Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022
19.6 C
Athens

Μητσοτάκης: Όχι πρόωρες εκλογές, όχι αλλαγή εκλογικού νόμου, όχι ανασχηματισμός

«Δεν είμαι κωλοτούμπας. Έχω πει πολλές φορές ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Θα πορευθούμε ως τις εκλογές του 2023 με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψης στην 86η ΔΕΘ, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο εκλογικός νόμος αν και, όπως είπε, δέχθηκε σχετικές εισηγήσεις.

«Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να κατεβάσω τον πήχη της αυτοδυναμίας», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι προτιμώ να αναλώσω την ενέργειά μου στο να πείθω τους πολίτες γιατί στις επόμενες εκλογές πρέπει η χώρα να έχει ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ. Έκανε λόγο μάλιστα για διεκδίκηση από τη ΝΔ “δεύτερης εντολής προόδου” ενώ τόνισε ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι και πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης έριξε πάντως το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι συζητά αλλαγή του εκλογικού νόμου μόνο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεχθεί ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι βόμβα στη σταθερότητα και δεχθεί να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο από κοινού ώστε να αποφύγουμε την κάλπη της απλής αναλογικής.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε όμως και στην σημασία των εκλογών με την απλή αναλογική λέγοντας ότι με βάση τα αριθμητικά δεδομένα των δημοσκοπήσεων πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες ότι θεωρητικά υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, με την στήριξη του κ. Ανδρουλάκη, του κ. Βαρουφάκη και του κ. Κουτσούμπα, χωρίς το πρώτο κόμμα, υπογραμμίζοντας ότι «θα είναι πολιτική τερατογέννεση αυτό» και οι πολίτες πρέπει να το γνωρίζουν.

Υποστήριξε εξάλλου ότι θεωρεί περίπου δεδομένου ότι υπάρχουν και στη χώρα δυνάμεις που επιδιώκουν την αστάθεια και αφού αναφέρθηκε στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον και στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, υποστήριξε πως το γεγονός ότι κάποιοι ζητούν πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική, αυτό μόνο του δεν υπηρετεί την σταθερότητα.

Για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Όσον αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία διάθεση για συγκάλυψη, επανέλαβε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες φύλλο και φτερό, τονίζοντας ότι διέπονται από κανόνες, πρέπει να υπάρχει σοβαρή λογοδοσία και αυτή θέλουμε να βελτιώσουμε με θεσμικές παρεμβάσεις.

Αναφερόμενος στον κ. Ανδρουλάκη τόνισε ότι κατανοεί τον θυμό του, επιχειρεί όμως μία συνεχή εργαλειοποίηση ενός πραγματικού προβλήματος. Υποστήριξε μάλιστα ότι το σφάλμα αυτό ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει προαποφασισμένη γραμμή ρήξης με τη ΝΔ, πολιτική που εκτίμησε ότι τον φέρνει σε απόσταση από το δικό του κοινό. Πρόσθεσε πάντως ότι είναι δικό του θέμα και ο ίδιος θα απαντήσει πως θα αντιμετωπίσει τα διλήμματα στα οποία θα χρειαστεί να απαντήσει μετά τις επόμενες εκλογές, εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι «ο κ. Ανδρουλάκης είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος επισήμανε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πάντα την δυνατότητα να πάει στην ΕΥΠ και να λάβει στο πλαίσιο του νόμου τις απαντήσεις που μπορεί να του δώσει.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το πακέτο που ανακοινώθηκε χθες θα υλοποιηθεί στο ακέραιο και για το 2022 και το 2023 και χαρακτήρισε εκ νέου απολύτως εφικτό τον στόχο για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.

Όσον αφορά τα μέτρα γνωστοποίησε ότι θα εξειδικευθούν αύριο σε συνέντευξη τύπου των συναρμόδιων υπουργείων. Διευκρίνισε ότι εξετάζουμε τρόπο στήριξης των τιμών ηλεκτρικού που να δίνει κίνητρα στους πολίτες για να προχωρούν σε εξοικονόμηση ενέργειας, διευκρίνισε πάντως ότι ανεξαρτήτως κατανάλωσης κάθε ελληνικό νοικοκυριό θα λάβει στήριξη

Μείωση του πετρελαίου θέρμανσης

Προανήγγειλε παρέμβαση εντός των επόμενων εβδομάδων στην αντλία για να μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και επιδότηση και στην τιμή του φυσικού αερίου που θα καλύπτεται, όπως είπε, και από τις εταιρίες και από τον προϋπολογισμό ώστε η τιμή να είναι σχετικά λογική- «δεν θα έχει καμία σχέση με την εμπορική τιμή του φυσικού αερίου εκεί που βρίσκεται σήμερα», ανέφερε, πρόσθεσε πάντως ότι σε αυτό το ζήτημα προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι έχουμε κάνει ότι χρειαστεί για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια τον χειμώνα που έρχεται, ενώ έκανε λόγο για “αντιπολίτευση του δώστα όλα” και εκτίμησε ότι το επόμενο σαββατοκύριακο που θα επισκεφθεί την ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα ακούσουμε «νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης με νέες τερατώδεις υποσχέσεις, χωρίς καμία κοστολόγηση».

… και μήνυμα στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφή μηνύματα και προς την γειτονική χώρα σημειώνοντας ότι θεωρεί απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και εξαιρετικά προβληματική αυτή την διαρκή επιθετική ρητορική από ολόκληρο το πολιτικό κατεστημένο, προειδοποιώντας ότι δηλητηριάζουν την τουρκική κοινωνία.

Υπογράμμισε ότι εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την Τουρκία σε μπαράζ σκληρών δηλώσεων, προσθέτοντας ότι από την άλλη θα επιμένουμε πάντα να δίνουμε σαφείς απαντήσεις και να αναδεικνύουμε και εκτός εκτός της Ελλάδας την απόλυτη διαστρέβλωση από την Τουρκία που ενώ προκαλεί την ένταση προσπαθεί να εμφανίζει την Ελλάδα ως επιτιθέμενη.

Επισήμανε ότι ταυτόχρονα θα επιδιώκουμε να έχουμε διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι «είμαι πάντοτε ανοιχτός να συναντήσω τον κ. Ερντογάν. Αυτός είναι που δεν επιθυμεί αυτή την στιγμή κάποια συνάντηση μαζί μου. Δεν θα πω ποτέ όχι σε συνάντηση», σημείωσε, ενώ γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα είναι θετική στην συμμετοχή της Τουρκίας στην Σύνοδο της Πράγας καθιστώντας σαφές πως εν έρθει ο κ. Ερντογάν θα είναι μία ευκαιρία να μιλήσουμε ανοιχτά.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά στο ερώτημα εάν θεωρεί πως και οι απειλές, η αύξηση των εναέριων παραβιάσεων κ.λ.π συνιστούν προκαταρκτικές πολεμικές κινήσεις, σημειώνοντας ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ μία σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με την Τουρκία επιτιθέμενη εις βάρος της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας». «Δεν πιστεύω ότι αυτό πρόκειται ποτέ να συμβεί. Και να ω μη γένοιτο συνέβαινε, η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση που θα ήταν απολύτως καταλυτική και το γνωρίζει πολύ καλά. Γνωρίζει πολύ καλά την επάρκεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τον βαθμό ετοιμότητάς τους», πρόσθεσε.

“Όχι εκλογές, όχι αλλαγή εκλογικού νόμου, όχι ανασχηματισμός”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε σε ότι αφορά τον τελευταίο ότι λίγους μήνες πριν τις εκλογές “θα κάλυπτε επικοινωνιακές ανάγκες και όχι ουσιαστικές”

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΑΣΕΠ: Επιπλέον μοριοδότηση για ξένη γλώσσα και εμπειρία

Α.Σ.Ε.Π.: Αλλάζει ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός

Νομοθετική ρύθμιση που αφορά στη διαδικασία διεξαγωγής του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Όπως ανέφερε ο...

Πούτιν: “Πράξη διεθνούς τρομοκρατίας” η δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε την Πέμπτη ότι η πιθανολογούμενη δολιοφθορά που προκάλεσε τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη...

Μητσοτάκης: Με τη δημιουργία ενός cloud region στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν 20.000 νέες θέσεις...

Την εμπιστοσύνη της Google στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια των διαδοχικών κρίσεων δείχνει η νέα επένδυση του παγκόσμιου κολοσσού για την ανάπτυξη υποδομών...

Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο – Όποιος...

“Τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το Διεθνές δίκαιο, αυτό απαιτούν οι λαοί μας και είναι μεγάλο λάθος, κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν...

Επιφυλακή στο Αιγαίο: Ο κρίσιμος ρόλος των Αμφίβιων Καταδρομέων της πρώτης γραμμής – 24ωρη...

Η συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Έχουν ίσως τον πιο κρίσιμο ρόλο σε ενδεχόμενη προσπάθεια αιφνιδιασμού των Τούρκων για τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο....

Τι είπε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ- Η ρητορική των Τούρκων σε σύγκριση με των Ρώσων...

Μυστήριο με μεταμεσονύκτια σύσκεψη του Ακάρ Αυτή τη στιγμή διεξάγονται προγραμματισμένες σημαντικές ασκήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο- Δεν είναι μόνον η ελληνογαλλική που...

ΗΠΑ: Πήρε ξεκάθαρη θέση απέναντι σε όσα εξωφρενικά υποστηρίζει η Τουρκία

Ξεκάθαρη θέση απέναντι σε όσα εξωφρενικά υποστηρίζει η Τουρκία πήρε το State Department, λίγη ώρα μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας....

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,225ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Με τη δημιουργία ενός cloud region στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν 20.000 νέες θέσεις εργασίας

Την εμπιστοσύνη της Google στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια των διαδοχικών κρίσεων δείχνει...

Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο – Όποιος τα παραβιάζει τιμωρείται

“Τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το Διεθνές δίκαιο, αυτό απαιτούν οι λαοί...

Μητσοτάκης στο Υπουργικό για Τουρκία: Ότι έχει να πει η Ελλάδα, το είπε στον ΟΗΕ

Νέο μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου...

Ανδρουλάκης: “Ο δημοσιονομικός λαϊκισμός των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα είναι επικίνδυνος για τη σταθερότητα”

"Για την Ευρώπη είναι μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος...