Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

Νέα Αγχίαλος: Αύριο το πόρισμα της ΕΔΕ

Ο εφιάλτης πήρε σάρκα και οστά στη Νέα Αγχίαλο, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε στην πεδινή Μαγνησία κατάφερε να φτάσει μέχρι την αποθήκη πυρομαχικών δίπλα σε μία από τις μεγαλύτερες βάσεις της πολεμικής αεροπορίας της χώρας. Μέχρι στιγμής ο διοικητής του στρατοπέδου έχει απαλλαχθεί των καθηκόντων του ενώ αύριο αναμένεται το πόρισμα της ΕΔΕ που διατάχθηκε μετά την πρωτοφανή καταστροφή.

Οι απανωτές εκρήξεις, το μανιτάρι που σχηματίστηκε, τα σπασμένα τζάμια στις γύρω περιοχές από το οστικό κύμα και οι κρατήρες που έμειναν πίσω συνθέτουν μία σοκαριστική εικόνα καταστροφής που γεννά ερωτήματα για το κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας τόσο για το στρατιωτικό προσωπικό όσο και για τους κατοίκους που διαμένουν γύρω από περιοχές με πυρομαχικά, πέρα από την ίδια την ασφάλεια του στρατιωτικού εξοπλισμού.

Τα κρίσιμα ζητήματα που χρήζουν απαντήσεων είναι πολλά και έχουν αποδέκτες τόσο την ιεραρχία του πυροσβεστικού σώματος, την στρατιωτική ηγεσία αλλά και την κυβέρνηση από την οποία υπάρχει η εύλογη απαίτηση να διευκρινίσει με πλήρη διαφάνεια τι πήγε στραβά και να αποδώσει ευθύνες όπου χρειάζεται.

Η αποθήκη που δεν ήταν… αποθήκη

Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι τώρα πληροφορίες φαίνεται ότι δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα για την αποθήκευση και προστασία των πυρομαχικών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Χασαπόπουλου στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», τα πρώτα ανεπίσημα συμπεράσματα από τις έρευνες των εμπειρογνωμόνων δείχνουν ότι η εν λόγω αποθήκη που εξερράγη δεν ήταν καν αποθήκη.

Ειδικότερα στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τα πυρομαχικά φυλασσόταν όχι σε κτίριο αλλά σε υπαίθριο χώρο αποθήκευσης με ανάχωμα γύρω γύρω. Εκεί σύμφωνα με τις πληροφορίες φυλάσσονταν βόμβες των 1.000 και 2.000 λιβρών (δηλαδή βόμβες γενικής χρήσεως).

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα νατοϊκά πρωτόκολλα για τη φύλαξη των πυρομαχικών προβλέπουν ότι εάν η αποθήκη δεν είναι υπόγεια, να γίνεται ρίψη νερού ή επιβραδυντικού υγρού προκειμένου εφόσον δεν εκκενωθεί ο οπλισμός να είναι προφυλαγμένος.

Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συνέβη στην περίπτωση της Αγχιάλου και μένει να απαντηθεί εάν αυτό έχει να κάνει με την μη ύπαρξη και λειτουργία κατάλληλων συστημάτων ή με παράλειψη.

Πέρα όμως από τα ερωτήματα για το κατά πόσο τα συστήματα ασφαλείας στο εν λόγω στρατόπεδο και στα υπόλοιπα είναι επαρκή και λειτουργικά – κάτι στο οποίο λογοδοτεί και η περιοδεία του Νίκου Χαρδαλιά στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις – υπάρχει και το ζήτημα της έγκαιρης διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης και της ικανότητας να ληφθούν επείγοντα μέτρα.

Οι δράσεις που δεν έγιναν

Οι πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο, όχι μόνο τώρα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, και σε πολλά σημεία της επικράτειας υπάρχουν πυρομαχικά. Στην πρόσφατη πυρκαγιά στη Ρόδο ο εκεί διοικητής έδωσε εντολή εκκένωσης του στρατιωτικού προσωπικού καθώς και εκκένωσης της Επιλαρχίας από τα άρματα μάχης αλλά και εντολή να εκκενωθούν οι αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων.

Μάλιστα λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων αυτή η διαδικασία επαναλήφθηκε τρεις φορές. Κάτι αντίστοιχο δεν έγινε στη Νέα Αγχίαλο και έτσι δίπλα στα υπερσύγχρονα και δαπανηρά F-16 είχαμε πολύωρες εκρήξεις πυρομαχικών, άγνωστης ακόμα σύνθεσης, σημασίας και κόστους.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης του πορίσματος της ΕΔΕ οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου που εκκένωσαν άρον άρον την πόλη τους, έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους με την υποσημείωση να παραμένουν σε ακτίνα μεγαλύτερη των τριών χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυτό είναι το μυστικό καταφύγιο του Λυκαβηττού (βίντεο)

Η Αθήνα, πριν από την δεκαετία του ’50 και πριν την μεγάλη οικοδομική αλλαγή στην πόλη, ήταν ένα υπέροχο μέρος για εξερεύνηση. Όσοι επίδοξοι...

Σαν σήμερα 27 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 18β10: Ο Μπετόβεν ολοκληρώνει την περίφημη πιανιστική σύνθεσή του «Fur Elise». 1β875: Ο...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Σάββατο 27 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Λάζαρος, Λάζος, Λαζαρία, Λαζαρούλα.

Καιρός με δύο «διαθέσεις»: Πρόγνωση μέρα- μέρα για τη Μεγάλη Εβδομάδα

«Μοιρασμένος» θα είναι ο καιρός τις ημέρες του Πάσχα. Ξεκινά με καλοκαιρία και λίγη σκόνη (περισσότερη τη Μεγάλη Πέμπτη) και καταλήγει με ανοιξιάτικες αστάθειες. Σάββατο...
SZ: Υπάρχουν περιθώρια διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων από την Ελλάδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Απριλίου τα γερμανικά στρατεύματα  καταλαμβάνουν την Αθήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1941... Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα. Τρεις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια των Γερμανών και επιβληθεί στη χώρα η στυγνή τριπλή (γερμανική,...

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, λαμβάνει, το διάστημα από σήμερα έως και 12 Μαΐου 2024, αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύνολο του...

Στην φυλακή για ναρκωτικά 3 από τους 10 κατηγορούμενους που συνελήφθησαν στην επιχείρηση για...

Στη φυλακή οδηγούνται μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια οι 3 από τους 10 κατηγορούμενους, οι οποίοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης της αστυνομίας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χανιά: Μεγάλη φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο της Σούδας – Εκκενώθηκαν σπίτια και παιδικός σταθμός

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στα Χανιά και συγκεκριμένα στον κόμβο που οδηγεί προς τον...

Ένας νεκρός σε φωτιά σε ξενοδοχείο στη Λιοσίων

Ένας νεκρός σε φωτιά σε ξενοδοχείο στην Λιοσίων η οποία ξέσπασε το απόγευμα της...

Κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς: Ποια πάρκα θα είναι κλειστά την Τρίτη στην Αττική

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων...

Μαρκόπουλο: Συνελήφθη 77χρονος για τη φωτιά στη Βραυρώνα – Έκαιγε κλαδέματα σε αγροτεμάχιο

Τη σύλληψη ενός 77χρονου για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο...