Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
15.9 C
Athens

Μητσοτάκης: Μείωση λογαριασμών ΔΕΗ για τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος της ημέρας όλες οι ζημιές από την κακοκαιρία θα έχουν πια αποκατασταθεί, έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε παράλληλα ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ και του ζήτησε ως μία κίνηση καλής θέλησης να εξετάσει μία μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες. Όπως είπε, “θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τη ΔΕΗ τις επόμενες μέρες σε αυτήν την κατεύθυνση ως μία έμπρακτη αναγνώριση της ταλαιπωρίας που υπέστησαν οι πελάτες της επιχείρησης».

Εξέφρασε την ενόχλησή του και για “το πινγκ πονγκ ευθυνών”

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ενόχλησή του και για “το πινγκ πονγκ ευθυνών” και γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρχει αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας.

«Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους γι’ αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος. Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο», τόνισε.

Προανήγγειλε εξάλλου σημαντική ενίσχυση των υποδομών, σημειώνοντας: “Πριν χτυπήσει η κακοκαιρία είχαμε ήδη προνοήσει να προτείνουμε για να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια. Θα μάθουμε λοιπόν από αυτή την κρίση, θα γίνουμε καλύτεροι και στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης»

“Χωρίς να μπω σε μεγάλες λεπτομέρειες θα πω μόνο ότι οι επενδύσεις στο ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά σχεδόν 75%», πρόσθεσε, ενώ επισήμανε ότι «πριν χτυπήσει αυτή η μεγάλη κακοκαιρία είχε ήδη δρομολογηθεί από την επιχείρηση- από το ΔΕΔΔΗΕ και από τη μητρική επιχείρηση τη ΔΕΗ -ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου μας ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων σε βάθος δεκαετίας».

“Αυτό σημαίνει ότι ήδη από το ‘21 ο ΔΕΔΔΗΕ διπλασιάζει τις επενδύσεις τις οποίες κάνει στο δίκτυο του, στα παραδοσιακά δίκτυα, αλλά προσθέτοντας και νέες ψηφιακές δυνατότητες που τόσο σημαντικές θα είναι για την επόμενη μέρα. Τα λέω αυτά σε όσους μας ασκούν σήμερα κριτική αλλά μας παρέδωσαν το 2019 μία ΔΕΗ στα όριά της χρεοκοπίας και έναν ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος δεν είχε καν φροντίσει να κάνει παραγγελίες στύλων τότε για να μπορεί να ανταποκριθεί στις άμεσες τρέχουσες ανάγκες της επιχείρησης.”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλους όσοι βρέθηκαν και βρίσκονται στο πεδίο με εντολή να μην φύγει κανείς μέχρι να ηλεκτροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι, καθώς και τους πολίτες για την υπομονή την οποία επέδειξαν, ενώ τόνισε ότι η “κακοκαιρία αυτή ανέδειξε χρόνια προβλήματα τα οποία έχουμε ως προς τα κρίσιμα δίκτυα υποδομής”.

Προανήγγειλε εξάλλου επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ζήτησε από τους βουλευτές “να αντιπαρερχόμαστε την κριτική μιας αντιπολίτευσης η οποία- όπως υποστήριξε- είναι κατώτερη των περιστάσεων, με τα έργα μας και όχι με τα λόγια μας”.

«Έχουμε μία αντιπολίτευση η οποία περίπου μας ζητά να βάλουμε το Κοινοβούλιο σε καραντίνα. Το Κοινοβούλιο λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς, τους αναπόφευκτους περιορισμούς λόγω της υγειονομικής κρίσης, θεωρώ ότι λειτουργεί υποδειγματικά. Η απάντησή μας είναι σαφής: η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο διπλός στόχος του Ανδρουλάκη

Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και τα κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ναι μεν λένε ότι ο στόχος είναι η δεύτερη θέση, αλλά αποφεύγουν όπως ο...
Και όμως λεφτά υπήρχαν για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωεκλογές: Πού βάζουν τον πήχη τα κομματικά επιτελεία Ευρωεκλογές:

Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς κινείται πλέον η πολιτική σκηνή και αμέσως μετά το Πάσχα οι πολιτικοί αρχηγοί ετοιμάζονται για ένα μπαράζ περιοδειών προκειμένου να...

Κασσελάκης: Mεταλάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα Αμερικάνικου τύπου κόμμα

Με σύμμαχο τη σιωπή του Αλέξη Τσίπρα και των κορυφαίων του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης μεταλλάσσει σταθερά και γρήγορα τον ΣΥΡΙΖΑ και στέλνει μήνυμα...

Το ωράριο καταστημάτων, αγορών και σούπερ μάρκετ – Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα Μ. Σάββατο

Οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία για αγορές της τελευταίας στιγμής και το Μεγάλο Σάββατο. Τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν από τις 09:00 το πρωί έως τις 3:00 το μεσημέρι, ενώ...
Το Μεγάλο Σάββατο – Η κάθοδος του Ιησού στον Άδη!

Το Μεγάλο Σάββατο – Η κάθοδος του Ιησού στον Άδη!

Η Εκκλησία θυμάται την κάθοδο του Ιησού στον Άδη. Το πρωί τελείται ο εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου και λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Η ακολουθία έχει...
καλό Πάσχα

Το newspepper.gr σας εύχεται ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

"H υψηλότερη μορφή της άνοιξης που ξέρω: Μια ελληνική Μεγάλη Εβδομάδα". Γιώργος Σεφέρης Καλή Ανάσταση σε όλους σας!

Το ωράριο καταστημάτων και σούπερ μάρκετ – Πώς θα λειτουργήσουν M. Παρασκευή και Μ....

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και τα καταστήματα μένουν ανοιχτά έως τις 19:00 για τις τελευταίες αγορές του Πάσχα. Τα σούπερ μάρκετ παραμένουν επίσης ανοιχτά με άλλα να κλείνουν στις 19:00 και άλλα να μένουν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ανδρουλάκης: “Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να μας κάνει πρωταθλητές της ακρίβεια”

Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να μας κάνει πρωταθλητές της ακρίβειας, αλλά κατά τα άλλα...

ΚΥΣΕΑ: Συνεδρίασε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Συζητήθηκαν Μέση Ανατολή, μεταναστευτικό και φωτιές

Συνεδρίασε σήμερα Μεγάλη Τετάρτη (1/5), υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής...

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι μπορεί να επανεξεταστούν με τρόπο νόμιμο

Οι εθνικές τραγωδίες να μη γίνονται εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά Για ιστορική...

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Μπόνους παραγωγικότητας 15% στους δημοσίους υπαλλήλους

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το μπόνους 15% που θα δοθεί στους...