«Νόμος και Τάξη» για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

19
«Νόμος και Τάξη» για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου και η πραγματοποίηση των εκδηλώσεων χωρίς τα παραλειπόμενα που συμβαίνουν κάθε χρόνο, μετά την καθιερωμένη πορεία προς τη αμερικανική πρεσβεία και τα Εξάρχεια είναι ένα ακόμη στοίχημα της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Με δεδομένο ότι στην κεντρική πολιτική σκηνή προβάλλεται πλέον η τακτική της κυβέρνησης να πλειοδοτεί στα ζητήματα ασφάλειας και στην αστυνομική καταστολή. Το δόγμα “Νόμος και Τάξη” έχει αυτές τις ημέρες να επιδείξει και δύο αποτελεσματικές επεμβάσεις: πρώτον, την αστυνομική επιχείρηση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και δεύτερον την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Με το δόγμα «Νόμος και Τάξη», ή αλλιώς «μηδενική ανοχή στην ανομία» φαίνεται, να πορεύεται από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επιχειρεί, μεταξύ άλλων, να διατηρήσει την πολιτική ηγεμονία, διαφοροποιούμενη από τις πρακτικές της προηγούμενης τετραετίας. Εξάλλου, η στρατηγική αυτή είχε αποτελέσει και σημαία της αντιπολιτευτικής του τακτικής και συμπυκνώνεται στην φράση που χρησιμοποίησε στη συνέντευξη: «οι Έλληνες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς».

Η κυβέρνηση, έχει βάλει ως στόχο την ομαλή διεξαγωγή των εορτασμών του Πολυτεχνείου εφαρμόζοντας «μηδενική ανοχή στην ανομία». Σε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που έχει ετοιμαστεί από τους υψηλά ιστάμενους του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε ετοιμότητα για τις εκδηλώσεις λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας, 5.000 αστυνομικούς σε ετοιμότητα, drones και ελικόπτερο.

Στο επίκεντρο των μέτρων ασφαλείας θα είναι και φέτος η περιοχή των Εξαρχείων, όπου συνηθίζουν να δρουν οι κουκουλοφόροι μετά το τέλος της μεγάλης πορείας και να πραγματοποιούν καταδρομικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.

Ειδικό σχέδιο για τα Εξάρχεια

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει ειδικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση όσων ανεβαίνουν σε ταράτσες πολυκατοικιών στα Εξάρχεια όπου κρύβουν «πολεμοφόδια», ενώ πετούν από εκεί διάφορα αντικείμενα με στόχο αστυνομικούς. Τα δύο drones και το ελικόπτερο θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα η αστυνομία και να αντιδράσει ανάλογα. Σημειώνεται, ότι στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται και αστυνομικοί με πολιτικά.

Παράλληλα, θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται, ότι έπειτα από ειδική αστυνομική επιχείρηση σε εσωτερικούς χώρους της ΑΣΟΕΕ βρέθηκαν κράνη, κοντάρια, κουκούλες και διάφορα άλλα είδη. Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι οι χώροι αυτοί αποτελούσαν το ορμητήριο για επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων. Η διαφορά φέτος, με την κατάργηση του ασύλου, είναι ότι η αστυνομία θα μπορεί να επιχειρήσει και μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Διαβάστε επίσης:  Ραγδαίες οι εξελίξεις στην υπόθεση της Αγίας Σοφίας

Επίσης, για πρώτη φορά θα είναι στους δρόμους και η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση» που αντικατέστησε την «ΔΕΛΤΑ». Πενήντα αστυνομικοί, σε πέντε ομάδες των δέκα, που θα επιβαίνουν σε δίκυκλα, θα κινούνται διαρκώς σε όλους τους χώρους του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια, ενώ θα υποστηρίζουν τις ενέργειες των ΜΑΤ.

Σημειώνεται, ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ έχει δώσει εντολές στους αστυνομικούς που θα πραγματοποιούν περιπολίες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, γιατί υπάρχει φόβος για επιθέσεις εναντίον τους.

«Η αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να διεξαχθούν ομαλά οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Είναι σε ετοιμότητα και θα διαφυλάξει, μεταξύ άλλων, τα δημόσια κτίρια και ειδικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα», τόνιζαν χαρακτηριστικά πηγές της ΕΛ.ΑΣ.

Μέτρα και στη Θεσσαλονίκη

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με μοναδικό θέμα συζήτησης τα μέτρα τα οποία πρόκειται να ληφθούν στην πόλη εν όψει της 46ης επετείου εορτασμού του Πολυτεχνείου αύριο Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη, εκτός των εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, από τη HELEXPO – ΔΕΘ, από τον δήμο Θεσσαλονίκης, την Πυροσβεστική, το Λιμεναρχείο κ.ο.κ.

Πέρα από τα μέτρα τα οποία θα λάβει η ΕΛ.ΑΣ. με την επιστράτευση εκατοντάδων αστυνομικών, αποφασίστηκαν και άλλα επιμέρους μέτρα τα οποία θα ληφθούν κυρίως πέριξ των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των χώρων της ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της αστυνομίας στρέφεται κυρίως στο camp του ΑΠΘ όπου καταφεύγουν συνήθως οι ομάδες των αντιεξουσιαστών πριν ή και μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη αποφασίστηκε και ολοκληρώθηκε η σταδιακή απομάκρυνση των κάδων απορριμμάτων από το χώρο του ΑΠΘ καθώς και των αυτοκινήτων τα οποία σταθμεύουν μέσα στο camp. Ειδικότερα, όσον αφορά τα αυτοκίνητα, δόθηκε εντολή να αποσυρθούν παντελώς στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο του ΑΠΘ, να ελέγξουν οι πρυτανικές αρχές τους τρεις, τέσσερις χώρους εντός του πανεπιστημίου οι οποίοι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από ομάδες αντιεξουσιαστών. Ζητήθηκε επίσης από τον εκπρόσωπο του δήμου να αποσυρθούν οι κάδοι απορριμμάτων οι οποίοι βρίσκονται πέριξ του πανεπιστημίου, της ΔΕΘ, του τουρκικού προξενείου, καθώς και από τα σημεία και τους δρόμους απ’ όπου θα διέλθει η πορεία.