ΕΛΛΑΔΑ 31.10.2019 18:15 Μαρία Λιλιοπούλου Ο ΧΥΤΑ Φυλής θα παραμείνει ανοιχτός έως το 2023. «Η Αττική δεν είναι ακόμα έτοιμη να κλείσει τη Φυλή γιατί θα πνιγούμε από τα σκουπίδια» δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης
Ακόμα μία παράταση, αυτή τη φορά έως το 2023 παίρνει η λειτουργία του ΧΥΤΑ στη Φυλή. Παρά το γεγονός ότι η αντοχή του έχει φτάσει σε οριακό σημείο, «η Αττική δεν είναι ακόμα έτοιμη να τον κλείσει διότι διαφορετικά θα πνιγούμε στα σκουπίδια» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης μιλώντας σημερα στο συνεδριο «WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα» που διοργανώνει η τεχνοοικονομική ιστοσελίδα economix.gr, υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, η Φυλή, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο ΧΥΤΑ της Ευρώπης καθως δέχεται 1,7 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών, θα έχει κλείσει μέχρι το τέλος του 2023 και η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική θα γίνεται κατά κύριο λόγο με ρεύματα ανακύκλωσης και διαλογή στην πηγή. Ωστόσο μέχρι τότε η Αττική θα συνεχίσει να θάβει τα σκουπίδια της, παρά το γεγονός ότι αυτά αποτελούν, κατά τον κ. Πατούλη, «ωρολογιακή βόμβα».
«Αν μπορούσαμε να κλείσουμε τη Φυλή, θα έπρεπε να το είχαμε κάνει. Η Αττική δεν είναι ακόμη έτοιμη να κλείσει τη Φυλή γιατί θα πνιγούμε από σκουπίδια. Χάθηκε ζωτικός χρόνος και δεν προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης. Χρειαζόμαστε ένα εύλογο διάστημα για να στήσουμε ένα μοντέλο που θα ανακυκλώνουμε σκουπίδια” σημείωσε.
Ο ίδιος επέρριψε τις ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας σημειώνοντας πως «ακόμη και σήμερα που η Αττική βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που εξακολουθούν να φέρονται ανεύθυνα. Δεν επιδιώκουν καμία λύση».
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αστικών αποβλήτων της πρωτεύουσας παρουσιάζοντας τους βασικούς του άξονες, οι οποίοι είναι:
- Εφαρμογή του Περιφερειακού σχδίου διαχείρισης αποβλήτων με αναθεωρήσεις όπου είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και αφού προηγηθεί το σχετικό εθνικό σχέδιο.
- Θέσπιση μετρήσιμων στόχων για κάθε δήμο στην ανακύκλωση και συλλογή βιοαποβλήτων.
- Ενίσχυση των δήμων με νέους κάδους και απορριμματοφόρα. Θα δοθούν 8.000 – 10.000 καφέ κάδοι και 66 απορριμματοφόρα στους δήμους.
- Ίδρυση παρατηρητηρίου ανακύκλωσης το α’ εξάμηνο του 2020 ώστε να βλέπουν οι πολίτες τους στόχους και τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης.
- Εφαρμογή του προγράμματος για οικιακή κομποστοποίηση και υποστήριξη των δήμων μέσω του ΠΕΠ.
- Δημιουργία 1.000 γωνιών ανακύκλωσης, εντός του 2020 – 2021, σε σημεία όπως σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες.
- Ανακατασκευή του ΕΜΑΚ ώστε να γίνει εργοστάσιο επεξεργασίας ρευμάτων.
- Καμπάνιες ενημέρωσης για τους πολίτες της Αττικής.
- Κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σύμφωνα με τον ισχύοντα και μελλοντικό ΠΕΔΣΑ.