Ως «ικανοποιητικό κοινό τόπο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κρίση στην Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα εντός των πλαισίων που θέτει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και από την άλλη εκφράζει και την έντονη ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Γάζα.
Σε σχέση με την αναφορά σε «ανθρωπιστικές παύσεις» υπογράμμισε ότι στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει σήμερα το Ισραήλ να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του την κατάσταση που επικρατεί στην Γάζα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, είτε μιλάμε για τρόφιμα, είτε για φάρμακα, είτε για νερό, καθώς και ότι η Ευρώπη υποστηρίζει αυτή την προσέγγιση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε όμως και το γεγονός ότι επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση κάτι το οποίο «ενδεχομένως να είχε λίγο παραπέσει τα τελευταία χρόνια ως προτεραιότητα της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής», όπως είπε, αναφερόμενος στην «τελική πολιτική λύση του παλαιστινιακού ζητήματος, που δεν μπορεί να είναι άλλη από μία λύση που στηρίζεται στη φιλοσοφία των δύο κρατών».
«Νομίζω ότι αν κάτι φάνηκε τελείως ξεκάθαρα μετά από την τραγική εισβολή της τρομοκρατικής Χαμάς στο Ισραήλ, είναι ότι το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ δεν θα αντιμετωπιστεί μόνο με όρους ασφαλείας, θα χρειαστεί μία πολιτική λύση και η μόνη οριστική πολιτική λύση μπορεί να είναι μία λύση δύο κρατών», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για την στάση του Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Χαμάς, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό και πρόσθεσε: «Θα έλεγα, λοιπόν, ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι τελείως εκτός κλίματος, όταν δεν αναγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα για το τι ακριβώς συνιστά η Χαμάς».
Ο κ Μητσοτάκης πρόσθεσε πάντως ότι «το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ζήτημα αυτό θεωρώ ότι δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου και τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες».
«Εμείς παραμένουμε εστιασμένοι στην θετική μας ατζέντα και στο χρονοδιάγραμμα για το πώς μπορούμε να φτάσουμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας την 7η Δεκεμβρίου», ανέφερε.
Όσον αφορά εξάλλου την επικείμενη μετάβασή του στην Κίνα υπογράμμισε
ότι ο χρονισμός της επίσκεψης δεν έχει τίποτα να κάνει με τις γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς ήταν προγραμματισμένη εδώ και αρκετούς μήνες.
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγελλε ανακοινώσεις από τις αρχές της εβδομάδας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νέο πλαίσιο στήριξης των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια, τονίζοντας ότι «είναι μία δίκαιη και σωστή παρέμβαση ειδικά από την στιγμή που καθώς θα φτάνουμε προς το τέλος του έτους και υποθέτοντας πως δεν θα έχουμε κάποια άλλη έκρηξη στις τιμές, οι οριζόντιες επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια θα φθίνουν».
Όσον αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη να προβλεφθούν πρόσθετοι πόροι για το μεταναστευτικό και για τις φυσικές καταστροφές, καθιστώντας μάλιστα σαφές ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μία λύση που θα συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτε άλλο». Υπογράμμισε παράλληλα πως αν πρέπει να προτεραιοποιήσουμε τις πρόσθετες παρεμβάσεις που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».
Με αφορμή εξάλλου τα θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία που ακούστηκαν στην Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης που έλαβε χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτή είναι μία αναγνώριση της μεγάλης προσπάθειας που έχει καταβάλει η χώρα τα τελευταία χρόνια να μετατραπεί από το μαύρο πρόβατο σε μία χώρα που σήμερα μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό ως προς την ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Έκανε λόγο για επισημοποίηση αυτής της προόδου με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που, όπως είπε, «είναι μία μεγάλη προσπάθεια όλου του ελληνικού λαού και είναι λάθος όσοι την αντιμετωπίζουν με μικροψυχία».
Ο πρωθυπουργός τόνισε εξάλλου με αφορμή την συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες πως η Ελλάδα «ούτως ή άλλως σήμερα έχει από τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις στην Ευρώπη και επιτυγχάνει τους πιο γρήγορους ρυθμούς μείωσης χρέους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα» και πρόσθεσε: «Άρα είμαστε ήδη στο σωστό δρόμο, θέλουμε να είμαστε σίγουροι όμως ότι έχουμε τη δική μας εθνική ιδιοκτησία για την ταχύτητα με την οποία θα μειώσουμε το χρέος μας από εδώ και στο εξής».
Επανέλαβε τέλος την μεγάλη έμφαση που δίνει η Ελλάδα στην εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους υπολογισμούς του ελλείμματος. «Είναι μία επιχειρηματολογία που ουσιαστικά για πρώτη φορά αναπτύχθηκε από εμένα, βλέπω ότι αποκτά μεγάλη δυναμική, και από άλλα κράτη-μέλη. Και ελπίζω, τελικά, ότι αυτή η εξαίρεση του τρόπου λογιστικής απεικόνισης των αμυντικών δαπανών θα υιοθετηθεί τελικά, όταν συμφωνήσουμε τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες», σημείωσε.