύτης του ανέφερε ότι ασχολείται με το ποδόσφαιρο και ότι αν θέλει, μπορεί να μεσολαβήσει για να τον γράψει σε ομάδα ποδοσφαίρου.

Κατόπιν φέρεται να του πρότεινε να πάει σπίτι του να τον γράψει. Το φερόμενο ως θύμα επισημαίνει ότι μαζί με τον εικοσάχρονο Λιγνάδη πήγαν σε ένα σπίτι στην οδό. Εκεί λοιπόν στο διαμέρισμα ισχυρίζεται ότι του έγραψε τα στοιχεία σε ένα απλό χαρτί και του είπε ότι σπουδάζει ιατρός, ότι στη συνέχεια του ζήτησε να σηκώσει την μπλούζα και να του μετρήσει το στήθος αλλά και να βγάλει το παντελόνι.

«Είχα βγάλει και το σλιπάκι κατόπιν υποδείξεως. Μέχρι τότε πίστευα ότι ήταν απαραίτητα όλα αυτά για να γραφτώ σε μια ομάδα. Στη συνέχεια μου είπε να ξαπλώσω ανάσκελα στο κρεβάτι, όπως ήμουν γυμνός. Το παντελόνι και το σορτς το είχα κατεβάσει στο τέλος των ποδιών μου, ενώ φορούσα τα παπούτσια μου. Όταν ξάπλωσα, έσβησε το φως και μου είπε να κλείσω τα μάτια. Ύστερα άρχισε να μου γλείφει το π… μου με τα χείλη του. Για 10 λεπτά περίπου. Μετά μου είπε να καθίσω μπρούμυτα και να κάτσω στα γόνατα. Του είπα ότι πέρασε η ώρα και πρέπει να φύγω». Μάλιστα, ο δεκατετράχρονος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν είχε αντίρρηση στο να φύγει. Σε άλλες καταθέσεις του όμως, μετέπειτα, επεσήμανε ότι δεν αντέδρασε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επίθεσης επειδή φοβήθηκε μην τον χτυπήσει ή τον σκοτώσει.

Η μητέρα

Την ίδια ημέρα η μητέρα του δεκατετράχρονου περιέγραψε στις Αρχές ότι ο γιος της είχε έρθει ταραγμένος στο σπίτι, μετά το περιστατικό με το Λιγνάδη. Όταν την ρώτησε φοβισμένος αν είναι κακό «αν ένας άντρας πάρει το π… του άλλου στο στόμα» η μητέρα του ζητήσει να πει καθαρά τι συνέβη. Προφανώς, η εξήγηση του νεαρού ότι συζητούσε το θέμα με τα παιδιά στην πλατεία δεν την είχε πείσει. Ο Δ.Π. εξιστόρησε το πως ένας εικοσάχρονος φοιτητής τον πλησιάσει την πλατεία Αμερικής και με τον ισχυρισμό ότι μπορεί να τον γράψει ποδοσφαιρική ομάδα, προέβη σε ασελγείς πράξεις εις βάρος του.

Αμέσως εκείνη ειδοποίησε την αστυνομία και πήγαν στο επίμαχο διαμέρισμα στο αδιέξοδο της οδού (…). Από την έρευνα της εφημερίδας, προκύπτει ότι στο σημείο βρήκαν τον Τάσο Λιγνάδη, πατέρα του ηθοποιού, καθώς το δωμάτιο με το γραφείο και το κρεβάτι αποδείχτηκε ότι ανήκε σε εκείνον.

Bάσει των στοιχείων που συγκέντρωσε η εφημερίδα «Μπαμ στο ρεπορτάζ», ο Δημήτρης Λιγνάδης συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα.

Στην πρώτη κατάθεση ενώπιον των αστυνομικών αρνήθηκε την κατηγορία. Υποστήριξε ότι η εξιστόρηση του δεκατετράχρονου ήταν απολύτως ψευδής και φανταστική, ενώ επιχείρησε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι τον πήγε σπίτι του πατέρα του επειδή ήθελε να κάνει την… ανάγκη του.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Φωτογραφία της ημέρας

Ηλιόλουστη Τρίτη στο Λιμένι Μάνης 19 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 19 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1831: Σημειώνεται η πρώτη ληστεία τράπεζας στη Νέα Υόρκη. Οι ληστές φεύγουν από...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν τα εξής ονόματα: Χρύσανθος, Χρυσανθίς, Χρυσάνθη, Δαρεία, Δάρα, Δάρω.

Εξωθούσαν ανήλικα κορίτσια στην πορνεία: «Εγκέφαλος» μια 25χρονη

Εξωθούσαν στην πορνεία ανήλικα κορίτσια και τούς έκλειναν ραντεβού με πελάτες σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας. Μια υπόθεση που προκαλεί φρίκη αποκαλύφθηκε μετά...

Καιρός: Πρόσκαιρη μεταβολή με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους

Πρόσκαιρη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, από τις προμεσημβρινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και βαθμιαία στην...

Κυψέλη: Ανήλικοι απείλησαν με κατσαβίδι 42χρονο και του άρπαξαν το κινητό

Στιγμές τρόμου για έναν 42χρονο στην Κυψέλη όταν δέχτηκε επίθεση από ανήλικους με σκοπό να τον ληστέψουν. Συγκεκριμένα δύο μαθητές Γυμνασίου, 14 και 15 ετών,...

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: “Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει”

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», δήλωσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η Μαρία Καρυστιανού,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ομοβροντία καταγγελιών δέχεται η Μόσχα για το θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι

Ομοβροντία καταγγελιών δέχεται η Μόσχα μετά τον θάνατο του πιο σφοδρού επικριτή του Κρεμλίνου...

Φοροδιαφυγή: Σαρώνει η εφαρμογή appodixi – 159.000 καταγγελίες στην ΑΑΔΕ

«Λαβράκια» για λογαριασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βγάζει η εφαρμογή «appodixi» που...

Φοροδιαφυγή: Πάνω από 2.000 καταγγελίες στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ σε 70 μέρες

Στις 2.075 έχουν φτάσει οι καταγγελίες των πολιτών για φοροδιαφυγή στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης...

ΑΑΔΕ “e-apodixi”: Ξεπέρασαν τις 140.000 οι καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις

Σε χιλιάδες καταγγελίες για φαινόμενα φοροδιαφυγής και φορολογικών παραβάσεων σε βάρος επιχειρήσεων και ελευθέρων...