Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

ΝΔ: Συγκρίσεις προσώπων για τα διλήμματα στους ψηφοφόρους

Οι επικοινωνιολόγοι στις ΗΠΑ είναι υπέρ των άμεσων συγκρίσεων μεταξύ προσώπων για να θέσουν τα διλήμματα στους ψηφοφόρους. Δηλαδή στο να επιλέξουν οι πολίτες πάνω σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε θεωρία.

Κι όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες από την φιλοσοφία των αμερικανών επικοινωνιολόγων «καλό είναι το πρόγραμμα, αλλά οι άμεσες συγκρίσεις προσφέρουν αφήγημα και αναδεικνύουν στρατηγική για το μέλλον».

Τρανό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Γιάνη Βαρουφάκη. Έχουν φορτώσει σε αυτόν ότι έκλεισε τις τράπεζες το 2015, που ήταν υπουργός Οικονομικών, ενώ η απόφαση για προσφυγή σε δημοψήφισμα ήταν και του Τσίπρα και των υπολοίπων ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης. Αυτό βόλεψε και τον ΣΥΡΙΖΑ να φορτώσει όλα τα δεινά στον Βαρουφάκη, αλλά και τη Νέα Δημοκρατία για να αναδείξει την διαφορά που υπάρχει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στην οικονομία.

Αυτή την σύγκριση προσώπων έχει εισηγηθεί και ο Γκριν Στάνμπεργκ. Έτσι και αναδεικνύεται η διαφορά, αλλά μέσω των αρνητικών υπομνήσεων για τους αντιπάλους στέλνει στην αγκαλιά της Νέας Δημοκρατίας τους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους, που είτε τώρα δηλώνουν ως αναποφάσιστοι, είτε περιμένουν τις τελευταίες ημέρες ή και ώρες για το ποιο κόμμα να εμπιστευθούν. Αυτή η υπόμνηση κρατιέται στο υποσυνείδητο και επανέρχεται ακόμη και πάνω από την κάλπη.

Έτσι δεν πρέπει να μας εντυπωσιάσει εάν στο επόμενο διάστημα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να αναρωτιούνται στα τηλεοπτικά πάνελ απευθυνόμενοι στους πολίτες με τις φράσεις: «Ότι ο κ. Σπίρτζης θα φτιάξει τα τρένα; Ο κ. Κατρούγκαλος θα σας φτιάξει τις συντάξεις; Ο κ. Φίλης θα φτιάξει την παιδεία; Ότι αυτοί που αρνήθηκαν τους εθνικούς εξοπλισμούς θα μας προστατεύσουν τάχα από ξένες απειλές; Ή μήπως θα μας πουν ότι αυτοί που έκαναν την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι θα φυλάξουν υποτίθεται τα σύνορα;».

Και παράλληλα θα υπάρχει κι επεξήγηση, όπως για τη σύμβαση «717» που δεν ολοκληρώθηκε από τον Χρήστο Σπίρτζη, ή και για τις κατατμήσεις στο έργο της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου, που έγιναν επί ημερών του στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για να κερδίσει όλους τους διαγωνισμούς ο Καλογρίτσας, ο οποίος παράτησε το έργο αφήνοντας και κάτι παλιές μπουλντόζες ως ντεκόρ.

Ο Κατρούγκαλος και οι ισόβιοι φοιτητές

Επίσης θα υπενθυμίζουν τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου με την προσωπική διαφορά, τις μειώσεις στις συντάξεις και την αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης. Μάλιστα μόλις την Τρίτη οι συνταξιούχοι έκαναν πορεία διαμαρτυρίας ζητώντας την επαναθέσπιση των δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και του επιδόματος αδείας, όπως και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.  Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι μέχρι και ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε προ μηνών την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση υπενθυμίζοντας το όνομα Κατρούγκαλος θα αντιπαραβάλλει τις αυξήσεις στις συντάξεις που δόθηκαν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, ενώ σε όσους είχαν προσωπική διαφορά δόθηκε την προηγούμενη Παρασκευή επίδομα 200-300 ευρώ για να καλυφθεί ένα μέρος της αύξησης που δεν έλαβαν.

Σε ό,τι αφορά την Παιδεία η κυβέρνηση θα αντιπαραβάλλει την τάξη που προσπαθεί να μπει στα πανεπιστήμια με την απαίτηση Φίλη να μην φύγουν από τα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα οι ισόβιοι φοιτητές, που στο τέλος διεκδικούν και φοιτητική σύνταξη (που λέει ο λόγος).

Η άμυνα της χώρας

Και βέβαια ποιος μπορεί να λησμονήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τις δαπάνες του προϋπολογισμού για την εθνική άμυνα. Για πρώτη φορά στα χρονικά της μεταπολίτευσης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «όχι» στις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού. Ακόμη και στις ιστορικές κόντρες Ανδρέα ΠαπανδρέουΚωνσταντίνου Μητσοτάκη και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. ως κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφιζαν τον προϋπολογισμό για την άμυνα της χώρας.

Φυσικά την ίδια αρνητική στάση κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και για τις αμυντικές συμφωνίες της χώρας με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, όπως και την αγορά των αεροσκαφών και των φρεγατών. Και ας μην ξεχνάμε ότι αυτές οι κινήσεις της κυβέρνησης μετέτρεψαν τις απειλές του Ερντογάν το «θα έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά» σε ανέκδοτο.

Ένα άλλο σημείο, στο οποίο θα δοθεί έμφαση είναι στον λαλίστατο τελευταία Νίκο Παππά, ο οποίος είναι τομεάρχης Μεταφορά και λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών έχει αδράξει την ευκαιρία με καθημερινές δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες. Οπότε θα βαρεθούμε να ακούμε την αμετάκλητη καταδίκη του κ. Παππά με 12-0 από το Ειδικό Δικαστήριο. Είναι ενδεικτικοί εξάλλου οι χαρακτηρισμοί αδιόρθωτοι και θλιβεροί πρωταγωνιστές. «Στον δρόμο για τις κάλπες θα αναμετρηθούμε με αντιπάλους που παραμένουν αδιόρθωτοι. Ίδιοι είναι. Από την μια ο τραμπούκος κ. Πολάκης και από την άλλη ο αμετάκλητα καταδικασμένος κ. Παππάς», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

Και βέβαια η στάση του Δημήτρη Παπαδημούλη, όπου πρωταγωνίστησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μπλοκαριστεί κοινοτική χρηματοδότηση για την επιμήκυνση του φράχτη στον Έβρο, αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της κυβερνητικής προεκλογικής προπαγάνδας, προκειμένου να μειώσουν την αξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παράλληλα να ανεβάσει τις κυβερνητικές μετοχές.

Τα σλόγκαν

Η προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας στηρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη είναι μέχρι την κήρυξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου. Όταν δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεφθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά το Πάσχα και θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την διάλυση της Βουλής και την επίσημη προκήρυξη των εκλογών στις 21 Μαΐου.

Τώρα υπάρχει ένας «βομβαρδισμός» των social media, όπου εμφανίζονται πλέον καθημερινά σποτ για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αλλάζουν φωτογραφίες προφίλ και εξωφύλλου, ώστε να παρουσιάζουν το σύνθημα «Σταθερά – Τολμηρά – Μπροστά» – ή και για να… θυμίσουν την υποψηφιότητά τους αναρτώντας εικόνες τους με τον πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά το σλόγκαν πάντως και αυτό θα αλλάξει κατά τη δεύτερη, επίσημη φάση του προεκλογικού αγώνα. Είναι σαφές ότι από το τέλος Απριλίου θα εμφανιστεί το βασικό μήνυμα των εκλογών. Όπως αποτυπώθηκε στην τελευταία πολιτική συζήτηση του Μητσοτάκη με τα στελέχη του στο Μαξίμου, η μία «σχολή» θέλει κλιμακούμενη ένταση στην προβολή των εκλογικών διλημμάτων και διακυβευμάτων, ώστε αυτά να σκληραίνουν όσο πλησιάζει η κάλπη της 21ης Μαΐου αλλά ακόμα περισσότερο καθ’ οδόν προς την αναμενόμενη δεύτερη αναμέτρηση.

Η άλλη «σχολή» κρίνει αναγκαίο να τεθούν τα διλήμματα από τώρα και με σφοδρότητα. Με τη θέση αυτή φαίνεται να συμφωνεί το πρωθυπουργικό επιτελείο, αν ληφθούν υπόψη τα πρόσφατα μηνύματα του Μητσοτάκη από τη Λαμία και τη Γλυφάδα. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επανάφερε τα περί «πολιτικής τερατογέννεσης», παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος γνωρίζει πως δεν μπορεί να σχηματισθεί τέτοια κυβέρνηση από τη στιγμή, που το ξέκοψε ο Ανδρουλάκης για τον Βαρουφάκη και την ίδια ώρα ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει ρίξει «Χ» στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ο πρωθυπουργός επιθυμεί να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά όσων δεν επιθυμούν επιστροφή του Τσίπρα στην εξουσία, ακόμα κι αν είναι απογοητευμένοι ή διστακτικοί με την κυβέρνηση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Iερώνυμος για Κατσίφα: Ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε!

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το...

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 9 εκατ. φορολογουμένων, με πλήθος αλλαγών μετά και την ψήφιση του νέου Κώδικα...

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Κασσελάκης: Θέλει μόνο… δύο θητείες ως πρωθυπουργός της χώρας!

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτηςο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στον Αντώνη Σρόιτερ και στην εκπομπή...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Κασσελάκης: Ζήτησε τη διαγραφή – Θεοδωρικάκος: “Ας κοιτάξει τον καθρέφτη για να δει το...

Την διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ Τάκη Θεοδωρικάκου ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή δήλωση του πως η Ν.Δ διεκδικεί τις ψήφους όλων των...

ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κασσελάκης: Να προχωρήσουμε σε διπλές εκλογές – Νιώθω έτοιμος να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός

Διπλές εκλογές, ευρωεκλογές και εθνικές, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε ότι στόχος...

Βερβεσός αδειάζει Κασσελάκη : Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι εγγυώνται το αδιάβλητο των εκλογών

Πριν καν κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ξεκίνησαν οι διαξιφισμοί στην ολομέλεια...

Ο Κασσελάκης είναι διεθνής παρατηρητής της ελληνικής πολιτικής

Φυσικά, και πάλι ο Στέφανος Κασσελάκης… αστόχησε, καθώς μια τόσο σοβαρή πρόταση την έκανε…...

Βορίδης: Να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών

Ξεκίνησε η συνεδρίαση, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, την πρωτοβουλία...