Τετάρτη, 14 Απρίλιος, 2021
18.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1528 o πρώτος Έλληνας που πατάει το πόδι του στην Αμερική είναι κάποιος Θεόδωρος, που αποβιβάζεται στην περιοχή της Φλώριδας. Προς τιμήν του,...

«Νόμος και Τάξη» για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου και η πραγματοποίηση των εκδηλώσεων χωρίς τα παραλειπόμενα που συμβαίνουν κάθε χρόνο, μετά την καθιερωμένη πορεία προς τη αμερικανική πρεσβεία και τα Εξάρχεια είναι ένα ακόμη στοίχημα της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Με δεδομένο ότι στην κεντρική πολιτική σκηνή προβάλλεται πλέον η τακτική της κυβέρνησης να πλειοδοτεί στα ζητήματα ασφάλειας και στην αστυνομική καταστολή. Το δόγμα “Νόμος και Τάξη” έχει αυτές τις ημέρες να επιδείξει και δύο αποτελεσματικές επεμβάσεις: πρώτον, την αστυνομική επιχείρηση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και δεύτερον την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Με το δόγμα «Νόμος και Τάξη», ή αλλιώς «μηδενική ανοχή στην ανομία» φαίνεται, να πορεύεται από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επιχειρεί, μεταξύ άλλων, να διατηρήσει την πολιτική ηγεμονία, διαφοροποιούμενη από τις πρακτικές της προηγούμενης τετραετίας. Εξάλλου, η στρατηγική αυτή είχε αποτελέσει και σημαία της αντιπολιτευτικής του τακτικής και συμπυκνώνεται στην φράση που χρησιμοποίησε στη συνέντευξη: «οι Έλληνες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς».

Η κυβέρνηση, έχει βάλει ως στόχο την ομαλή διεξαγωγή των εορτασμών του Πολυτεχνείου εφαρμόζοντας «μηδενική ανοχή στην ανομία». Σε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που έχει ετοιμαστεί από τους υψηλά ιστάμενους του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε ετοιμότητα για τις εκδηλώσεις λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας, 5.000 αστυνομικούς σε ετοιμότητα, drones και ελικόπτερο.

Στο επίκεντρο των μέτρων ασφαλείας θα είναι και φέτος η περιοχή των Εξαρχείων, όπου συνηθίζουν να δρουν οι κουκουλοφόροι μετά το τέλος της μεγάλης πορείας και να πραγματοποιούν καταδρομικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.

Ειδικό σχέδιο για τα Εξάρχεια

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει ειδικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση όσων ανεβαίνουν σε ταράτσες πολυκατοικιών στα Εξάρχεια όπου κρύβουν «πολεμοφόδια», ενώ πετούν από εκεί διάφορα αντικείμενα με στόχο αστυνομικούς. Τα δύο drones και το ελικόπτερο θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα η αστυνομία και να αντιδράσει ανάλογα. Σημειώνεται, ότι στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται και αστυνομικοί με πολιτικά.

Παράλληλα, θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται, ότι έπειτα από ειδική αστυνομική επιχείρηση σε εσωτερικούς χώρους της ΑΣΟΕΕ βρέθηκαν κράνη, κοντάρια, κουκούλες και διάφορα άλλα είδη. Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι οι χώροι αυτοί αποτελούσαν το ορμητήριο για επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων. Η διαφορά φέτος, με την κατάργηση του ασύλου, είναι ότι η αστυνομία θα μπορεί να επιχειρήσει και μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Επίσης, για πρώτη φορά θα είναι στους δρόμους και η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση» που αντικατέστησε την «ΔΕΛΤΑ». Πενήντα αστυνομικοί, σε πέντε ομάδες των δέκα, που θα επιβαίνουν σε δίκυκλα, θα κινούνται διαρκώς σε όλους τους χώρους του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια, ενώ θα υποστηρίζουν τις ενέργειες των ΜΑΤ.

Σημειώνεται, ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ έχει δώσει εντολές στους αστυνομικούς που θα πραγματοποιούν περιπολίες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, γιατί υπάρχει φόβος για επιθέσεις εναντίον τους.

«Η αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να διεξαχθούν ομαλά οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Είναι σε ετοιμότητα και θα διαφυλάξει, μεταξύ άλλων, τα δημόσια κτίρια και ειδικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα», τόνιζαν χαρακτηριστικά πηγές της ΕΛ.ΑΣ.

Μέτρα και στη Θεσσαλονίκη

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με μοναδικό θέμα συζήτησης τα μέτρα τα οποία πρόκειται να ληφθούν στην πόλη εν όψει της 46ης επετείου εορτασμού του Πολυτεχνείου αύριο Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη, εκτός των εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, από τη HELEXPO – ΔΕΘ, από τον δήμο Θεσσαλονίκης, την Πυροσβεστική, το Λιμεναρχείο κ.ο.κ.

Πέρα από τα μέτρα τα οποία θα λάβει η ΕΛ.ΑΣ. με την επιστράτευση εκατοντάδων αστυνομικών, αποφασίστηκαν και άλλα επιμέρους μέτρα τα οποία θα ληφθούν κυρίως πέριξ των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των χώρων της ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της αστυνομίας στρέφεται κυρίως στο camp του ΑΠΘ όπου καταφεύγουν συνήθως οι ομάδες των αντιεξουσιαστών πριν ή και μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη αποφασίστηκε και ολοκληρώθηκε η σταδιακή απομάκρυνση των κάδων απορριμμάτων από το χώρο του ΑΠΘ καθώς και των αυτοκινήτων τα οποία σταθμεύουν μέσα στο camp. Ειδικότερα, όσον αφορά τα αυτοκίνητα, δόθηκε εντολή να αποσυρθούν παντελώς στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο του ΑΠΘ, να ελέγξουν οι πρυτανικές αρχές τους τρεις, τέσσερις χώρους εντός του πανεπιστημίου οι οποίοι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από ομάδες αντιεξουσιαστών. Ζητήθηκε επίσης από τον εκπρόσωπο του δήμου να αποσυρθούν οι κάδοι απορριμμάτων οι οποίοι βρίσκονται πέριξ του πανεπιστημίου, της ΔΕΘ, του τουρκικού προξενείου, καθώς και από τα σημεία και τους δρόμους απ’ όπου θα διέλθει η πορεία.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τις πολύ σπάνιες θρομβώσεις που πιθανώς σχετίζονται με μερικά...

Μετά το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca (AZ), ήρθε η σειρά του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson (J&J), καθώς ανακοινώθηκε η αναστολή χορήγησής του στις...

Γιώργος Καραϊβάζ: Εκτίμηση ότι οι επαγγελματίες εκτελεστές, είχαν προσπαθήσει ξανά τις τελευταίες τρεις μέρες...

Την εκτίμηση ότι οι επαγγελματίες εκτελεστές, είχαν προσπαθήσει ξανά τις τελευταίες τρεις μέρες να σκοτώσουν τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ εξετάζει η Αστυνομία. Σύμφωνα με τα...
Αμερική,Πρώτος, Έλληνας,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1528 o πρώτος Έλληνας που πατάει το πόδι του στην Αμερική είναι κάποιος Θεόδωρος, που αποβιβάζεται στην περιοχή της Φλώριδας. Προς τιμήν του,...
Κέρκυρα: Σεισμός 4,2 Ρίχτερ

Τήλος: Σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Τήλο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται...
Δήμος Αθηναίων: rapid test για covid-19 σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ σε Κυψέλη και Σεπόλια

ΕΟΔΥ: Δωρεάν έλεγχοι την Τετάρτη 14/4 σε 117 περιοχές

Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται αύριο, Τετάρτη 14 Απριλίου, σε 117 κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια,...
Εθνικό Δίκτυο Λυμάτων: Μεγάλη διασπορά σε Αττική - στο κόκκινο η Κρήτη

Κορωνοϊός: Σταθερά πρώτη η Αττική

Σταθερά, όπως κάθε μέρα, έτσι και σήμερα την αρνητική πρωτιά της κατανομής των κρουσμάτων κατακτά η Αττική, η οποία συγκεντρώνει τα μισά κρούσματα της...
Κορωνοϊός: Μαύρη μέρα με 3.465 κρούσματα, 56 θανάτους και 630 διασωληνωμένους

Κορωνοϊός: “Εκτοξεύτηκαν” 4.033 νέα κρούσματα και 93 θάνατοι – Στους 802 οι διασωληνωμένοι

Ανησυχητικά είναι τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης, καθώς...

Βρείτε μας

7,790ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η 25η Μαρτίου: Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή

Η 25η Μαρτίου έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι...

Θεοφάνεια: Αρχαιότερη εορτή από τα Χριστούγεννα

Στις 6 Ιανουαρίου κλείνει ένα πλουσιότατο σε λατρευτικά δρώμενα, παραδοσιακά έθιμα και μακραίωνες συνήθειες...

ΓΙΑΤΙ γιορτάζουμε την 25η Δεκεμβρίου τα Χριστούγεννα

Πολλά έχουν γραφτεί για το πότε γεννήθηκε ο Ιησούς. Η Γραφή δεν μας δίνει...

Πολυτεχνείο: Συγκεντρώσεις στην Αθήνα – Δεκάδες προσαγωγές και τραυματισμοί

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, παρά την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή