Νέα επιδείνωση του Οικονομικού Κλίματος τον Οκτώβριο στην Ελλάδα

24

Νέα επιδείνωση σημείωσε το Οικονομικό Κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Στον
Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας που μετράει το ΙΟΒΕ κατεγράφη επιδείνωση για τρίτο συναπτό μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Οκτώβριο, για τη διαμόρφωση του συνολικού δείκτη ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμορφώθηκε στις 101 μονάδες, έναντι 101,3 μονάδων τον Σεπτέμβριο.

Ακόμα, σύμφωνα με τα ελληνικά στοιχεία μεγάλες πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος του λιανεμπορίου, αλλά και της βιομηχανίας (που πέρασε σε αρνητική θέση).

Η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε ισχυρή στήριξη από τις απαντήσεις των καταναλωτών. Οριακή βελτίωση κατεγράφη στους κλάδους των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος είναι ο κρίσιμος πρόδρομος δείκτης συγκυρίας που δίνει την τάση στην οικονομία πριν βγουν τα στατιστικά δεδομένα (για ΑΕΠ, τζίρο αγοράς, εξαγωγές κλπ).

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η ελληνική αγορά συνεχίζει να μην μπορεί να “κεφαλαιοποιήσει” τα αποτελέσματα της εξόδου από τα μνημόνια και ουσιαστικά “διαψεύδεται”, μέσα από τις απαντήσεις της ίδιας της αγοράς, ο ισχυρισμός ότι έχει δημιουργηθεί κλίμα ανάκτησης εμπιστοσύνης.

Ο δείκτης αποτελεί και την πρώτη ένδειξη για το πώς θα κινηθεί το ΑΕΠ. Η κυβέρνηση έχει στηρίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επιτάχυνση του ΑΕΠ το β’ εξάμηνο, τους στόχους για τον προϋπολογισμό του 2019, αλλά και τις υπόλοιπες ελληνικές επιδιώξεις αναφορικά με τις συντάξεις, τα αντίμετρα και τη διαδικασία προσέλκυσης επενδύσεων.
Συνεχής η πτώση

Διαβάστε επίσης:  Κωδικός Εξωστρέφεια: Τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης είχε υποστεί ισχυρή πτώση, ενώ τον Ιούλιο, πριν αρχίσει η πτώση είχε φτάσει στο ύψος των 105,3 μονάδων.

Η επιδείνωση πλέον συνδέεται και με τους εξωγενείς παράγοντες: με την μεγάλη μείωση του δείκτη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά και τις πιέσεις που ξεδιπλώνονται σε κράτη όπως η Ιταλία και Γερμανία.
Τι αναφέρουν οι έμποροι και οι βιομήχανοι

Στον τομέα της βιομηχανίας, επιδεινώθηκαν σημαντικά οι προσδοκίες των εκπροσώπων του κλάδου για την πορεία της παραγωγής, αλλά και των νέων παραγγελιών. Σημαντική επιδείνωση καταγράφεται και στις παραγγελίες για εξαγωγές.

Στο λιανεμπόριο, οι εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν ότι οι παρούσες συνθήκες έχουν βελτιωθεί, αλλά αυξάνονται αποθέματά τους και αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης τους επόμενους μήνες.

Επίσης, αποτυπώνεται και η μείωση στις προθέσεις τους για νέες παραγγελίες και για αύξηση της απασχόλησης.

Αντιθέτως, οι καταναλωτές έχουν βελτιώσει σημαντικά τις προσδοκίες τους στηριζόμενοι στην εκτίμηση ότι θα βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους μήνες.