Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
25.9 C
Athens

ΝΑΤΟ: Απέπλευσε το ρωσικό υποβρύχιο που φέρει το «Οπλο της Αποκάλυψης»

Εκθεση του ΝΑΤΟ ενημερώνει τα κράτη μέλη του για τον απόπλου του ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Belgorod, το οποίο είναι εφοδιασμένο με τις υπερ-τορπίλες Poseidon που αποκαλούνται και «Οπλο της Αποκάλυψης».


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να προχωράει σε μια νέα πρόκληση για τη Δύση και να ανεβάζει ακόμη περισσότερο το επίπεδο της πυρηνικής αντιπαράθεσης μαζί της.
Εκθεση του ΝΑΤΟ

Τον συναγερμό προκαλεί αυτή τη φορά έκθεση πληροφοριών του ΝΑΤΟ, η οποία στάλθηκε στα πιο σημαντικά συμμαχικά στρατηγεία τις τελευταίες ημέρες, όπως αποκαλύπτει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Η έκθεση αναφέρεται στις κινήσεις του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Belgorod (φωτογραφία, επάνω, από Russian Navy), το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία τον Ιούλιο.

Τώρα βρίσκεται στη θάλασσα της Αρκτικής και εκφράζονται φόβοι ότι η αποστολή του είναι να δοκιμάσει για πρώτη φορά τη σούπερ τορπίλη Poseidon, η οποία χαρακτηρίζεται ως το «Οπλο της Αποκάλυψης».

Πρόκειται για ένα υποβρύχιο drone, το οποίο παρουσιάστηκε από το Κρεμλίνο το 2018, ως ένα από τα συστήματα που θα επιτρέψουν τη στρατηγική υπεροχή στη Ρωσία.

Ουσιαστικά, η Poseidon είναι μια πυρηνική κεφαλή που ταξιδεύει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και στη συνέχεια εκρήγνυται κοντά στην ακτή, προκαλώντας ραδιενεργό τσουνάμι.

Το ραδιενεργό αυτό κύμα μπορεί να εξαλείψει μητροπόλεις όπως η Νέα Υόρκη ή το Λος Αντζελες. Οι ειδικοί εξηγούν ότι το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι υπάρχουν από τη δεκαετία του 1960.

Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει δίκτυο δορυφόρων με αισθητήρες υπερύθρων ακριβώς για να ανιχνεύσουν την εκτόξευση των ρωσικών πυραύλων καθώς η ανάφλεξη των κινητήρων τους προκαλεί υψηλές θερμοκρασίες.

Αντίθετα, οι δορυφόροι δεν βλέπουν τι συμβαίνει στα βάθη της θάλασσας: η υπερ-τορπίλη σχεδιάστηκε για να εκπέμπει πολύ λίγη θερμότητα και να ταξιδεύει αθόρυβα με πάνω από εκατό χιλιόμετρα την ώρα.

Οσο για το υποβρύχιο K-329 Belgorod θεωρείται το πρότυπο της νέας αντίληψης του πολέμου το οποίο συνέλαβαν οι ναύαρχοι του Πούτιν τα τελευταία χρόνια, μετά την αύξηση της έντασης με τις ΗΠΑ.

Επειδή δεν διαθέτουν μεγάλα αεροπλανοφόρα και καταδρομικά για να ανταγωνιστούν το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, έχουν επικεντρωθεί στα υποβρύχια οχήματα.

Το 2019 ο Πούτιν διέταξε να τροποποιηθούν τα σχέδια ενός στρατηγικού υποβρυχίου ώστε να γίνει η κινητήρια δύναμη των drones και των μίνι υποβρυχίων ικανών να επιχειρούν σε βάθη όπου κανένα σκάφος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να καταδυθεί.


Το θηριώδες υποβρύχιο

Το «Belgorod» έχει μήκος 184 μέτρα και πλάτος 15 και μπορεί να ταξιδέψει με περίπου 60 χιλιόμετρα την ώρα σε κατάδυση. Υπολογίζεται ότι μπορεί να παραμείνει έως και 120 ημέρες στον βυθό χωρίς να χρειαστεί ν’ αναδυθεί στην επιφάνεια. Οι έλικες θεωρούνται επίσης καινοτόμες επειδή έχουν σχεδιαστεί για να ξεφεύγουν από τα σόναρ.

Στο οπλοστάσιό του περιλαμβάνει την υπερτορπίλη Poseidon, ένα βλήμα 24 μέτρων με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής περίπου δύο μεγατόνων.

Τις τελευταίες ημέρες το Belgorod αναφέρεται συχνά σε αναλύσεις σχετικά με τη δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, επειδή είναι αυτή μία από τις δραστηριότητες για τις οποίες σχεδιάστηκε.

Αλλά τα στοιχεία των δυτικών μυστικών υπηρεσιών βεβαιώνουν ότι ποτέ δεν αναχώρησε από τη Λευκή Θάλασσα, στην πραγματικότητα αναφέρεται ότι βρίσκεται στην είσοδο της Αρκτικής για μια σειρά μυστικών δοκιμών.

Η υποψία, που μεταδόθηκε από την έκθεση του ΝΑΤΟ στα συμμαχικά στρατηγεία, είναι ότι η υπερ-τορπίλη Poseidon πρόκειται να δοκιμαστεί στη θαλάσσια περιοχή του Κάρα, με την κωδική ονομασία «Status-6»: μια τορπίλη μήκους 24 μέτρων με ατομική κεφαλή πιθανώς δύο μεγατόνων.


«Εντελώς νέα κατηγορία όπλων»

«Είναι μια εντελώς νέα κατηγορία όπλων που θα υποχρεώσει σε αλλαγή τον σχεδιασμό των δυτικών δυνάμεων, οδηγώντας στον καθορισμό νέων απαιτήσεων και νέων μέσων για την αντιμετώπισή του», έγραψε ο ειδικός H I Sutton, όπως σημειώνει η ιταλική εφημερίδα.

Η ανάπτυξη της Poseidon συνεχίζεται εδώ και χρόνια, με τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ να είναι επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις τους. Υποτίθεται ότι ορισμένες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν ήδη από το 2015, αλλά δεν υπήρξαν ποτέ εκτοξεύσεις από το Belgorod.

Λίγοι πιστεύουν ότι η υπερ-τορπίλη θα μπορούσε να είναι ήδη επιχειρησιακή, αλλά ακόμη και η απλή ανακοίνωση της δοκιμής της θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να δείξει μια μοναδική ικανότητα στη διελκυστίνδα με τη Δύση: ένα όπλο ενάντια στο οποίο δεν υπάρχουν άμυνες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαλλία: Σαμποτάζ στο δίκτυο των τρένων υψηλής ταχύτητας – Σοβαρά προβλήματα με τα δρομολόγια

Εμπρηστές έβαλαν φωτιά κατά μήκος των γραμμών που συνδέουν την πρωτεύσουσα με τα δυτικά, τα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας. Ωστόσο η γραμμή των...

Βιασμός 25χρονης από αφρικανικής καταγωγής πέντε άτομα στο Παρίσι!

Λίγα μόλις 24ωρα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και την ώρα που η γαλλικές Αρχές προσπαθούν με κάθε μέσο να διασφαλίσουν την ομαλή...

“Οδεύει σε ολοκλήρωση” η διαπραγμάτευση για κατάπαυση του πυρός Ισραήλ – Χαμάς

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στο πλαίσιο της οποίας θα αφεθούν ελεύθεροι...

Τζο Μπάιντεν: Αποσύρθηκα για να “σωθεί η δημοκρατία”, για να αναλάβουν “νεότεροι”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξήγησε στους συμπατριώτες του χθες Τετάρτη το βράδυ (τοπική ώρα· τα ξημερώματα σήμερα ώρα Ελλάδας), κατά τη διάρκεια...

ΗΠΑ: «Βόμβα» από τον διευθυντή του FBI – Αμφιβάλλει ότι ο Τραμπ χτυπήθηκε από...

Νέα τροπή φαίνεται ότι παίρνει η υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο διευθυντής του FBI αμφισβήτησε το κατά πόσον ο...

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: “Ζαλίζει” ο ετήσιος μισθός του

Ο μισθός του πρίγκιπα Ουίλιαμ για το 2023-2024, το πρώτο πλήρες οικονομικό έτος του ως δούκας της Κορνουάλης, αγγίζει το ποσό των 23,6 εκατομμυρίων...

Δημοσκόπηση: Η Χάρις προηγείται του Τραμπ με 44% έναντι 42% στην κούρσα για τις...

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, διεύρυνε το οριακό προβάδισμα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τερμάτισε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στην παγίδα η ΕΕ – Έκοψε το φτηνό ρωσικό αέριο, εξαρτήθηκε από το ακριβό LNG των ΗΠΑ και τώρα ο Biden… της το κόβει

Την άνοιξη του 2022, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωτοστατούσης της Γερμανίας, αποφάσισαν...

Υποβρύχιο Titan: Ανασύρθηκαν τα πρώτα τμήματα του ναυαγίου

Σε λιμάνι του Καναδά έφτασαν τα πρώτα τμήματα από το υποβρύχιο Titan το οποίο...

Titan: Οι έρευνες για τα αίτια της καταστροφής

Ο τραγικός επίλογος του θρίλερ που από την περασμένη Κυριακή μονοπώλησε το ενδιαφέρον της...

Νεκροί οι πέντε επιβαίνοντες στο βαθυσκάφος Titan που χάθηκε στον Ατλαντικό

Οι πέντε επιβαίνοντες στο βαθυσκάφος Titan που αναζητείτο στον Ατλαντικό είναι νεκροί, ανακοίνωσε απόψε...