Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
23.8 C
Athens

Moody’s στέλνει αυστηρή προειδοποίηση στην Αμερική: Η τελευταία σας πιστοληπτική αξιολόγηση AAA είναι σε άμεσο κίνδυνο

Αναμένει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν πολύ μεγάλα, αποδυναμώνοντας σημαντικά την προσιτότητα του χρέους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην απώλεια της κορυφαίας βαθμίδας πιστοληπτικής ικανότητας, αφού ο Moody’s Investors Service άλλαξε την προοπτική για το χρέος της χώρας σε αρνητική την Παρασκευή μετά το κλείσιμο των αγορών. Αν και η κίνηση αυτή δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Αμερικής, αυξάνει τις πιθανότητες.

Ακόμη και η προοπτική υποβάθμισης των ΗΠΑ θα μπορούσε να βλάψει τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των Αμερικανών, να τους καταστήσει ακόμη πιο ακριβό το δανεισμό χρημάτων και να καταστήσει πιο δαπανηρή για την κυβέρνηση την εξόφληση των χρεών της. Αυτές οι επιπτώσεις πιθανότατα θα ήταν ακόμη πιο οδυνηρές εάν ο Moody’s υποβαθμίσει τελικά το χρέος των ΗΠΑ.

Η μειωμένη δημοσιονομική δύναμη των ΗΠΑ, για την οποία κρίσιμο ρόλο έχει ο ακραίος κομματισμός στην Washington, είναι ο βασικός μοχλός της συγκεκριμένης κίνησης, σύμφωνα με δήλωση του Moody’s.

«Στο πλαίσιο των υψηλότερων επιτοκίων, χωρίς αποτελεσματικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για τη μείωση των κρατικών δαπανών ή την αύξηση των εσόδων, ο Moody’s αναμένει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν πολύ μεγάλα, αποδυναμώνοντας σημαντικά την προσιτότητα του χρέους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης απώθησαν την κίνηση, επικαλούμενοι τη ρευστότητα των αμερικανικών ομολόγων, μεταξύ άλλων παραγόντων.

«Διαφωνούμε με τη στροφή προς μια αρνητική προοπτική», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo σε δήλωση του. «Η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή και οι τίτλοι του Δημοσίου είναι το κατεξοχήν ασφαλές και ρευστό περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο».

Ο Moody’s είναι ο μόνος από τους τρεις μεγάλους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που έχει εκχωρήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες μια εξαιρετική αξιολόγηση AAA, την οποία διατηρεί από το 1917.

Ο Standard and Poor’s υποβάθμισε τις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά το 2011, μετά το ανώτατο όριο του χρέους τότε. Τον Αύγουστο, ο Fitch Ratings κατέρριψε την πιστοληπτική ικανότητα της Αμερικής μετά την πιο πρόσφατη συζήτηση για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ.
Η πολιτική αστάθεια στην πρώτη γραμμή της δράσης του Moody’s

Ο Moody’s ανέφερε πολλά πρόσφατα γεγονότα που αποτελούν παράδειγμα του έκτακτου πολιτικού χάσματος της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της σχεδόν χρεοκοπίας νωρίτερα αυτό το έτος πριν το Κογκρέσο συμφωνήσει στην αύξηση του ορίου χρέους.

Η απομάκρυνση του Προέδρου της Βουλής Kevin McCarthy, η πρώτη φορά στην ιστορία που αφορούσε ανάλογη θέση και η αδυναμία του Κογκρέσου να εδραιώσει αντικαταστάτη για εβδομάδες συμπεριλήφθηκαν επίσης στο αρνητικό συναίσθημα του Moody’s σχετικά με τα τρωτά σημεία της κυβέρνησης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για την ικανότητα άσκησης δημοσιονομικής ευθύνης, αποφυγής ενός άλλου διαφαινόμενου τερματισμού λειτουργίας της κυβέρνησης και συνεργασίας με δικομματικό τρόπο προκειμένου να προκύψει ένας λογικός προϋπολογισμός.

Εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει έναν προϋπολογισμό ή νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση διακοπής έως τα μεσάνυχτα της επόμενης Παρασκευής, 17 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα κατεβάσει ρολά. Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται καθώς ο πρόεδρος της Βουλής Mike Johnson δεν έχει ακόμη χαράξει μια πορεία προς τα εμπρός για την αποφυγή αυτού του αποτελέσματος.

«Κατά την άποψη του Moody’s, μια τέτοια πολιτική πόλωση είναι πιθανό να συνεχιστεί», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης. «Ως αποτέλεσμα, η οικοδόμηση πολιτικής συναίνεσης γύρω από ένα ολοκληρωμένο, αξιόπιστο πολυετές σχέδιο για τη σύλληψη και την αναστροφή των διευρυνόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων μέσω μέτρων που θα αύξαναν τα κρατικά έσοδα ή θα μεταρρυθμίσουν τις δαπάνες για τα δικαιώματα φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη».

Η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre είπε ότι η ενέργεια του Moody είναι «μια ακόμη συνέπεια του εξτρεμισμού και της δυσλειτουργίας των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου».
Τι θα μπορούσε να σημαίνει μια ακόμη υποβάθμιση για τους Αμερικανούς

Το χρέος των ΗΠΑ θεωρείται εδώ και καιρό από τους επενδυτές ως το πιο ασφαλές καταφύγιο, αλλά η πρόσφατη υποβάθμιση του Fitch, μαζί με την προειδοποίηση του Moody’s, υποδηλώνει ότι έχει χάσει μέρος της λάμψης του. Μια υποβάθμιση πιθανότατα θα προκαλούσε αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές βλέπουν μεγαλύτερο κίνδυνο όσον αφορά τον δανεισμό χρημάτων στην κυβέρνηση.

Τα αμερικανικά ομόλογα –και ιδιαίτερα το 10ετές– επηρεάζουν όλα τα είδη χρέους, από το επιτόκιο στεγαστικών δανείων για τα σπίτια που αγοράζουν οι Αμερικανοί μέχρι τα συμβόλαια που έχουν συνταχθεί σε όλο τον κόσμο. Αμέσως μετά την ανακοίνωση, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα πριν από το κλείσιμο της αγοράς ομολόγων στις 5 μ.μ. ET προς το Σαββατοκύριακο.

Το επόμενο βήμα για τον οίκο Moody’s θα είναι να υποβληθεί σε μια πιο ενδελεχή αναθεώρηση του χρέους των ΗΠΑ για να καθορίσει εάν δικαιολογείται μια υποβάθμιση. Οι αξιολογήσεις συνήθως ολοκληρώνονται εντός 30 έως 90 ημερών σε περιπτώσεις όπου η αξιολόγηση «δεν εξαρτάται από ένα γεγονός του οποίου το χρονοδιάγραμμα δεν μπορεί να ελέγξει ο Moody’s», αναφέρει μια σύντομη μεθοδολογία που δημοσιεύτηκε πριν από την Παρασκευή από την επιτροπή αξιολόγησης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Καιρός: Αγριεύει o καύσωνας τις επόμενες μέρες

Κλιματική αλλαγή: Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία

Μαθήματα εξ αποστάσεως στις Φιλιππίνες, γεμάτα πάρκα στη Μιανμάρ, προειδοποίηση για ακραίο καύσωνα στο Μπανγκλαντές: η νοτιοανατολική Ασία συνεχίζει σήμερα να πλήττεται από αφύσικα...

Πόλεμος στη Γάζα: Tην ισραηλινή αντιπρόταση για κατάπαυση του πυρός έλαβε και μελετά η...

Στη Μέση Ανατολή μία νέα προσπάθεια με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων βρίσκεται σε εξέλιξη για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Την ίδια...

Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντήσει με τον Μπάιντεν

Στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους ήταν γνωστό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι σε καλό στάδιο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την...

Στις Βρυξέλλες «τελειώνουν» τη Φον ντερ Λάιεν – Οι 6 υποψήφιοι Πρόεδροι της ΕΕ...

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν λένε ότι είναι το ξεκάθαρο φαβορί για μία δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, η αλήθεια όμως είναι οτι η νίκη...

Βρετανικά ΜΜΕ: Επιδεινώνεται η υγεία του βασιλιά Καρόλου

Το σχέδιο για την επικείμενη κηδεία του Δεν είναι καλά τα νέα για τον βασιλιά Καρόλου, καθώς σύμφωνα με ξένα Μέσα, η κατάσταση της υγείας...

Τσέρνομπιλ: 38 χρόνια από την καταστροφή – Πως συνέβη το πυρηνικό ατύχημα(βίντεο)

Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ είναι το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό...

Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης

Νέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Απριλίου o πρώτος Έλληνας πατάει το πόδι του στην Αμερική

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1528 o πρώτος Έλληνας που πατάει το πόδι του στην Αμερική είναι...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Μαρτίου ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν παρουσιάζει το δόγμα του

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1947....Ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν παρουσιάζει το δόγμα του (Δόγμα Τρούμαν) για...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Το μαρτύριο των Ελλήνων στο ΄Ελις Αϊλαντ

Οι πρώτοι Έλληνες που πήγαν μετανάστες στην Αμερική το 1768, πριν από 255 χρόνια...

Δείτε ζωντανά το δαχτυλίδι της φωτιάς που θα κυριεύσει σήμερα την Αμερική

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου πολλές περιοχές της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής θα βιώσουν...
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο