Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021
22.8 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 2009.... Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει τις πύλες του για το κοινό, για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών.

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Ανάπτυξη για όλους» – Τι είπε για φορολογία, επιδόματα, επενδύσεις

Φοροελαφρύνσεις, έναρξη μείωσης ασφαλιστικών εισφορών, μέτρα για τα εργασιακά, ηλεκτρονική έκδοση νέων συντάξεων, πρωτοβουλίες για την βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος αλλά και μέτρα για ένα ψηφιακό κράτος περιλαμβάνει το σχέδιο για την ανάπτυξη που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο στην ΔΕΘ.

Σε ότι αφορά την φορολογική πολιτική ανακοίνωσε σειρά μέτρων που, όπως είπε, θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020:

-Διατήρηση του αφορολόγητου και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22%.
-Μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% στο 24% και των μερισμάτων από 10% σε 5%.
-Φόρο στα νέα αγροτικά σχήματα 10% και άμεση προώθηση στη Βουλή νέου νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
–Αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές
-Έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων
-Αναστολή του φόρου υπεραξίας των ακινήτων.
–Μεσοπρόθεσμη, αλλά όχι εντός του 2020, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.
–Μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
–Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
–Παροχή πρόσθετου αφορολόγητου 1.000 ευρώ ανά παιδί και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
–Διατήρηση του έκτακτου επιδόματος των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μπουναμάς», το οποίο θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.

Ασφαλιστικές εισφορές

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ξεκινά από 1η Ιουλίου του 2020 η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. Όπως είπε, μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα., αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό θα ισχύει μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.

Οπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης με τη μείωση των εισφορών οι εργαζόμενοι θα δουν, αμέσως, στο ταμείο αύξηση στα χρήματά τους, αλλά και οι επιχειρήσεις θα δουν μείωση του κόστους ανά απασχολούμενο.

Εργασιακά

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα εργασιακά λέγοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία των εργαζομένων, η στήριξη της πλήρους απασχόλησης και η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

Υποστήριξε ωστόσο ότι η συζήτηση γύρω από τα εργασιακά γίνεται συχνά πεδίο ανακύκλωσης ξεπερασμένων ιδεοληψιών και πρόσθεσε ότι η αλήθεια είναι πως η υπερ-ρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα:

Με στόχο την αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας και της κατάχρησης των ευέλικτων μορφών εργασίας, ανακοίνωσε την θέσπιση αμέσως προσαύξησης στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση.

Παράλληλα προανήγγειλε αναβάθμιση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ίδρυση και Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες, εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου., καθως και ότι από τις κλαδικές συμβάσεις θα εξαιρούνται, πλέον, μόνο επιχειρήσεις υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση προκειμένου να σώζονται θέσεις εργασίας.

Εξήγγειλε επίσης κατάργηση της γραφειοκρατίας στη δήλωση των υπερωριών με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζόμενου, σε πρώτη φάση πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τέλος υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη ίσως μεταρρύθμιση στο χώρο του υπουργείου Εργασίας θα είναι ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, χωρίς τη φυσική παρουσία του ασφαλισμένου και μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσουμε στο 90%.

Μέχρι τότε -όπως είπε – θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ώστε να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πριν ακόμη κλείσει το 2019 προωθούνται με ταχύτητα πολλά δυναμικά επιχειρηματικά σχέδια, και ότι δρομολογούνται ήδη πολλές νέες επενδύσεις στον τουρισμό , με εμβληματικές αυτές σε Κασσιόπη, Αφάντου και Ελούντα. Έδωσε επίσης έμφαση στην ανάπτυξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης και υπογράμμισε ότι καθιερώνονται άμεσα ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων, απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων.

Παράλληλα, για την ενημέρωση και την προσέλκυση επενδυτών, ιδρύεται Μητρώο Υποδομών όλης της χώρας καθώς και ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης με τις καθορισμένες χρήσεις, τους συντελεστές δόμησης και τις ιδιοκτησίες.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση και στη. ψηφιακή πραγματικότητα τονίζοντας την ανάγκη ενός ψηφιακού κράτους που θα είναι γρήγορο, αποτελεσματικό και παραγωγικό υπέρ του πολίτη.Δεσμεύτηκε μάλιστα η χώρα από 26η στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι στους ψηφιακούς δείκτες να βρεθεί εντός τετραετίας στον μέσο όρο της Ένωσης ξεκινώντας με το εθνικό πλαίσιο κατά της γραφειοκρατίας με εργαλείο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Εξήγγειλε στο πλαίσιο αυτό θεσμοθέτηση του Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της Διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους, ενώ προανήγγειλε ότι πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες που- όπως είπε- δεν θα έχουν, απλώς, μία φωτογραφία και μερικά στοιχεία κατόχου, αλλά θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει την λεγόμενη «απομακρυσμένη ταυτοποίηση» ώστε να μπορούμε με ασφάλεια να έχουμε πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες από το σπίτι ή την δουλειά.

Γνωστοποίησε επίσης ότι τους πρώτους μήνες του 2020 θα είναι διαθέσιμη και η πιλοτική μορφή της ηλεκτρονικής πύλης GOV.GR, μιας γέφυρας αλληλεπίδρασης πολίτη και κράτους όπου σε πρώτο επίπεδο, θα συγκεντρωθούν εκεί όλες οι υπηρεσίες που είναι ήδη διαθέσιμες από άλλες πλατφόρμες και σταδιακά η πύλη αυτή, με εφαρμογή και στα κινητά, θα αποτελέσει την κύρια επαφή του πολίτη με το κράτος.

Ανακοίνωσε επίσης ότι στις αρχές του 2020, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την εθνική στρατηγική για τα δίκτυα 5G με δημοπράτηση του σχετικού φάσματος μέχρι το τέλος του 2020.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες σε μία Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου όπως είπε, η οποία θα τηρηθεί με σαφές χρονοδιάγραμμα.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση νοιάζεται όχι μόνο για τα μεγάλα, αλλά και τα μικρά, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπη, αλλά μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα. .

“Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα”, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επέμεινε ότι με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα.
Σε ότι αφορά τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν πως η πολιτική της κυβέρνησης συμπυκνώνεται σε τέσσερις λέξεις : “δεν ξεχνάμε αλλά προχωράμε”
.
Τέλος ξεκαθάρισε ότι το ετήσιο σχέδιο που παρουσίασε το στη φετινή ΔΕΘ θα κριθεί στην επόμενη Έκθεση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “από φέτος -και για τα επόμενα χρόνια- το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης γίνεται βήμα δωδεκάμηνου προγραμματισμού, μεσοπρόθεσμων κατευθύνσεων, αλλά και δημοκρατικής λογοδοσίας”.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Καλογρίτσας, 300 ευρώ, μήνα, εφορία,

Βουλή: Νέα στοιχεία Καλογρίτσα στην Προανακριτική Επιτροπή

Νέα στοιχεία που αφορούν SMS που αντάλλαξε με τον Νίκο Παππά, πριν το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, απέστειλε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής,...
Κικίλιας: Λίγη υπομονή ακόμα - Κοτανίδου: Αναζητούμε χαραμάδα για την άρση μέτρων

Κικίλιας: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Η Επιτροπή θα εισηγηθεί δημοσίως» για το...

Μητσοτάκης από τα Ιωάννινα: Έχουν εμβολιαστεί 7,2 εκατομμύρια άνθρωποι

Την σημασία που έχει από δω και στο εξής να πειστούν όλοι οι συμπολίτες μας, καθώς η πλατφόρμα πια έχει ανοίξει για όλες τις...

Οι «Τίγρεις του ΝΑΤΟ» θα βρυχώνται στον Άραξο (φωτό)

Μία πολύ σημαντική εξέλιξη για την Πολεμική μας Αεροπορία, που δείχνει όχι μόνο το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης κι ικανοτήτων των πιλότων μας αλλά και...
Λοβέρδος: "Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ"

ΚΙΝΑΛ: Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία

Με βασικό σύνθημα “Πράσινη Επανάσταση” , συχνές αναφορές στον όνομα και τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, και υπό τους ήχους των Carmina Burana, ο Ανδρέας...
Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 158 “ναι” το εργασιακό νομοσχέδιο

Με αρραγή την κυβερνητική πλειοψηφία συγκεντρώνοντας 158 θετικές ψήφους υπερψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο ωστόσο καταψήφισε επί της αρχής και επί του συνόλου...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Μητσοτάκης: Το νομοσχέδιο βάζει κανόνες στη ζούγκλα

Για το εργασιακό νομοσχέδιο μίλησε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός απάντησε στην έντονη κριτική της Αντιπολίτευσης και τόνισε πως «με το εργασιακό...

Βρείτε μας

7,799ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης από τα Ιωάννινα: Έχουν εμβολιαστεί 7,2 εκατομμύρια άνθρωποι

Την σημασία που έχει από δω και στο εξής να πειστούν όλοι οι συμπολίτες...

Βουλή: Μητσοτάκης ζήτησε από Τσίπρα να αποκηρύξει τον Πολάκη

Να αποκηρύξει τον Παύλο Πολάκη ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του από τον...

Μητσοτάκης: Το νομοσχέδιο βάζει κανόνες στη ζούγκλα

Για το εργασιακό νομοσχέδιο μίλησε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός απάντησε στην...

Γεννηματά στην κυβέρνηση: Ακολουθείται ένα μοντέλο φθηνής εργασίας, λουκέτων και μαζικής ανεργίας

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι κυβερνάει υπέρ μιας κομματικής και επιχειρηματικής...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή