Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
19.3 C
Athens

Μητσοτάκης: Όχι πρόωρες εκλογές, όχι αλλαγή εκλογικού νόμου, όχι ανασχηματισμός

«Δεν είμαι κωλοτούμπας. Έχω πει πολλές φορές ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Θα πορευθούμε ως τις εκλογές του 2023 με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψης στην 86η ΔΕΘ, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο εκλογικός νόμος αν και, όπως είπε, δέχθηκε σχετικές εισηγήσεις.

«Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να κατεβάσω τον πήχη της αυτοδυναμίας», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι προτιμώ να αναλώσω την ενέργειά μου στο να πείθω τους πολίτες γιατί στις επόμενες εκλογές πρέπει η χώρα να έχει ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ. Έκανε λόγο μάλιστα για διεκδίκηση από τη ΝΔ “δεύτερης εντολής προόδου” ενώ τόνισε ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι και πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης έριξε πάντως το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι συζητά αλλαγή του εκλογικού νόμου μόνο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεχθεί ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι βόμβα στη σταθερότητα και δεχθεί να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο από κοινού ώστε να αποφύγουμε την κάλπη της απλής αναλογικής.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε όμως και στην σημασία των εκλογών με την απλή αναλογική λέγοντας ότι με βάση τα αριθμητικά δεδομένα των δημοσκοπήσεων πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες ότι θεωρητικά υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, με την στήριξη του κ. Ανδρουλάκη, του κ. Βαρουφάκη και του κ. Κουτσούμπα, χωρίς το πρώτο κόμμα, υπογραμμίζοντας ότι «θα είναι πολιτική τερατογέννεση αυτό» και οι πολίτες πρέπει να το γνωρίζουν.

Υποστήριξε εξάλλου ότι θεωρεί περίπου δεδομένου ότι υπάρχουν και στη χώρα δυνάμεις που επιδιώκουν την αστάθεια και αφού αναφέρθηκε στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον και στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, υποστήριξε πως το γεγονός ότι κάποιοι ζητούν πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική, αυτό μόνο του δεν υπηρετεί την σταθερότητα.

Για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Όσον αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία διάθεση για συγκάλυψη, επανέλαβε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες φύλλο και φτερό, τονίζοντας ότι διέπονται από κανόνες, πρέπει να υπάρχει σοβαρή λογοδοσία και αυτή θέλουμε να βελτιώσουμε με θεσμικές παρεμβάσεις.

Αναφερόμενος στον κ. Ανδρουλάκη τόνισε ότι κατανοεί τον θυμό του, επιχειρεί όμως μία συνεχή εργαλειοποίηση ενός πραγματικού προβλήματος. Υποστήριξε μάλιστα ότι το σφάλμα αυτό ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει προαποφασισμένη γραμμή ρήξης με τη ΝΔ, πολιτική που εκτίμησε ότι τον φέρνει σε απόσταση από το δικό του κοινό. Πρόσθεσε πάντως ότι είναι δικό του θέμα και ο ίδιος θα απαντήσει πως θα αντιμετωπίσει τα διλήμματα στα οποία θα χρειαστεί να απαντήσει μετά τις επόμενες εκλογές, εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι «ο κ. Ανδρουλάκης είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος επισήμανε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πάντα την δυνατότητα να πάει στην ΕΥΠ και να λάβει στο πλαίσιο του νόμου τις απαντήσεις που μπορεί να του δώσει.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το πακέτο που ανακοινώθηκε χθες θα υλοποιηθεί στο ακέραιο και για το 2022 και το 2023 και χαρακτήρισε εκ νέου απολύτως εφικτό τον στόχο για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.

Όσον αφορά τα μέτρα γνωστοποίησε ότι θα εξειδικευθούν αύριο σε συνέντευξη τύπου των συναρμόδιων υπουργείων. Διευκρίνισε ότι εξετάζουμε τρόπο στήριξης των τιμών ηλεκτρικού που να δίνει κίνητρα στους πολίτες για να προχωρούν σε εξοικονόμηση ενέργειας, διευκρίνισε πάντως ότι ανεξαρτήτως κατανάλωσης κάθε ελληνικό νοικοκυριό θα λάβει στήριξη

Μείωση του πετρελαίου θέρμανσης

Προανήγγειλε παρέμβαση εντός των επόμενων εβδομάδων στην αντλία για να μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και επιδότηση και στην τιμή του φυσικού αερίου που θα καλύπτεται, όπως είπε, και από τις εταιρίες και από τον προϋπολογισμό ώστε η τιμή να είναι σχετικά λογική- «δεν θα έχει καμία σχέση με την εμπορική τιμή του φυσικού αερίου εκεί που βρίσκεται σήμερα», ανέφερε, πρόσθεσε πάντως ότι σε αυτό το ζήτημα προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι έχουμε κάνει ότι χρειαστεί για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια τον χειμώνα που έρχεται, ενώ έκανε λόγο για “αντιπολίτευση του δώστα όλα” και εκτίμησε ότι το επόμενο σαββατοκύριακο που θα επισκεφθεί την ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα ακούσουμε «νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης με νέες τερατώδεις υποσχέσεις, χωρίς καμία κοστολόγηση».

… και μήνυμα στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφή μηνύματα και προς την γειτονική χώρα σημειώνοντας ότι θεωρεί απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και εξαιρετικά προβληματική αυτή την διαρκή επιθετική ρητορική από ολόκληρο το πολιτικό κατεστημένο, προειδοποιώντας ότι δηλητηριάζουν την τουρκική κοινωνία.

Υπογράμμισε ότι εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την Τουρκία σε μπαράζ σκληρών δηλώσεων, προσθέτοντας ότι από την άλλη θα επιμένουμε πάντα να δίνουμε σαφείς απαντήσεις και να αναδεικνύουμε και εκτός εκτός της Ελλάδας την απόλυτη διαστρέβλωση από την Τουρκία που ενώ προκαλεί την ένταση προσπαθεί να εμφανίζει την Ελλάδα ως επιτιθέμενη.

Επισήμανε ότι ταυτόχρονα θα επιδιώκουμε να έχουμε διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι «είμαι πάντοτε ανοιχτός να συναντήσω τον κ. Ερντογάν. Αυτός είναι που δεν επιθυμεί αυτή την στιγμή κάποια συνάντηση μαζί μου. Δεν θα πω ποτέ όχι σε συνάντηση», σημείωσε, ενώ γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα είναι θετική στην συμμετοχή της Τουρκίας στην Σύνοδο της Πράγας καθιστώντας σαφές πως εν έρθει ο κ. Ερντογάν θα είναι μία ευκαιρία να μιλήσουμε ανοιχτά.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά στο ερώτημα εάν θεωρεί πως και οι απειλές, η αύξηση των εναέριων παραβιάσεων κ.λ.π συνιστούν προκαταρκτικές πολεμικές κινήσεις, σημειώνοντας ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ μία σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με την Τουρκία επιτιθέμενη εις βάρος της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας». «Δεν πιστεύω ότι αυτό πρόκειται ποτέ να συμβεί. Και να ω μη γένοιτο συνέβαινε, η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση που θα ήταν απολύτως καταλυτική και το γνωρίζει πολύ καλά. Γνωρίζει πολύ καλά την επάρκεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τον βαθμό ετοιμότητάς τους», πρόσθεσε.

“Όχι εκλογές, όχι αλλαγή εκλογικού νόμου, όχι ανασχηματισμός”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε σε ότι αφορά τον τελευταίο ότι λίγους μήνες πριν τις εκλογές “θα κάλυπτε επικοινωνιακές ανάγκες και όχι ουσιαστικές”

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ζαχαρίας Ζούπης (Opinion Poll): Η ΝΔ μπορεί να φτάσει το 35% στις ευρωεκλογές

Την εκτίμηση ότι το ποσοστό της ΝΔ μπορεί να φτάσει έως και το 35% αν στην τελική ευθεία προς τις εκλογές αυξηθεί σημαντικά η συσπείρωσή της,...

Ανδρουλάκης στα Παραπολιτικά: “Θείο δώρο” ο Κασσελάκης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς θέμα κομματικού πατριωτισμού, αλλά εθνική αναγκαιότητα ώστε να μπει φρένο στην αλαζονεία, τη διαφθορά και τις ανισότητες που...

Δημοσκόπηση GPO: Ανεβαίνει στο 33,6% η ΝΔ, 16,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 13,5% το ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα myCar – Ποιους ιδιοκτήτες...

Ενεργοποιείται την ερχόμενη Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου η ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να θέσουν σε κίνηση τα οχήματά τους πληρώνοντας...
Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όλοι συμπέραναν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

“Άρχοντας των κρίκων” ο Πετρούνιας – Έγραψε ιστορία με το 7ο χρυσό μετάλλιο

Ο «άρχοντας των κρίκων» είναι ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος κατέκτησε το 7ο χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ρίμινι και έγινε ο αθλητής...
Εξάρχεια: Τι έβγαλε η κάλπη στην επαναληπτική εκλογή

Υπ. Εσωτερικών: Ξεκινούν τα πειθαρχικά για την διαρροή της λίστας των αποδήμων στην Άννα...

Ξεκίνησαν τα … όργανα στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αποδοθούν πλέον προσωπικές ευθύνες για την διαρροή της λίστας ονομάτων του απόδημου Ελληνισμού προς την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Άλλοι μιλούν για οικονομία, κι άλλοι κάνουν κρουαζιέρα

Οι παλιές καραβάνες της πολιτικής-ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης-συμφωνούν σε ένα πράγμα: Ότι στο τέλος της...

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων...

Μητσοτάκης: H Συνεργασία μας με την Εκκλησία, θεσμικά ήταν είναι και παραμένει στενή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφτηκαν τον παιδικό σταθμό “Ευαγγελισμός...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο...