Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
24.7 C
Athens

Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα της Αν. Μεσογείου

«Είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος το απόγευμα στις εργασίες της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές έτσι ώστε να συγκρατήσει, στο μέτρο του εφικτού, τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ επανέλαβε ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα για την αναδρομική επιστροφή του 60% της υπερβάλλουσας αύξησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του έτους, ενώ από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε εξάλλου ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «βρισκόμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία».

Τέλος ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόσφατη «έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου» και έστειλε μήνυμα πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα».

Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Το πρώτο θέμα το οποίο θα μας απασχολήσει στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο ξεκινά σε λίγο, θα είναι το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία. Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών-μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε, τελικά, στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θα έχουμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ενέργειας. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου, τιμές οι οποίες -όπως έχω πει πολλές φορές- δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του νέου σχεδίου REPowerEU, το οποίο και η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί, απορροφώντας σημαντικούς πρόσθετους πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Σε κάθε περίπτωση, θέλω να επαναλάβω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά έτσι ώστε να συγκρατήσει, στο μέτρο του εφικτού, τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, προκειμένου να επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης που έχουν καταβάλει νοικοκυριά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του έτους. Και από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, με παρεμβάσεις στην χονδρική αγορά, έτσι ώστε πραγματικά να εξουδετερωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι λελογισμένες.

Εδώ να θυμίσω ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τη φορολόγηση στο ύψος του 90% των υπερκερδών των επιχειρήσεων χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Θα είναι κι αυτοί πρόσθετοι πόροι οι οποίοι θα κατευθυνθούν στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τέλος, θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Αχρείαστη η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί – Θα το θέσω...

Για την καθιερωμένη μηνιαία ενημέρωση επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο την οποία ενημέρωσε για το ταξίδι του στην Τουρκία αλλά και για...

Γάζα: Σφοδροί βομβαρδισμοί – “Τελευταία ευκαιρία” στο Κάιρο

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τους εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, αφού κατέλαβε χθες το στρατηγικό σημείο διέλευσης στα σύνορα του...

Τέμπη: Στην τελική ευθεία η έρευνα

Τα τρία νέα πορίσματα που αναμένει ο εφέτης ανακριτής Τα τρία νέα πορίσματα αναμένονται αμέσως μετά το Πάσχα. Τα αποτελέσματα τριών κρίσιμων ερευνών που αφορούν...
Μητσοτάκης: Έσπασε ένα πέπλο σιωπής - Σακελλαροπούλου: Η βία, λεκτική και σωματική, δεν μπορεί να είναι ανεκτή

Στην ΠτΔ σήμερα ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12:00, θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων...

Συνεχίστηκε τον Απρίλιο η υπερθέρμανση του πλανήτη

Ο κόσμος έζησε (και) τον Απρίλιο «εξαιρετικές» θερμοκρασίες, καθώς καταγράφτηκαν μηνιαία ρεκόρ ζέστης τόσο στο έδαφος, όσο και στην επιφάνεια των ωκεανών, σύμφωνα με...

Αίγυπτος: Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς, σε εξέλιξη οι συνομιλίες με τους διαμεσολαβητές –...

Αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε σήμερα στο Κάιρο από τη Ντόχα του Κατάρ για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα,...

Ρωμανός: Η χυδαιότητα, η αθλιότητα και η κατηφόρα του κ. Κασσελάκη δεν έχουν τελειωμό

«Μετά από τη μικρή ανάπαυλα των άγιων ημερών, ο κ. Κασσελάκης το πιάνει από εκεί που το άφησε! Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σε βίντεο,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Αχρείαστη η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί – Θα το θέσω στον Ερντογάν

Για την καθιερωμένη μηνιαία ενημέρωση επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο...

Στην ΠτΔ σήμερα ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12:00, θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας...

Ερντογάν για επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη στην Τουρκία: Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους μας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι η Τουρκία προσπαθεί να αυξήσει...

Ανδρουλάκης: “Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να μας κάνει πρωταθλητές της ακρίβεια”

Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να μας κάνει πρωταθλητές της ακρίβειας, αλλά κατά τα άλλα...