Μακρόν: “Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας ενισχύουν την ασφάλεια της Ευρώπης”

21
Μακρόν:

“Η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμένει θεατής” σε κάθε νέα κούρσα εξοπλισμών τόνισε σήμερα σε ομιλία του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν ενώπιον στρατιωτικών αξιωματούχων της χώρας.

“Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν συλλογικά ότι με την απουσία νομοθετικού πλαισίου θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με μια νέα κούρσα εξασφάλισης συμβατικών όπλων, ακόμα και πυρηνικών σε ευρωπαϊκό έδαφος” επεσήμανε ο Μακρόν και ζήτησε τη διεξαγωγή ενός “στρατηγικού διαλόγου” με τους Ευρωπαίους εταίρους σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Γαλλίας ως πυρηνικής δύναμης.

Η ομιλία Μακρόν πραγματοποιήθηκε σε μια εποχή όπου διαχρονικές παγκόσμιες συμφωνίες για τα πυρηνικά έχουν πλέον εκπέσει: όπως η συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:  Κορονοϊός: Οι Σίμπσον είχαν «προφητέψει» την πανδημία

Με τη επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε, η Γαλλία παραμένει πλέον η μόνη πυρηνική δύναμη στην Ένωση. Ο Μακρόν δήλωσε πως το “Brexit” δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι αφορά τους όρους της συνεργασίας μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου.
Η πυρηνική αποτροπή είναι ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα για τη στρατηγική άμυνας της Γαλλίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας “ενισχύουν την ασφάλεια της Ευρώπης και σε αυτό το πλαίσιο έχουν μια διάσταση αυθεντικά ευρωπαϊκή”.