Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
17.5 C
Athens

Titan: Οι έρευνες για τα αίτια της καταστροφής

Ο τραγικός επίλογος του θρίλερ που από την περασμένη Κυριακή μονοπώλησε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, γράφτηκε  με την ανακάλυψη πέντε από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του το υποβρύχιο βαθέων υδάτων Titan .

Το βαθυσκάφος που μετέφερε πέντε άτομα σε ένα ταξίδι προς το αιωνόβιο ναυάγιο του Τιτανικού, καταστράφηκε από μια  “καταστροφική κατάρρευση” μία “πανίσχυρη ενδόρρηξη της κύριας ατράκτου ” που σκότωσε και τους επιβαίνοντες του , ανακοίνωσε την Πέμπτη η αμερικανική ακτοφυλακή, τερματίζοντας μια πολυεθνική πενθήμερη έρευνα.

Ένα ρομποτικό καταδυτικό όχημα ROV που αναπτύχθηκε από  καναδικό πλοίο ανακάλυψε  το πρωί της Πέμπτης στον πυθμένα της θάλασσας σε απόσταση περίπου 488 μέτρων από την πλώρη του Τιτανικού και 4 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια, σε μια απομακρυσμένη γωνιά του Βόρειου Ατλαντικού, πέντε  κομμάτια του Titan, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υποναύαρχος της αμερικανικής ακτοφυλακής Τζον Μάουγκερ.

Το Titan της αμερικανικής εταιρεία OceanGate Expeditions, αγνοείτο από την ώρα που έχασε την επαφή με το πλοίο υποστήριξης της επιφάνειας το πρωί της Κυριακής, περίπου μία ώρα και 45 λεπτά μετά την έναρξη μιας δίωρης κατάδυσης στο πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου. To βράδυ της Πέμπτης 22 Ιουνίου, λίγες ώρες αφότου η επάρκεια οξυγόνου των 96 ωρών είχε εξαντληθεί στο χαμένο υποβρύχιο, η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν στην περιοχή έρευνας συντρίμμια του βαθυσκάφους που υποδεικνύουν πως το Titan υπέστη μια «καταστροφική διάλυση».

Πέντε σημαντικά κομμάτια του Τιτάνα των 6,7 μέτρων (22 ποδών) εντοπίστηκαν στο πεδίο συντριμμιών που άφησε πίσω της η διάλυσή του, συμπεριλαμβανομένου του κώνου της ουράς του σκάφους και δύο τμημάτων του κύτους πίεσης, δήλωσαν αξιωματούχοι της ακτοφυλακής. Δεν έγινε καμία αναφορά στο αν εντοπίστηκαν ανθρώπινα λείψανα.

“Το πεδίο συντριμμιών εδώ συνάδει με μια καταστροφική κατάρρευση του οχήματος”, δήλωσε ο Mauger.

Ακόμη και πριν από τη συνέντευξη Τύπου της ακτοφυλακής, η OceanGate εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι δεν υπήρχαν επιζώντες μεταξύ των πέντε ανδρών που επέβαιναν στο Titan, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Στόκτον Ρας, ο οποίος ήταν πιλότος του Titan.  Ήταν όλοι τους πραγματικοί εξερευνητές  σημειώνει στην ανακοίνωση της η εταιρείας αναφερόμενη στους  πέντε επιβαίνοντες,  τον 61χρονος Αμερικανό ιδρυτή  της OceanGate Στόκτον Ρας, τον 77χρονο Γάλλο ωκεανογράφος Πολ-Ανρί Ναρζολέ, τον  59χρονο Βρετανό δισεκατομμυριούχο Χάμις Χάρντινγκ, τον 48χρονος Πακιστανός επιχειρηματία Σαχζάντα Νταγούντ και τον  19χρονο γιος του, Σουλεϊμάν.

Σύμφωνα με τον Πώλ Χάκινς  διευθυντή επιχειρήσεων διάσωσης και Ωκεάνιας Μηχανικής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το τηλεχειριζόμενο όχημα βρήκε “πέντε διαφορετικά μεγάλα κομμάτια συντριμμιών” από το υποβρύχιο Τιτάν. Τα συντρίμμια ήταν “συμβατά με την καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης” και μια “καταστροφική κατάρρευση”, είπε.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού δήλωσαν  στο CNN πως  Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εντόπισε την ακουστική υπογραφή που συνάδει με μια έκρηξη την Κυριακή και μετέφερε την πληροφορία αυτή στους διοικητές που ηγούνται της προσπάθειας έρευνας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο CNN.  Τότε  ήχος κρίθηκε ότι “δεν ήταν οριστικός”, δήλωσε ο αξιωματούχος και δεν έγιναν δηλώσεις για να δοθεί ευκαιρία στο θετικό σενάριο και  τις επιχειρήσεις διάσωσης .

Την πιθανή ενδόρρηξη στο Titan κατέγραψαν οι ηχητικοί αισθητήρες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού μέσω ενός μυστικού δικτύου  υποθαλάσσιων αισθητήρων σχεδιασμένων για τον εντοπισμό εχθρικών υποβρυχίων, κατέγραψε «μια ηχητική ανωμαλία που ομοίαζε με έκρηξη ή κατάρρευση» στην εμβέλεια πλεύσης του Titan και κατά τη χρονική συγκυρία απώλειας της επικοινωνίας

Όπως ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους στο CΒS, οι πληροφορίες τους σχετικά με την «ακουστική ανωμαλία» αξιοποιήθηκε από την αμερικανική ακτοφυλακή για τον περιορισμό του πεδίου αναζήτησης.

Ο Μάουγκερ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι διασώστες είχαν σημαδούρες σόναρ στο νερό τουλάχιστον τις τελευταίες 72 ώρες και “δεν είχαν εντοπίσει κανένα καταστροφικό γεγονός”. Οι συσκευές ακρόασης που είχαν τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια των ερευνών δεν κατέγραψαν επίσης κανένα σημάδι έκρηξης, πρόσθεσε ο Μάουγκερ.

Η συνέχεια μετά τον τραγικό επίλογο και τα αναπάντητα ερωτήματα

Τα τηλεχειριζόμενα οχήματα θα παραμείνουν στο σημείο και θα συνεχίσουν να συλλέγουν πληροφορίες, δήλωσε ο υποναύαρχος Μάουγκερ . Θα χρειαστεί χρόνος για να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των γεγονότων στην “απίστευτα περίπλοκη” περίπτωση της αστοχίας του Titan, δήλωσε ο Mauger. Ο αξιωματούχος της ακτοφυλακής δήλωσε ότι η υπηρεσία θα έχει τελικά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι πήγε στραβά και την αξιολόγησή της για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης.

Στα ερωτήματα που αφορούν το τι συνέβει και το τι θα μπορούσε να γίνει για να αποφευχθεί η τραγική κατάληξή που στοίχησε τη ζωή πέντε ανθρώπων αναμένεται να δώσει  απαντήσεις η συλλογή όλων των ευρημάτων που θα  εντοπισθούν καθώς  δεν υπάρχει μαύρο κουτί, ώστε να διαπιστωθούν οι τελευταίες κινήσεις του σκάφους. κατά τα άλλα  η διαδικασία της έρευνας δεν διαφέρει από εκείνη ενός αεροπορικού δυστυχήματος.

Όταν οι ερευνητές συλλέξουν τα κομμάτια του βαθυσκάφους, θα ελέγξουν τη δομή ρηγμάτων του ανθρακονήματος, που θα είναι και το «κλειδί» για να κατανοήσουν τι συνέβη τις τελευταίες εκείνες στιγμές.

Κάθε κομμάτι θα εξεταστεί ενδελεχώς στο μικροσκόπιο ώστε να ελεγχθεί η φορά των μικροϊνών άνθρακα και να αναζητηθούν οι ρωγμές που θα υποδηλώνουν το ακριβές σημείο της ρήξης – που με τη σειρά της προκάλεσε κατάρρευση των τοιχωμάτων και ακαριαίο θάνατο των επιβατών.

Η βία της έκρηξης σημαίνει πως ενδέχεται να είναι εξαιρετικά δύσκολος ο προσδιορισμός της ακολουθίας των γεγονότων, συμπληρώνει, «εξ ου και η ανάγκη ανάκτησης των συντριμμιών και ενδελεχούς εξέτασής τους».

«Αυτό που θα κάνουν τώρα, είναι να επιστρέψουν στο σημείο και, σαν να συλλέγουν ψίχουλα από μπισκότο, να προσπαθήσουν να βρουν ένα ίχνος που θα τους κατευθύνει» λέει από την πλευρά του στο CNN ο Τομ Μάντοξ, διευθύνων σύμβουλος της of Underwater Forensic Investigators, μιας ομάδας ειδικών εμπειρογνωμόνων που συμμετείχε σε αποστολή στον Τιτανικό το 2005.

Όπως προσθέτει, τα κομμάτια από τα συντρίμμια ενδέχεται να επιπλέουν ακόμα που σημαίνει πως μπορούν να τα μεταφέρουν μακριά τα ωκεάνια ρεύματα. “Οπότε, το μεγάλο εγχείρημα αυτή τη στιγμή θα είναι να προσπαθήσουν να τα συλλέξουν αυτά τα μέρη. Θα τα σημαδέψουν, θα υποδείξουν πού βρίσκονταν και θα σχεδιάσουν έναν ένα πρώτο χάρτη”

Το μεγάλο ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι ερευνητές, είναι το αν η ενδόρρηξη (εφόσον αποδειχτεί ως τέτοια), προκλήθηκε από δομική ανεπάρκεια. Αν ναι, τότε το βαθυσκάφος θα είχε υποβληθεί σε ασύλληπτα μεγάλη πίεση, ανάλογη του βάρους του πύργου του Άιφελ, υποστηρίζει ο καθηγητής Μπλερ Θόρντον από το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Το ερώτημα που θα προκύψει είναι αν προκλήθηκε λόγω έλλειψης κατάλληλων ελέγχων και δοκιμών, όπως κατήγγειλαν τις τελευταίες ημέρες κάποιοι εμπειρογνώμονες.

Τα ανθρακονήματα αστοχούν λόγω ελαττωματικής κατασκευής» σημειώνει ο καθηγητής Ρόντερικ Σμιθ του Ιmperial Imperial College του Λονδίνου, προσθέτοντας πως οι σύνδεσμοι μεταξύ της ίνας άνθρακα και του τιτανίου χρειάζονται πολύ προσεκτικό έλεγχο.

Αναφερόμενη στην «ολέθρια ενδόρρηξη», η Αϊλίν Μαρία Μάρτι, πρώην αξιωματούχος του Ναυτικού και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα, εξηγεί πως «είναι αδιανόητα γρήγορη» και πραγματοποιείται μέσα σε ένα κλάσμα χιλιοστού του δευτερολέπτου.

«Το όλο πράγμα θα είχε διαλυθεί προτού οι επιβάτες του συνειδητοποιήσουν καν πως υπήρξε πρόβλημα. Τελικά, μεταξύ των πολλών τρόπων με τους οποίους μπορούμε να πεθάνουμε, αυτός είναι ανώδυνος».

Προσώρας παραμένει ασαφές ποια υπηρεσία ποιας χώρας θα ηγηθεί της διερεύνησης των αιτιών του δυστυχήματος, καθώς δεν υπάρχει πρωτόκολλο για ατυχήματα με βαθυσκάφη.

Όπως τόνισε ο αντιναύαρχος Μάουγκερ, θα είναι ιδιαίτερα περίπλοκη η όλη διαδικασία, καθώς το συμβάν έλαβε χώρα σε ένα απομονωμένο σημείο του ωκεανού και περιλαμβάνει ανθρώπους πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων.

Τα συλλυπητήρια και η  διεθνής συνεργασία 

Ο Λευκός Οίκος ευχαρίστησε την αμερικανική ακτοφυλακή και τους διεθνείς εταίρους για τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης του υποβρύχιου σκάφους που χάθηκε καθ’ οδόν προς τα συντρίμμια του Τιτανικού.

“Αυτό ήταν μια απόδειξη της ικανότητας και του επαγγελματισμού που οι άνδρες και οι γυναίκες που υπηρετούν το έθνος μας συνεχίζουν να επιδεικνύουν κάθε μέρα”, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η ακτοφυλακή ευχαρίστησε εμπειρογνώμονες και υπηρεσίες από όλο τον κόσμο για τη συνδρομή τους στην προσπάθεια, κάνοντας λόγο για μια “τεράστια διεθνή” και “διυπηρεσιακή” έρευνα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για τις οικογένειες των πέντε επιβατών που επέβαιναν στο υποβρύχιο.

“Οι καρδιές μας συμπαραστέκονται στις οικογένειες και τους αγαπημένους εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στο Τιτάν. Έχουν περάσει μια οδυνηρή δοκιμασία τις τελευταίες ημέρες και τους έχουμε στις σκέψεις και τις προσευχές μας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Τώρα όσοι γνώριζαν τους επιβάτες αντιμετωπίζουν την τραγική τους απώλεια και κάποιοι έστειλαν μηνύματα συλλυπητηρίων καθώς θυμούνται τις παρακαταθήκες τους.

Πηγές: New York Times , CBS, CNN, Washington Post

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντήσει με τον Μπάιντεν

Στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους ήταν γνωστό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι σε καλό στάδιο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την...

Στις Βρυξέλλες «τελειώνουν» τη Φον ντερ Λάιεν – Οι 6 υποψήφιοι Πρόεδροι της ΕΕ...

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν λένε ότι είναι το ξεκάθαρο φαβορί για μία δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, η αλήθεια όμως είναι οτι η νίκη...

Βρετανικά ΜΜΕ: Επιδεινώνεται η υγεία του βασιλιά Καρόλου

Το σχέδιο για την επικείμενη κηδεία του Δεν είναι καλά τα νέα για τον βασιλιά Καρόλου, καθώς σύμφωνα με ξένα Μέσα, η κατάσταση της υγείας...

Τσέρνομπιλ: 38 χρόνια από την καταστροφή – Πως συνέβη το πυρηνικό ατύχημα(βίντεο)

Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ είναι το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό...

Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης

Νέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας...

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Υποβρύχιο Titan: Ανασύρθηκαν τα πρώτα τμήματα του ναυαγίου

Σε λιμάνι του Καναδά έφτασαν τα πρώτα τμήματα από το υποβρύχιο Titan το οποίο...

Νεκροί οι πέντε επιβαίνοντες στο βαθυσκάφος Titan που χάθηκε στον Ατλαντικό

Οι πέντε επιβαίνοντες στο βαθυσκάφος Titan που αναζητείτο στον Ατλαντικό είναι νεκροί, ανακοίνωσε απόψε...

ΗΠΑ: Για “άλλες 40 ώρες” επαρκεί το οξυγόνο στο τουριστικό υποβρύχιο που αγνοείται στον Β. Ατλαντικό

Εξακολουθεί να αγνοείται το τουριστικό υποβρύχιο που χάθηκε στη ζώνη του ναυαγίου του Τιτανικού...