Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Μπακαλιάρος για 25η Μαρτίου: Το μυστικό στο τηγάνισμα για να βγει μούρλια

Ως γευστικότατη «λύση ανάγκης» για τις μεγάλες μερίδες πληθυσμού που δεν είχαν πρόσβαση στο φρέσκο ψάρι,

ο παστός μπακαλιάρος καθιερώθηκε ως εθνικό/επετειακό φαγητό την ημέρα που η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής επέτρεπε την κατανάλωση ψαριών: 25η Μαρτίου (του Ευαγγελισμού) και των Βαΐων.

Με άλλα λόγια στο παρελθόν τα νοικοκυριά μαγείρευαν παστό μπακαλιάρο, γιατί αυτόν μπορούσαν ευκολότερα να βρουν, ανεξάρτητα από τον τόπο και τις συνθήκες που διαβιούσαν. Η παράδοση αυτή κρατιέται ως τις μέρες μας καθώς η νοστιμιά του τηγανητού μπακαλιάρου δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Αν σκοπεύετε να φτιάξετε κι εσείς φέτος τον πατροπαράδοτο παστό μπακαλιάρο σκορδαλιά την ερχόμενη Δευτέρα, ανήμερα της εθνικής γιορτής, ιδού πέντε συμβουλές για να βγει τέλειος.

Μπακαλιάρος για 25η Μαρτίου: Το μυστικό στο τηγάνισμα για να βγει μούρλια

Βήματα

  • Ξαλμυρίστε τον μπακαλιάρο εγκαίρως, αλλιώς ό,τι και να κάνετε το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι δυσάρεστο. Πολλές φορές δεν αρκεί καν το παστό ψάρι να μπει στο νερό 24 ώρες πριν, ειδικά αν ο μπακαλιάρος που πρόκειται να τηγανηστεί. Δείτε περισσότερα για το ξαλμύρισμα εδώ.
  • Για να μη ρισκάρετε να φάτε τον μπακαλιάρο λύσσα, μπορείτε να ελέγξετε κατά πόσο έχει φύγει το αλάτι, βράζοντας ένα κομματάκι μπακαλιάρου 5′-7′. Θα πρέπει να είναι πολύ ελαφρά αλμυρό στη γεύση και να καταναλώνεται ευχάριστα.
  • Αν το κουρκούτι «δεν πιάνει» καλά στην επιφάνεια του ψαριού, περάστε πρώτα τον μπακαλιάρο από λίγο αλεύρι και βυθίστε τον στη συνέχεια στο κουρκούτι. Έτσι θα κρατηθεί στη επιφάνεια του ψαριού.
  • Στο τηγάνισμα δεν πρέπει να στοιβάζετε πολλά μπακαλιαράκια μαζί, αλλιώς δεν τηγανίζονται ομοιόμορφα και δεν βγαίνουν τραγανά. Αφήστε χώρο ώστε να μην κολλούν το ένα στο άλλο για να βγει η κρούστα σούπερ.
  • Το λάδι πρέπει να είναι καυτό για να τηγανιστούν άμεσα (και όχι να «βράζουν» για ώρα μέσα στο λάδι).

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γιατί παίρνουμε κιλά μόλις πιάνουν τα κρύα;

Εχετε αναρωτηθεί κι εσείς γιατί, άραγε, παίρνουμε κιλά το φθινόπωρο και τον χειμώνα; Παρατηρείτε να αυξάνεται και η δική σας όρεξη για γλυκές και...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το για να μην οδηγήσετε ποτέ μεθυσμένοι

Περπατώντας μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο, είδα έναν ταμία να μιλάει με ένα μικρό αγόρι, ήταν 5 ή 6.. Ο ταμίας είπε στον μικρό, "...

Ένας σπόρος τους άλλαξε τη ζωή: Το ελληνικό χωριό που έχει έναν περιζήτητο θησαυρό...

Ένα μικρό θαύμα στην ορεινή Φθιώτιδα Κόντρα στην σύγχρονη λογική που ο καθένας από εμάς έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι καταναλώνει προϊόντα από άγνωστους...

“Μαμά, υπάρχει Άι Βασίλης;”: Αυτή είναι η ομορφότερη απάντηση που μπορείτε να δώσετε στο...

To συζητούσαμε πέρυσι με τις φίλες μου: τι θα γίνει όταν τα παιδιά μας αρχίσουν να υποψιάζονται και να ρωτάνε για την ύπαρξη του....

Γιατί μελαγχολούμε τα Χριστούγεννα

Στολισμένα σπίτια, δώρα, χριστουγεννιάτικα τραγούδια, οικογενειακά τραπέζια… Κι όμως, κάποιοι άνθρωποι μελαγχολούν αυτές τις ημέρες. Δεν είναι κάτι σπάνιο. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν θλίψη, σε μικρό...

Καινοτόμο αντηλιακό προστατεύει και από τη ζέστη

Επιστήμονες στην Κίνα ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο αντηλιακό που προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, ενώ παράλληλα διατηρεί το δέρμα δροσερό, ακόμη και το καλοκαίρι. Η προσέγγιση, γνωστή...

Η κλασική συνταγή 200 ετών για νόστιμα χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Η εορταστική περίοδος είναι η τέλεια στιγμή για να απολαύσετε νόστιμα μπισκότα. Αυτή η κλασική συνταγή που μετρά 200 χρόνια, είναι εύκολη στην προετοιμασία...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης