Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Μητσοτάκης: Αύριο θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για τους πληγέντες

Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν ανέφερε ο πρωθυπουργός από την Λάρισα και είπε πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι καλύτερο γίνεται για να επανέλθει η περιοχή σε κάποιους κανονικούς ρυθμούς και πως αύριο θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για τους πληγέντες.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως σήμερα το ενδιαφέρον βρίσκεται στη δημόσια υγεία. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα καλυφθούν μέσω του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται. Χρ. Τριαντόπουλος: Αναλυτικά τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την κακοκαιρία

Θα χρειαστούμε την αρωγή της ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως την Τρίτη θα είναι στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, για συνομιλίες με την πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αρωγή από την Ευρώπη για την κακοκαιρία που σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην αναβάθμιση της χώρας με την επενδυτική βαθμίδα υπογραμμίζοντας πως «σίγουρα είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τους πολίτες αλλά είναι σημαντικό»

Στην συνέχεια μίλησαν για τα μέτρα που θα ληφθούν ο υφυπουργός στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης Χρ.Τριαντόπουλος, η αν. υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λ.Αυγενάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σ.Ζαχαράκη.

Αυγενάκης: Κανένας αγρότης και κτηνοτρόφος δεν θα πρέπει να έχει ανησυχία για την επόμενη ημέρα

«Κανένας αγρότης, κανένας κτηνοτρόφος δεν θα πρέπει να έχει ανησυχία για την επόμενη ημέρα» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης από τη Λάρισα προσθέτοντας ότι «δεν είναι μόνοι, είμαστε δίπλα τους».

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι γνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel και επισήμανε ότι το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκονται επί ποδός από την πρώτη στιγμή.

Πρώτη τους προτεραιότητα, όπως είπε, είναι η καύση και η ταφή των νεκρών ζώων με τον αρμόδιο υπουργό να σημειώνει πως «έχουν ξεκινήσει να μεταφέρονται τα νεκρά ζώα σε Ημαθία και Αρκαδία» όπου βρίσκονται οι πιστοποιημένοι χώροι καύσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «έχουμε ανοίξει και άλλα σημεία όπου θα μπορούν να μεταφέρονται τα νεκρά ζώα, σε Κοζάνη, Αττική, Τρίκαλα, Καρδίτσα και σύντομα στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας».

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι τα νεκρά ζώα θα πρέπει να συγκεντρώνονται και οι κτηνοτρόφοι δεν θα πρέπει να «ανησυχούν» μη περάσει ο εκτιμητής, δεν τα δει και έτσι να χάσουν τη αποζημίωσή τους.

«Οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικότατα. Έχουμε πλήρη στοιχεία στον ΕΛΓΑ οπότε δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στη διαδικασία» είπε σχετικά.

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα βρεθεί στις πληγείσες περιοχές από αύριο-μεθαύριο με κινητά συνεργεία όπου και θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους για τα αρδεύσιμα νερά-όχι για το πόσιμο νερό- αλλά και κυρίως για το θέμα των εδαφών.

Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης για αυτό το θέμα έχουν ακουστεί πολλές ανεδαφικές απόψεις «και σύντομα θα έχουμε μια σχετική πρώτη ανακοίνωση, επίσημα, από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τα εδάφη τα οποία έχουν υποστεί ένα σοκ, αλλά ωστόσο δεν ισχύει επ’ ουδενί, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που είχα, να παραμείνουν ανενεργά για περίοδο 3-5 ετών όπως έχει ακουστεί από διάφορα χείλη».

Την ίδια στιγμή όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις τόσο σε ζωικό όσο και στο φυτικό κεφάλαιο.

Απαντώντας σε όσα λέγονται περί έλλειψης ζωοτροφών σημείωσε ότι «ο κ. Τριαντόπουλος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν μεριμνήσει και θα καλυφθούν αυτές οι πρώτες ανάγκες».

Μιλώντας για τις αιτήσεις για το ζωικό κεφάλαιο ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι αιτήσεις στο σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προχωρούν κανονικά.

Τέλος, για το φυτικό κεφάλαιο όπως επεσήμανε σύντομα 100 τοπικά στελέχη του ΓΕΩΤΕΕ θα ενδυναμώσουν του ΕΛΓΑ για να ολοκληρωθούν γρηγορότερα όλα όσα πρέπει να γίνουν.

Τριαντόπουλος: Αναλυτικά τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την κακοκαιρία

Τα άμεσα μέτρα για την στήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία παρουσίασε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος μιλώντας από τη Λάρισα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος, ήδη τα κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν αυτοψίες και καταγραφές, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 2.500 αυτοψίες.

Τη Δευτέρα θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός και προσέθεσε ότι η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής θα φτάνει τα 10.000 ευρώ ενώ η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων θα φτάνει τα 4.000 ευρώ.

Παράλληλα, σε 6.000 ευρώ ανέρχεται η οικονομική βοήθεια που θα δίνεται για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές καθώς και για τις πρώτες επιδιορθώσεις σε σπίτια, ενώ συνολικά προβλέπεται η στεγαστική συνδρομή να καλύψει το 80% της επισκευής ή της ανακατασκευής των κατοικιών που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Παράλληλα, για τους κατοίκους των περιοχών όπου τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (δηλαδή αν το σπίτι κριθεί «κίτρινο» ή «κόκκινο») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης που θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ για να μπορέσει να μείνει ή να συγκατοικήσει με ένα άλλο φιλικό του ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.

Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται να δοθούν ποσά που θα καλύπτουν περίπου το 70% των ζημιών και στο μέτρο περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες.

Επιπλέον, ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει χορήγηση αναστολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων και τέλος την αναστολή συμβάσεων εργασίας η οποία ενεργοποιείται στις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.

Ταυτόχρονα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα στηριχθούν ακόμα περισσότερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν να προχωρήσουν στις αποκαταστάσεις που είναι απαραίτητες. Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φτάνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα δοθεί παράταση στην καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανδρουλάκης: Η ΝΔ είναι υπότροπη.Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο...

Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση για την υπόθεση διάρρηξης στο Υπουργείο Εσωτερικών καθοδόν προς την ευρωκάλπη.  Η Νέα Δημοκρατία είναι υπότροπη. Λίγο πριν τις ευρωπαϊκές...

Μαρούσι: Δέκα άτομα εμπλέκονται στον καυγά που άφησε νεκρό και τραυματίες

Την ώρα που καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, για την άγρια συμπλοκή που κατέληξε σε τραγωδία τα ξημερώματα στο Μαρούσι, έξω από νυχτερινό...

Μητσοτάκης: Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια

Την τελευταία του εβδομαδιαία επισκόπηση πριν το Πάσχα, κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη γνωστή ανάρτησή του στο FB, στην οποία αναφέρεται στον...

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, η παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Στην εκδήλωση...

Τιμολόγιο ρεύματος: Πώς θα διαμορφωθούν τον Μάιο – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σταθεροποίηση των τιμολογίων ρεύματος αναμένεται για τον Μάιο με μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τον Απρίλιο σύμφωνα με εκτιμήσεις από πηγές των προμηθευτών. Η μέση...

Ρέντη: Στη φυλακή οδηγήθηκαν επτά από τους 31 κατηγορουμένους

Την Κυριακή θα συνεχιστεί ο δεύτερος κύκλος των απολογιών ενώπιον των τεσσάρων ανακριτών για τη δολοφονική επίθεσης σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ, έξω από...

Ζαχαρίας Ζούπης (Opinion Poll): Η ΝΔ μπορεί να φτάσει το 35% στις ευρωεκλογές

Την εκτίμηση ότι το ποσοστό της ΝΔ μπορεί να φτάσει έως και το 35% αν στην τελική ευθεία προς τις εκλογές αυξηθεί σημαντικά η συσπείρωσή της,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια

Την τελευταία του εβδομαδιαία επισκόπηση πριν το Πάσχα, κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με...

Άλλοι μιλούν για οικονομία, κι άλλοι κάνουν κρουαζιέρα

Οι παλιές καραβάνες της πολιτικής-ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης-συμφωνούν σε ένα πράγμα: Ότι στο τέλος της...

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων...

Μητσοτάκης: H Συνεργασία μας με την Εκκλησία, θεσμικά ήταν είναι και παραμένει στενή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφτηκαν τον παιδικό σταθμό “Ευαγγελισμός...