Για πολύ ισχυρή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία τόνισε από την πλευρά της ότι είναι μία συμφωνία «πολύ σημαντική για την άμυνα της χώρας μας και τον ρόλο που αυτή διαδραματίζει, ως πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι πρόθεσή του είναι να φέρει τη συμφωνία προς κύρωση στο Εθνικό Κοινοβούλιο και την επόμενη εβδομάδα, εάν αυτό είναι εφικτό, καθώς και ότι προσβλέπει σε μία διακομματική στήριξη.
Όπως είπε, η συμφωνία «αποτελεί σημαντική εθνική παρακαταθήκη για τη χώρα, ξεπερνά τα στεγανά της κομματικής αντιπαράθεσης και δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο πια όχι μόνο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνολικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».
Σύμφωνα εξάλλου με τον πρωθυπουργό, «γίνονται τα πρώτα δειλά, πλην πολύ ουσιαστικά βήματα για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε «τρία σημαντικά στοιχεία», όπως είπε, από τις χθεσινές ανακοινώσεις.
Συγκεκριμένα:
-Στην «πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, η οποία πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν και στο ΝΑΤΟ αλλά και στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
-Στην απόκτηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών. «Αποκτήσαμε πιστεύω, τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη δυνατή τιμή. Ουσιαστικά, κάνοντας μια επιλογή που θα εκσυγχρονίσει το στόλο μας για πολλές δεκαετίες και θα μας δώσει πολύ σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες στο θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά όχι μόνο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
-Η συμφωνία αυτή «αποτελεί το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών ώστε να κάνουμε πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας σε μία εποχή όπου η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη».
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης «η Γαλλία είναι η πιο ισχυρή στρατιωτική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μόνη η οποία διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο και με τον Πρόεδρο Μακρόν μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για μια Ευρώπη ισχυρή, αλλά και αυτόνομη, η οποία θα μπορεί να υπερασπιστεί, εάν αυτό απαιτείται, και μόνη της τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα».
Υπογράμμισε επίσης ότι η συμφωνία αυτή «δεν μπορεί κατά οποιονδήποτε τρόπο να ερμηνευτεί ως υπονόμευση της θέσης της Ελλάδος στην Ευρωατλαντική Συμμαχία».
«Το αντίθετο μάλιστα. Πιστεύω ότι όσο οι ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς, όσο η Ευρώπη αποκτά ενισχυμένη δυνατότητα καλύτερης συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, τόσο ενισχύεται το ΝΑΤΟ και ο διατλαντικός δεσμός», πρόσθεσε.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε την συμφωνία «πολύ σημαντική για την άμυνα της χώρας μας και τον ρόλο που αυτή επιθυμεί να παίξει, και ήδη διαδραματίζει, ως πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Επισήμανε εξάλλου ότι βρίσκει τη συμφωνία ιδιαίτερα σημαντική και από τη σκοπιά της ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης, «η οποία πρέπει να υψώσει μια πιο σημαντική φωνή».
«Η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί, και η Ευρώπη χρειάζεται να βρει σιγά σιγά τον βηματισμό της στο θέμα αυτό, χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει βέβαια ότι αμφισβητεί άλλα σχήματα, έχετε απόλυτο δίκαιο. Κανείς δεν αμφισβητεί τον ρόλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και τη συμμετοχή μας σε αυτή, αλλά χρειάζεται να γίνονται παράλληλα και άλλες κινήσεις, που είναι πολύ σημαντικές», πρόσθεσε η κ. Σακελλαροπούλου.