Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
16.1 C
Athens

Μέσα σε μια 10ετία άλλαξε περισσότερο απ’ όλα: Το νησί που οι σταθεροί επισκέπτες δεν το αναγνωρίζουν πια

Μέχρι το 2015 περίπου, μπορούσες να βρεις θέση στην πιο ξακουστή τουπαραλία  με μια σχετική άνεση.

Πριν το 2010, είχες ως και 2 τετραγωνικά για πάρτη σου. Τώρα, το Πορί στα Κουφονήσια σου αφήνει με το ζόρι δυο σπιθαμές για να φήσεις μια τσάντα.

Τα Κουφονήσια είναι ένα νησί για νοσταλγούς. Για αυτούς που το έχουν επισκεφτεί από 15 χρόνια και πιο πίσω και συνεχίζουν να δίνουν το παρών και τώρα που είναι ένα άλλο νησί, τα Κουφονήσια δείχνουν ξεκάθαρα την τάση τους, την προτίμησή τους.

Έχουν δει όλη τη διαδρομή από την άπλα, στο στριμωξίδι, αλλά και το level up σε επίπεδο τουρισμού με την έννοια του πόσα λεφτά αφήνει στο νησί κάθε κεφάλι.

Πορί, Ιταλίδα, Νερό, Άμμος, Φοίνικας, Χαβάη, είναι 5 από τις αρκετές για το μέγεθός του Πάνω Κουφονησίου παραλίες που κάποτε είχαν ως και ελεύθερους κάμπερς, αλλά πριν μερικά χρόνια τα ξήλωσαν όλα και αυτό δεν ήταν στο πλαίσιο κάποιου αγώνα κατά του κάμπινγκ. Ήταν γιατί το νησί είχε αποφασίσει να απευθυνθεί σε άλλο οικονομικό επίπεδο κόσμου.

Από το 2010 που ξεκίνησε αυτή η μετάβαση – και έγινε και αρκετά γρήγορα, αφού ως το 2017 είχαμε γίνει μάρτυρες ενός διαφορετικού Κουφονησίου – το νησί έχει αποκτήσει μπόλικα ακριβά εστιατόρια, προμοτάρει τα θαλασσινά και τα μαλάκια, έχει αλλάξει την αρχιτεκτονική του, βλέπεις κυρίως πολύ ποιοτικά καταλύματα και μονάδες φιλοξενίας.

Σε επίπεδο εστιατορίων, εκτός από τον Καπετάν-Νικόλα, υπάρχει η Λάσκα, το Καλόφεγγο, η Μέλισσα, το Τζετ, το Φως Φανάρι, το Posto και ο Σορόκος και σίγουρα κάτι θα μας ξεφεύγει, μιας και η επένδυση στα Κουφονήσια, στο Πάνω δηλαδή, είναι τέτοια τα τελευταία χρόνια που κάθε χρόνο κάτι προστίθεται. Μην ξεχάσουμε και το Nelipot με τα φοβερά cocktails.
Καθώς μάλιστα η μαρίνα δίπλα στο λιμάνι μπορεί να φιλοξενήσει ως και 40 σκάφη, αντιλαμβάνεται κανείς πως τα Κουφονήσια θέλουν να γίνουν μια μικρότερη εκδοχή της Μυκόνου όπως είναι σήμερα. Δεν πεθαίνουν δηλαδή για τον Έλληνα τουρίστα που θα ξοδέψει 50 ή 100 ευρώ τη μέρα. Θέλουν αυτόν που θα ακουμπήσει 300-400 και βάλε.
Κι ως συνήθως, τέτοια ποσά τα ακουμπάνε κατά κόρον άλλες εθνικότητες, ιδίως Σκανδιναβοί, που έχουν αυξηθεί, κάποιοι μάλιστα επενδύουν και σε μαγαζιά.
Δεν τίθεται λόγος πως τα Κουφονήσια είναι φανταστικό νησί και ίσως έχει τα ωραιότερα νερά στις μικρές Κυκλάδες και στα πέριξ μεγάλα νησιά. Κι εδώ είναι σαν τη Μύκονο. Για το μέγεθός του, έχει πολλές πολύ καλές παραλίες, ακόμα άθικτες από ξαπλώστρες και τα τοιάυτα.
Σε όλο το υπόλοιπο κομμάτι όμως, έχει στόχο να προσελκύσει έναν upper class τουρισμό και δεν είναι τυχαίο πως οι υποδομές των ξενοδοχείων είναι «πρωτευουσιάνικες» και όχι νησιώτικες. Για ένα νησί που πριν 23 χρόνια θεωρείτο άγονη γραμμή για τα πλοία και υπήρχε ένα δρομολόγιο τη μέρα από Νάξο και ένα τη βδομάδα από Πειραιά, αυτή η εξέλιξη είναι πολύ μεγάλη.
Οι ντόπιοι δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα από το σκεπτικό πως αυτή η απόρριψη του Έλληνα μεσοαστού δεν θα τους βγει σε καλό μελλοντικά. Το τώρα γράφει και γράφει έσοδα που τους συντηρούν με άνεση και τους 4-5 μήνες που δεν υπάρχει τουρισμός.

Άλλωστε, ένα νησί που αντέχει 3.500 ανθρώπους ταυτόχρονα, δέχεται κάθε 3-5 μέρες αριθμό πολύ μεγαλύτερο. Με λίγα λόγια, το στραβοκοίταγμα στα «φτωχαδάκια» των πόλεων της ηπειρωτικής χώρας, δεν τους έχει βγει σε κακό.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαντορίνη τρέμε: Το σαγηνευτικό ελληνικό χωριό που θα απολαύσεις το πιο εκθαμβωτικό ηλιοβασίλεμα (βίντεο)

Η Μηλίνα, όπως και γενικότερα το Νότιο Πήλιο δεν απευθύνεται σε όσους αναζητούν ξέφρενη διασκέδαση και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Αν και η περιοχή αναπτύσσεται...

Καστοριά, η αρχοντική πόλη της Μακεδονίας

Με το, που αντικρίζεις την Καστοριά καταλαβαίνεις μεμιάς ότι είναι μια όμορφη, αρχοντική πόλη με γαλήνια αύρα, που δημιουργείται από την ήρεμη λίμνη, που...
Το Μοναστήρι της Παναγίας Αντίνιτσας

Το Μοναστήρι της Παναγίας Αντίνιτσας

Οδοιπορώντας προς τις κατάφυτες βορειοδυτικές πλαγιές της Όθρυος, στη Φθιώτιδα, σε υψόμετρο 900 μέτρων, συναντάμε το παλιό  Μοναστήρι της Παναγίας της Αντίνιτσας, εις μνήμην του...

Μαύρες Πέτρες: Το άλλοτε όνομα πολυσύχναστης γειτονιάς της Αθήνας και ο λόγος που χαρακτηρίστηκε...

Η Παλιά Αθήνα έχει ένα σωρό ιστορίες να σου διηγηθεί που θα σε ταξιδέψουν σε άλλες εποχές που μπορείς να αναγνωρίσεις μόνο από φωτογραφίες....

Βίτσα: Το πέτρινο χωριό στο Ζαγόρι δίπλα στο περίφημο φαράγγι του Βίκου (βίντεο)

Το Ζαγόρι έχει πολλά παραμυθένια, πέτρινα χωριά, ένα από τα οποία είναι και η Βίτσα. Ένας ονειρικός προορισμός δίπλα στο περίφημο φαράγγι του Βίκου,...

Στεφάνι: Το επιβλητικό μέρος του Ολύμπου που χαρακτηρίζεται ως ο «Θρόνος του Δία» (βίντεο)

Μπορεί να έχεις ακούσει συχνά την αναφορά για το «Θρόνο του Δία» όταν κάποιος μιλάει για τον Όλυμπο. Ο λόγος για την κορυφή Στεφάνι...

Χάνεται ο ήλιος: Το απόκοσμο δάσος της Μάνης που βρίσκεται κάτω από τη γη

Ο ευλογημένος τόπος με το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο Μια «μαύρη τρύπα» εντελώς διαφορετική από αυτές που υπάρχουν στο διάστημα μπορεί να συναντήσει κανείς στην Μάνη....

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Εορταστικό ωράριο: Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Στις 25 Απριλίου ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα ενόψει...

Κυριακή των Βαΐων: Το ψάρι κι η σημασία του

Συγκεκριμένα, την Κυριακή των Βαΐων, τα βάγια τα έπλεκαν σε πάρα πολλά σχέδια: φεγγάρια,...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Απριλίου ο Παναθηναϊκός παίρνει το εισιτήριο για το Γουέμπλεϊ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1971...Ο Παναθηναϊκός νικά τον Ερυθρό Αστέρα με 3-0 και παίρνει το εισιτήριο...

Ρέντη: Στη φυλακή οδηγήθηκαν επτά από τους 31 κατηγορουμένους

Την Κυριακή θα συνεχιστεί ο δεύτερος κύκλος των απολογιών ενώπιον των τεσσάρων ανακριτών για...