Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
13.4 C
Athens

Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Δεν θα ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο και το ανιστόρητο

Νέο μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αφού επισήμανε ότι οι επισκέψεις σε ΗΠΑ και Νταβός «εξέπεμψαν κοινό μήνυμα της ισχυρής Ελλάδος σε κάθε επίπεδο: διπλωματικό, αμυντικό, οικονομικό, αλλά πλέον και ενεργειακό», ο κ. Μητσοτάκης, πρόσθεσε: «Η δυνατή Ελλάδα, βέβαια, ενοχλεί κάποιους. Δεχόμαστε έτσι από τους γείτονές μας νέους λεονταρισμούς, αλλά όσο αυτοί προκαλούν, τόσο εκτίθενται και πιστεύω ότι όσο μας προκαλούν, τόσο περιθωριοποιούνται».

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι η γεωγραφία μας θέλει δίπλα – δίπλα, δυστυχώς όμως εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντί μας, απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο, στην Ευρώπη, στο ΝΑΤΟ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο, το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο», όπως είπε.

«Αντίθετα, μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα, αλλά και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και προφανώς δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς, σε όλα τα fora, όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης για τους λογαριασμούς ενέργειας υπογραμμίζοντας ότι στη χώρα μας εφαρμόζεται «ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης κατά της ακρίβειας στην Ευρώπη». Επανέλαβε ότι «μέχρι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα ώστε να καλυφθεί αναδρομικά το 60% των πρόσθετων ανατιμήσεων στο ρεύμα, όπως έχουμε δεσμευτεί», αναφέρθηκε στην έναρξη ισχύος από 1ης Ιουλίου του «μηχανισμού που στην πράξη εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής» και τόνισε ότι «όλα αυτά σημαίνουν ότι οι επόμενοι λογαριασμοί πια θα είναι πολύ πιο ισορροπημένοι, παρά την κρίση η οποία, δυστυχώς, συνεχίζεται, σημαίνουν, όμως, ότι και η κυβέρνηση είναι εδώ και θα είναι εδώ για κάθε πολίτη που δοκιμάζεται».

Έκανε λόγο πάντως για «αμηχανία» κάποιων όταν ανακοινώσαμε ότι τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας θα φορολογηθούν με 90%, σημειώνοντας ότι «στο Νταβός, η κ. Λαγκάρντ πρότεινε τη συγκεκριμένη επιλογή να τη μιμηθούν και άλλα κράτη». «Και χθες η Ελληνική Βουλή την ψήφισε, αλλά μόνο με τις ψήφους των βουλευτών μας. Γιατί; Γιατί όσοι φωνασκούσαν τότε κατά των συμφερόντων αποκάλυψαν τώρα τα δικά τους συμφέροντα και κρύφτηκαν, δυστυχώς, πίσω από το παρόν», υπογράμμισε.

«Η ίδια η ζωή αποκαλύπτει την υποκρισία του λαϊκισμού, όπως και χθες, που μερικοί νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς οι οποίοι προστάτευαν τα έργα κατασκευής της νέας βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θα πω μόνο ότι αν κάποιοι θέλουν να ξαναμπούν με βαριοπούλες και να τα κάνουν γυαλιά καρφιά, η πολιτεία δεν θα το επιτρέψει. Και ότι αν αναζητούν αίμα και «ήρωες» επεισοδίων δεν θα τους βρουν σε συλλογικότητες με το αποκαλυπτικό όνομα «Ανομία». Και ότι, επιτέλους, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαλέξει: με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία; Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;».

«Δική μας απάντηση στο γκρέμισμα των βιβλιοθηκών είναι το χτίσιμο της νέας παιδείας, της τριτοβάθμιας παιδείας, όπως δηλώνει και το νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια το οποίο έχει εγκριθεί στο υπουργικό Συμβούλιο και παρουσιάστηκε αναλυτικά χθες από την υπουργό Παιδείας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος το χαρακτήρισε «πολύ τολμηρό και πολύ μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο» και ζήτησε από όλους να το στηρίξουν «με πολύ μεγάλη ένταση», λέγοντας μάλιστα ότι «αυτό θα είναι η μεγάλη ιδεολογική μάχη την οποία θα δώσουμε τους επόμενους μήνες».

Όσον αφορά την ατζέντα της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νομοσχέδιο για την Δευτεροβάθμια Υγεία σημειώνοντας ότι «κάνουμε παρεμβάσεις στη λειτουργία των νοσοκομείων, αφενός παρέχοντας κίνητρα ώστε να ενταχθούν περισσότεροι γιατροί στο ΕΣΥ, να επιστρέψουν από το εξωτερικό όσοι έφυγαν και αφετέρου προσφέροντας πληρέστερη εκπαίδευση στους ειδικευόμενους γιατρούς μας, ώστε να είναι πιο ουσιαστικές και οι δικές τους υπηρεσίες κατά το αγροτικό τους στην περιφέρεια και στα νησιά μας».

Υπογράμμισε τέλος ότι «μία σημαντική ακόμα τομή επιχειρείται με τις ρυθμίσεις για το πλαίσιο του αναδυόμενου τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και της κυβερνοασφάλειας» και τόνισε ότι «στο Νταβός, για παράδειγμα, συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Google Ευρώπης πώς η Ελλάδα θα καταστεί όχι απλά ενεργειακός αλλά και ψηφιακός κόμβος, αναπτύσσοντας δηλαδή μαζί με τα ενεργειακά και υποθαλάσσια δίκτυα οπτικών ινών, τα οποία θα συνδέουν την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική, μεταφέροντας όχι μόνο ενέργεια αλλά και δεδομένα».

«Άμα δείτε πού καταλήγουν όλα αυτά τα καλώδια στη Μεσόγειο, θα διαπιστώσετε ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία καταλήγει στη Μασσαλία. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος γιατί να μην καταστεί και η Ελλάδα κόμβος υποδοχής δεδομένων, τα οποία θα έρχονται από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία», σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στην κυβερνοασφάλεια, τόνισε: «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επισημάνω ότι οι πόλεμοι πλέον δεν διεξάγονται μόνο με τα όπλα, αλλά και με τα πληκτρολόγια. Τα σαμποτάζ δε γίνονται μόνο με εκρήξεις αλλά και με ψηφιακά black-out. Και φυσικά η δημοκρατική ζωή δεν υπονομεύεται μόνο με αυταρχικές απαγορεύσεις, αλλά και με τον οργανωμένο «πληθωρισμό» ανυπόστατων ηλεκτρονικών φημών από ύποπτα κέντρα. Είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Αφορούν την ίδια πια την ποιότητα της δημοκρατίας μας».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: “Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει”

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», δήλωσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η Μαρία Καρυστιανού,...

ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά εκκαθαριστικά

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαδικασίες τόσο για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όσο και για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για πέμπτη θητεία, με ποσοστό 87%.   Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ θα...

ΑΣΕΠ: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις πρόσληψης στην Δημοτική Αστυνομία

Άνοιξαν την Πέμπτη 7/3 οι αιτήσεις για την προκήρυξη 1Κ/2024 του ΑΣΕΠ που αφορούν στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας χιλίων διακοσίων δεκατριών (1.213) θέσεων μόνιμου προσωπικού...

Καθαρά Δευτέρα: Πως θα λειτουργήσει η Βαρβάκειος Αγορά

Ανοικτή από την Κυριακή στις 21:00 έως τις 15:00 της Καθαράς Δευτέρας, θα είναι η Βαρβάκειος αγορά. Και η Αγορά του Ρέντη είναι ανοιχτή από...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι: Δημιουργία Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου

Την ικανοποίηση του για την αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο σε...

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι: Στο Κάιρο πέντε Ευρωπαίοι ηγέτες για το μεταναστευτικό

Την αναγνώριση του σημαντικού και κρίσιμου ρόλου της Αιγύπτου στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου...

Μητσοτάκης: Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα με επίκεντρο τον άνθρωπο και στόχο η χώρα μας να γίνει πιο ευρωπαϊκή, πιο σύγχρονη, πιο ασφαλής και πιο δίκαιη-Οι...

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook με την εβδομαδιαία ανασκόπηση...

Μητσοτάκης σε θεσμικούς εκπροσώπους αγροτών: Χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις την ΚΑΠ

Η κυβέρνηση δρομολόγησε τη νομοθετική ρύθμιση για το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, τηρώντας...