Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
18.6 C
Athens

Μαίνεται η φωτιά στα Δερβενοχώρια – Ενεργοποιήθηκε το 112 λόγω των καπνών

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα πύρινα μέτωπα που μαίνονται από χθες σε Ανατολική Αττική, Λουτράκι και Δερβενοχώρια.

Λίγο μετά τις 10 ενεργοποιήθηκε το 112 σε κατοίκους της Αττικής αλλά και της ευρύτερης περιοχής γύρω από τα Δερβενοχώρια, καλώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καίει σε συμπαγές δάσος. Επιχειρούν 140 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρα τμήματα, 48 οχήματα ενώ από αέρος 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Το βράδυ είχε εξαπλωθεί το μέτωπο πολύ γρήγορα σε αμιγώς δασική περιοχή. Κινήθηκε γρήγορα και τη νύχτα, πέρασε το κανάλι του Μόρνου και έφτασε στα εργοστάσια ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ. Τελικά αναχαιτίστηκε βόρεια από το λατομείο Κεραμύδια. Η προσπάθεια συνεχίστηκε τη νύχτα και εστιάστηκε για να μην ανοίξει πλευρικά και ιδιαίτερα ανατολικά προς Πάρνηθα.

Δεν κινδυνεύουν οικισμοί αυτήν την ώρα στα Δερβενοχώρια, αλλά η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω του σύννεφου από καπνό που έχει τυλίξει την περιοχή, ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας.

«Η εικόνα είναι κακή αλλά δεν έχουμε πρόβλημα με οικισμούς», τονίζει ο κ. Περγάλιας, σημειώνοντας ότι οι άνεμοι φυσούν ασθενείς αυτήν την ώρα, ενώ στην περιοχή επιχειρούν και εναέρια μέσα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τη νύχτα αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά μέχρι την κατάσβεση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τανάγρας, κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά εξελισσόταν αργά γιατί δεν είχε δυνατό αέρα και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επενέβησαν αποτελεσματικά και δεν άφησαν τη φωτιά να «ξεφύγει». Ωστόσο, έκαψε δασώδεις και θαμνώδεις περιοχές. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί άλλες ζημιές.

Καλύτερη είναι η εικόνα σε Κουβαρά-Κερατέα μετά τις πρώτες εναέριες ρίψεις. Πρόβλημα υπάρχει λίγο βόρεια προς Καλύβια όπου τώρα γίνονται εναέριες ρίψεις. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο περιμετρικά (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Κουβαράς). Υπάρχουν μικροεστίες, ιδιαίτερα στη Φέριζα και στα Καλύβια. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, επιχειρούσαν όλη τη νύχτα και συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλη την περίμετρο. Επιχειρούν 230 πυροσβέστες με επτά πεζοπόρα τμήματα, 76 οχήματα και από αέρος ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός έχουνε σημειωθεί ζημιές σε κατοικίες, η καταγραφή των οποίων θα ξεκινήσει αφού τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά.

Καλύτερη, επίσης, είναι η εικόνα στο Λουτράκι. Συγκεκριμένα, είναι καλή στο δυτικό μέτωπο, έχει οριοθετηθεί νότια στην ΕΟ Αθηνών-Πατρών, ενώ υπάρχει ενεργό κομμάτι βόρεια της Καλλιθέας, όπου έγινε η κυρία προσπάθεια κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζεται. Στην περιοχή επιχειρούν 120 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρα τμήματα, 43 οχήματα και από αέρος πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Τέλος, σε ύφεση είναι το μέτωπο στο Καπαρέλλι Βοιωτίας όπου συνελήφθησαν δύο άντρες, οι οποίοι πραγματοποιούσαν θερμικές εργασίες.

Σύμφωνα με τη νέα έκτακτη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας σε όλα τα μέτωπα έχουν ενισχυθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις και έχει ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό από όλη την χώρα.

Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, πρώτη προτεραιότητα δίνεται στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, των κρίσιμων δημόσιων υποδομών και στις περιουσίες των πολιτών.

Μεγάλη η οικολογική καταστροφή, ανέφερε στον Αθήνα 9.84 ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημητρης Λουκάς, εκτιμώντας ότι ως τώρα έχουν καεί περίπου 30.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Αρκετά σπίτια κάηκαν στον δήμο Σαρωνικού, ενώ η περιοχή είναι χωρίς ρεύμα και νερό, σύμφωνα με δηλώσεις στον Αθήνα 9.84 του πρώην δημάρχου, Πέτρου Φιλίππου.

Σε ξενοδοχεία των ευρύτερων περιοχών θα φιλοξενηθούν οι πυρόπληκτοι κάτοικοι. Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας 213 1510903 και 213 1510953.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για έξι περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023, για έξι περιφέρειες της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gov.gr).

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gov.gr.

Σύμφωνα με το meteo, προβλέπεται σταδιακή επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από τις πρωινές ώρες, η οποία θα κορυφωθεί τις θερμές ώρες της ημέρας οπότε και αναμένεται σχετική ενίσχυση των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ίδρυση,1837,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3 Μαΐου ιδρύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1837.... Ιδρύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι η πρώτη ανώτατη σχολή σ' όλη την ανατολική Μεσόγειο.

Έβρος: Εντοπίστηκε μαύρος κύκνος στο Δέλτα του ποταμού

Ένας μοναχικός μαύρος κύκνος, ένας «δραπέτης» μια και δεν μας κάνει την τιμή να διαβιεί στη χώρα μας, εντοπίστηκε να απολαμβάνει το Δέλτα του...
Ντροπή! Κατέβασαν 15χρονο από το ΚΤΕΛ επειδή του έλειπαν 10 λεπτά για το εισιτήριο

Αυξημένη φέτος κατά 20% η κίνηση στους σταθμούς ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων για το...

Αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι είναι η κίνηση των Αθηναίων στα ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων. Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ από νωρίς το πρωί, αναχωρούν το ένα μετά το άλλο με πληρότητα που...

Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή του Πάσχα

Ευμετάβλητο θα είναι το σκηνικό του καιρού καθώς βαδίζουμε προς το Πάσχα και η έξοδος των εκδρομέων σταδιακά κορυφώνεται. «Μίνι» κακοκαιρία αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο,...

Ηράκλειο: 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον βίαζε από όταν ήταν 9 ετών

Ένας 18χρονος άνδρας από το Ηράκλειο Κρήτης κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι ο νονός του, τον βίαζε από τα 9 του χρόνια μέχρι τα 12. Η...

Δώρο Πάσχα: Εκατοντάδες καταγγελίες

Εκατοντάδες καταγγελίες σχετικά με την μη καταβολή του Δώρου Πάσχα και τον συμψηφισμό του με την προσαύξηση των μισθολογικών τριετιών, έχουν στην διάθεση τους...

Προσαύξηση κατά 40% για την εξαήμερη εργασία: Σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου

Νέα ρύθμιση για την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας με προσαύξηση του ημερομισθίου κατά 40% θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2024. Πρόκειται για...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χανιά: Μεγάλη φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο της Σούδας – Εκκενώθηκαν σπίτια και παιδικός σταθμός

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στα Χανιά και συγκεκριμένα στον κόμβο που οδηγεί προς τον...

Ένας νεκρός σε φωτιά σε ξενοδοχείο στη Λιοσίων

Ένας νεκρός σε φωτιά σε ξενοδοχείο στην Λιοσίων η οποία ξέσπασε το απόγευμα της...

Κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς: Ποια πάρκα θα είναι κλειστά την Τρίτη στην Αττική

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων...

Μαρκόπουλο: Συνελήφθη 77χρονος για τη φωτιά στη Βραυρώνα – Έκαιγε κλαδέματα σε αγροτεμάχιο

Τη σύλληψη ενός 77χρονου για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο...