Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Ομοβροντία καταγγελιών δέχεται η Μόσχα για το θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι

Ομοβροντία καταγγελιών δέχεται η Μόσχα μετά τον θάνατο του πιο σφοδρού επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι σε ηλικία 47 ετών στη φυλακή του Αρκτικού Κύκλου, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών.

Την οργή και τον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Στη σημερινή Ρωσία, βάζουν τα ελεύθερα πνεύματα στο γκουλάγκ και τα καταδικάζουν σε θάνατο» έγραψε ο Μακρόν στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. «Η σκέψη μου είναι με την οικογένειά του, τους οικείους του και τον ρωσικό λαό», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία δεν είναι εδώ και καιρό δημοκρατία (…) Ο Ναβάλνι πιθανόν πλήρωσε το θάρρος του με την ζωή του», δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι αγωνίστηκε σθεναρά για τη δημοκρατία και αντιστάθηκε σε ένα βάναυσο, αυταρχικό καθεστώς. Ένα καθεστώς που φρόντισε ο Ναβάλνι να πληρώσει για τη γενναιότητά του πρώτα στερώντας την ελευθερία του και τώρα τη ζωή του. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του. Το θάρρος του δεν θα ξεχαστεί», αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αλεξέι, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Και δεν θα τους συγχωρήσουμε ποτέ», έγραψε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ στο X, ενώ το πολωνικό υπ. Εξωτερικών με ανακοίνωσή του ζήτησε την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας και πλήρη διαλεύκανση όλων των συνθηκών του θανάτου του Ναβάλνι.

«Προφανώς ο Ναβάλνι δολοφονήθηκε από τον Πούτιν, όπως τόσες χιλιάδες άλλοι. Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται ποιος θα πεθάνει και προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση του. Πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο.

Ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συναντήθηκε με τη σύζυγο του Ναβάλνι επανέλαβε ότι «η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούνται τόνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκτιμά ότι δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» για το γεγονός ότι η Μόσχα φέρει «την πλήρη ευθύνη» για τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα.

Για μια «ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του» έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πολέμησε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για τα ιδανικά του, έκανε την απόλυτη θυσία», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, στην οποία τονίζει ότι «η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικό υπεύθυνο γι’ αυτό τον τραγικό θάνατο».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πληροφορήθηκε τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές προχωρούν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα, αλλά δεν έχει πληροφορίες για το θέμα.

Το γραφείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ προέτρεψε τις ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν ότι θα διεξαχθεί μια αξιόπιστη έρευνα για τον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή.

«Εάν κάποιος πεθάνει ενώ βρίσκεται υπό την εποπτεία του κράτους, η υπόθεση είναι ότι το κράτος ευθύνεται, μια ευθύνη που μπορεί να αντικρουστεί μονάχα μέσω μιας αμερόληπτης, ενδελεχούς και διαφανούς έρευνας που θα διεξαχθεί μέσω ενός ανεξάρτητου οργάνου», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Λιζ Θρόσελ.

Τον Βλαντίμιρ Πούτιν έδειξε ως υπαίτιο η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια, από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου. Τόνισε ότι ο Πούτιν πρέπει να «τιμωρηθεί» για τις κτηνωδίες που διαπράχθηκαν σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να ζητήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να λογοδοτήσει.

Ήταν υγιής και χαρούμενος δήλωσε η μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία τον συνάντησε για τελευταία φορά στις 12 Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, εκτίμησε ότι οι ηγέτες της Δύσης και της Ουκρανίας είναι υπεύθυνοι και επωφελούνται από τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, συμπεριλαμβανομένου και του γγ του ΝΑΤΟ ενώ κατηγόρησε τη Δύση ότι θέλει να «καταστρέψει τη Ρωσία».

Η Γενική Εισαγγελία της Μόσχας προειδοποίησε τους κατοίκους της ρωσικής πρωτεύουσας να μην προχωρήσουν σε τυχόν «μη εξουσιοδοτημένες», επισημαίνοντας ότι αυτό συνιστά διοικητικό αδίκημα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Καιρός: Αγριεύει o καύσωνας τις επόμενες μέρες

Κλιματική αλλαγή: Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία

Μαθήματα εξ αποστάσεως στις Φιλιππίνες, γεμάτα πάρκα στη Μιανμάρ, προειδοποίηση για ακραίο καύσωνα στο Μπανγκλαντές: η νοτιοανατολική Ασία συνεχίζει σήμερα να πλήττεται από αφύσικα...

Πόλεμος στη Γάζα: Tην ισραηλινή αντιπρόταση για κατάπαυση του πυρός έλαβε και μελετά η...

Στη Μέση Ανατολή μία νέα προσπάθεια με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων βρίσκεται σε εξέλιξη για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Την ίδια...

Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντήσει με τον Μπάιντεν

Στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους ήταν γνωστό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι σε καλό στάδιο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την...

Στις Βρυξέλλες «τελειώνουν» τη Φον ντερ Λάιεν – Οι 6 υποψήφιοι Πρόεδροι της ΕΕ...

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν λένε ότι είναι το ξεκάθαρο φαβορί για μία δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, η αλήθεια όμως είναι οτι η νίκη...

Βρετανικά ΜΜΕ: Επιδεινώνεται η υγεία του βασιλιά Καρόλου

Το σχέδιο για την επικείμενη κηδεία του Δεν είναι καλά τα νέα για τον βασιλιά Καρόλου, καθώς σύμφωνα με ξένα Μέσα, η κατάσταση της υγείας...

Τσέρνομπιλ: 38 χρόνια από την καταστροφή – Πως συνέβη το πυρηνικό ατύχημα(βίντεο)

Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ είναι το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό...

Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης

Νέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. για καταγγελίες περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας

Εγχειρίδιο με αναλυτικές οδηγίες προς τους πολίτες για καταγγελίες περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας εξέδωσε το...

Κλονίστηκε η Ευρώπη από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Μετά το μακελειό σε συναυλικό χώρο στη Μόσχα, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε παρακλάδι...

ΗΠΑ: Την ευθύνη για την επίθεση στη Μόσχα φέρει μόνο το Ισλαμικό Κράτος, δεν υπήρξε καμία εμπλοκή της Ουκρανίας

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) είναι η μόνη που φέρει την ευθύνη για...

Μακελειό στη Μόσχα: Νεκροί δύο από τους δράστες, σύμφωνα με το ρωσικό BBC

Νεκροί είναι δύο από τους δράστες στο μακελειό στη Μόσχα το απόγευμα της Παρασκευής (22/3), σύμφωνα με το ρωσικό...