Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Μητσοτάκη στη Βουλή: Η χώρα ανέκτησε την αξιοπιστία της

«Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός εδώ και 14 χρόνια που έρχεται με την χώρα σε επενδυτική βαθμίδα. Ένας στόχος που επετεύχθη με μία πολιτική βασισμένη στην εμπιστοσύνη» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, όπου κορυφώνεται σήμερα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το δημόσιο χρέος μειώνεται αισθητά, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται, όπως και ο κατώτατος μισθός. «Η επενδυτική βαθμίδα μπορεί για κάποιους να μην λέει τίποτα, αλλά στην πραγματικότητα τα λέει όλα. Σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας, λέει ότι τελείωσε η περίοδος της αναξιοπιστίας» τόνισε. «Είναι ένα ορόσημο, ένας σταθμός στην πορεία μας για συλλογική ωρίμανση, κινητήριος μοχλος ενός υπεύθυνου πατριωτισμού, η ευκαιρία να αναδείξουμε την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως πρέπει να αυξηθούν τα εισοδήματα και να περιοριστούν οι ανισότητες, ενώ τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι ισχυρή άμυνα, παιδεία, υγεία και ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος.

Μειώνεται το κόστος δανεισμού

Η επενδυτική βαθμίδα μας επιτρέπει να δανειζόμαστε πιο φθηνά, σημείωσε, παρουσιάζοντας ένα διάγραμμα που δείχνει την αισθητή μείωση της απόδοσης του 10ετους κρατικού ομολόγου. «Είμαστε πιο χαμηλά σε κόστος δανεισμού από την Ιταλία και προσεγγίζουμε τη Γαλλία, μία εξέλιξη που φαινόταν αδιανόητη πριν από κάποια χρόνια» σημείωσε και απέδωσε τα εύσημα στον ΟΔΔΗΧ για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει στη διαχείριση του δημοσίου χρέους.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως όσο μικρότερο είναι το βάρος του χρέους, τόσο χαμηλότερο είναι το κόστος της εξυπηρέτησής του, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν πόροι για κοινωνική πολιτική.

«Όταν μετά τα δάνεια του ΔΝΤ αποπληρώνουμε πρόωρα και 5,2 δισ. από τα δάνεια του πρώτου μνημονίου, τότε ένα είναι το μήνυμα: Η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της» τόνισε.

Η απάντηση στον Ν. Ανδρουλάκη για τη χρεοκοπία της χώρας

Απαντώντας στην κριτική που έγινε από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος είπε πως η ΝΔ πανηγυρίζει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ εκείνη ήταν υπεύθυνη που τη χάσαμε, είπε: «Δεν χρεοκόπησε η χώρα το 2009, αλλά τον Απρίλιο του 2010 επί κυβέρνησης Γιώργου. Παπανδρέου». Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, που είπε χαριτολογώντας: «Τώρα καταλαβαίνω γιατί ήσασταν ήσυχοι τόση ώρα. Παίρνατε δυνάμεις».

Μέτρα  ανακούφισης για την ακρίβεια

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε όλες τις παροχές που προβλέπει ο προϋπολογισμός για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, κάνοντας λόγο για μέτρα που είναι σχεδιασμένα να ανακουφίζουν αυτούς που χτυπάει περισσότερο η ακρίβεια.

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν άλλα στοχευμένα μέτρα, όπως το καλάθι του νοικοκυριού και η μόνιμη μείωση 5%, αλλά και οι έλεγχοι. «Δεν διστάσαμε να βάλουμε πρόστιμα εκατομμυρίων σε μεγάλες εταιρείες, σε πολυεθνικούς κολοσσούς, για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό». Τα μέτρα, αναγνώρισε ο πρωθυπουργός, δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το περιορίζουν, συνιστούν για μεγάλο μέρος της κοινωνίας, μία ανακούφιση.

Μόνιμη αύξηση των μισθών

Η πιο καίρια απάντηση στον πληθωρισμό είναι η μόνιμη αύξηση μισθών και εισοδημάτων, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Παρουσίασε ένα διάγραμμα που δείχνει την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τόνισε πως αυτό γίνεται χάρη στο μεγάλο κύμα επενδύσεων και την αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Θύμισε επίσης ότι μέσα στον Ιανουάριο 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας θα δουν αυξήσεις για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια.

Θέλω να αναλάβω πέντε δεσμεύσεις, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός:

-Η χώρα να μην ξαναβρεθεί σε αντίστοιχη οικονομική περιπέτεια με αυτήν που βίωσε τα τελευταία δέκα χρόνια.
-Να μην τεθεί ποτέ ξανά στο διεθνές περιθώριο
-Με σύνεση και ρεαλισμό κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.
-Με μια ενωμένη κοινωνία που θα συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα πεδία.
-Και ένα ισχυρό κράτος που εκσυγχρονίζεται διαρκώς και κερδίζει τα στοιχήματα των καιρών.

Μη κρατικά ανώτατα ιδρύματα

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εξετάσεων της PISA, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος παιδείας με το κλειδί να βρίσκεται στην αξιολόγηση.

Μίλησε επίσης για την απελευθέρωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Ήρθε η ώρα να εισάγουμε στην Ελλάδα τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων» τόνισε, καταχειροκροτούμενος από την κοινοβουλευτική ομάδα, προσθέτοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και θα γίνει νόμος του κράτους τον πρώτο μήνα του 2024.

Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού:

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ρέντη: Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7

Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7 ο οποίος θεωρείται ηγετικό στέλεχος της «Εγκληματικής Οργάνωσης» που εξιχνιάστηκε μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πιο...

Ανδρουλάκης: Η ΝΔ είναι υπότροπη.Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο...

Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση για την υπόθεση διάρρηξης στο Υπουργείο Εσωτερικών καθοδόν προς την ευρωκάλπη.  Η Νέα Δημοκρατία είναι υπότροπη. Λίγο πριν τις ευρωπαϊκές...

Μαρούσι: Δέκα άτομα εμπλέκονται στον καυγά που άφησε νεκρό και τραυματίες

Την ώρα που καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, για την άγρια συμπλοκή που κατέληξε σε τραγωδία τα ξημερώματα στο Μαρούσι, έξω από νυχτερινό...

Μητσοτάκης: Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια

Την τελευταία του εβδομαδιαία επισκόπηση πριν το Πάσχα, κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη γνωστή ανάρτησή του στο FB, στην οποία αναφέρεται στον...

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, η παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Στην εκδήλωση...

Τιμολόγιο ρεύματος: Πώς θα διαμορφωθούν τον Μάιο – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σταθεροποίηση των τιμολογίων ρεύματος αναμένεται για τον Μάιο με μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τον Απρίλιο σύμφωνα με εκτιμήσεις από πηγές των προμηθευτών. Η μέση...

Ρέντη: Στη φυλακή οδηγήθηκαν επτά από τους 31 κατηγορουμένους

Την Κυριακή θα συνεχιστεί ο δεύτερος κύκλος των απολογιών ενώπιον των τεσσάρων ανακριτών για τη δολοφονική επίθεσης σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ, έξω από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια

Την τελευταία του εβδομαδιαία επισκόπηση πριν το Πάσχα, κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με...

Άλλοι μιλούν για οικονομία, κι άλλοι κάνουν κρουαζιέρα

Οι παλιές καραβάνες της πολιτικής-ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης-συμφωνούν σε ένα πράγμα: Ότι στο τέλος της...

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων...

Μητσοτάκης: H Συνεργασία μας με την Εκκλησία, θεσμικά ήταν είναι και παραμένει στενή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφτηκαν τον παιδικό σταθμό “Ευαγγελισμός...