Μοναδικό άγαλμα της θεάς Κυβέλης 2.100 ετών…

68
άγαλμα, Κυβέλης,

Ένα μοναδικό άγαλμα της θεάς Κυβέλης ανακάλυψαν Τούρκοι αρχαιολόγοι στα Κοτύωρα του Πόντου.

Πρόκειται για άγαλμα 2.100 ετών, ύψους 1,10 μέτρων και βάρους 200 κιλών. Το άγαλμα διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση στην πορεία των αιώνων και θεωρείται εξαιρετικής αρχαιολογικής αξίας.

Η Μητέρα θεά Κυβέλη έλκει την καταγωγή της από τη Φρυγία, λατρεύτηκε όμως και στον ελλαδικό χώρο με την ονομασία Ρέα. Παιδιά της, από τον Κρόνο, ήταν ο Δίας, η Ήρα, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας.

Η λατρεία της στη Ανατολή συνδέθηκε με τον μύθο του Άττιδος. Ο Άττις ήταν γιος της Κυβέλης (Άγδιστις στη Φρυγία) και τον γέννησε ούσα παρθένα. Όταν ο Άττις ενηλικιώθηκε, θα παντρευόταν την Πεσσινούντα, κόρη του βασιλιά της Φρυγίας. Η Άγδιστις όμως, που ζήλευε γιατί ήθελε δικό της τον γιο της, παρουσιάστηκε στον γάμο, κι έβαλε “μανία” στον Άττι. Έτσι, τον οδήγησε σε αυτοευνουχισμό, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατό του. Όμως μετάνιωσε για την πράξη της και παρακάλεσε τον Δία να τον ξαναφέρει στη ζωή. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Άττις αναστήθηκε και ο Δίας υποσχέθηκε στην Άγδιστη ότι το σώμα του δεν θα φθειρόταν ποτέ.

Διαβάστε επίσης:  Gallery genesis: Αριστείδης Χρυσανθόπουλος “FRAGILES”

…Πολλά στοιχεία της λατρείας αυτής υιοθετήθηκαν αργότερα από τους Χριστιανούς, όπως ο βασανιστικός θάνατος του Άττιδος, η παρθένα μητέρα του, ο θάνατος του ως μέσο κάθαρσης των ανθρώπων, ο θρήνος και στη συνέχεια το γλέντι που ακολουθούσε την ανάστασή του.

Πηγή: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009964834484&hc_ref=NEWSFEED