Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
26.5 C
Athens

Ο «χάρτης» πληρωμών της τρέχουσας εβδομάδας – Όλες οι τακτικές και έκτακτες καταβολές

Εβδομάδα πληρωμών αυτή που αρχίζει από σήμερα, καθώς κάθε ημέρα έως και την Παρασκευή περιλαμβάνει και από μία τακτική ή έκτακτη καταβολή:

Έτσι, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων συνταξιούχοι, ως επί το πλείστον, αλλά και δικαιούχοι επιδομάτων και άλλων παροχών, θα δουν «φουσκωμένους» σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Με τις τακτικές τους πληρωμές οι συνταξιούχοι θα δουν και τις αυξήσεις του 3% για τη νέα χρονιά.

Όσοι απόμαχοι της εργασίας δεν δουν αυξήσεις στην τσέπη, θα πάρουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Θα καταβληθεί όμως και έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, σε οικογένειες με παιδιά, Άτομα με Αναπηρία και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Πότε εξοφλούνται συντάξεις και έκτακτες ενισχύσεις

Συγκεκριμένα, πρώτοι θα δουν χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό σήμερα Δευτέρα 18 του μήνα όσοι έχουν κύρια σύνταξη έως και 700 ευρώ, καθώς θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα των 150 ευρώ.

Αμέσως μετά:

 • αύριο Τρίτη 19/12 καταβάλλονται οι συντάξεις μη μισθωτών σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ
 • και την Πέμπτη 21/12 οι συντάξεις μισθωτών σε ΙΚΑ, Τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Στα ποσά που θα χορηγηθούν θα έχουν ενσωματωθεί και αυξήσεις 3%.
 • Ενδιάμεσα, Τέταρτη 20/12 καταβάλλεται το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε 730.000 συνταξιούχους (100-200 ευρώ) με προϋποθέσεις σύνταξη έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ.

Με τις πληρωμές αυτές αναπροσαρμόζεται και η Εθνική Σύνταξη, η ανταποδοτική, συντάξεις αναπηρίας και χηρείας, επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα, το ανώτατο πλαφόν συντάξεων, κ.ά.

Συγκεκριμένα:

 • Εθνική σύνταξη: Σήμερα είναι 413,76 ευρώ και θα αυξηθεί από 1/1/2024 κατά 3% (+12,41 ευρώ) και θα ανέλθει στα 426,17 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως όσοι βγουν στη σύνταξη από 1/1/2024 θα λάβουν εθνική σύνταξη 426,17 ευρώ. Το ίδιο ποσό εθνικής σύνταξης θα λαμβάνουν από 1/1/2024 και όλοι όσοι θα έχουν καταστεί μέχρι τότε συνταξιούχοι.
 • Ανταποδοτική σύνταξη: Αύξηση θα λαμβάνουν όσοι είναι ήδη συνταξιούχοι, καθώς και όσοι υπέβαλαν ή θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης για το 2023.
 • Συντάξεις αναπηρίας: Το ποσό της εθνικής σύνταξης (426,17 ευρώ) θα λάβουν οι δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%. Όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79,99% θα λαμβάνουν 320 ευρώ (το 75% της εθνικής).
 • Κατώτατο όριο σύνταξης λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής νόσου, το οποίο έως 31.12.2023 ανέρχεται σε 827,52 αναπροσαρμόζεται αυτόματα και από 01.01.2024 θα ανέρχεται στο ποσό των 852,34 ευρώ.
 • Συντάξεις χηρείας: Το ελάχιστο όριο αυξάνεται στα 426,17 ευρώ. Αν ο χρόνος ασφάλισης του θανόντος ήταν μικρότερος των 20 ετών, τότε τα 426 ευρώ μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση της 20ετίας. Για χρόνο ασφάλισης μικρότερο των 15 ετών, το ποσό που δικαιούται ο επιζών ή και ο διαζευγμένος σύζυγος δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 382,8 ευρώ (μικρή εθνική σύνταξη που είναι σήμερα στα 371,7 ευρώ).
 • Προσωρινή σύνταξη: Δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί στην εθνική σύνταξη (426,17 ευρώ).
 • Βασική σύνταξη π. ΟΓΑ:  Από 1/1/2024 θα ανέλθει στα 399,5 ευρώ.
 • Σύνταξη και επίδομα ανασφάλιστου υπερηλίκου: Αυξάνεται στα 399,5 ευρώ, λόγω της αναπροσαρμογής του ποσού της βασικής σύνταξης του π. ΟΓΑ.

Ποιο είναι το ύψος της ενίσχυσης για τις οικογένειες με παιδιά

Στο τέλος της εβδομάδας και συγκεκριμένα

 • την Παρασκευή 22/12 καταβάλλονται και οι έκτακτες ενισχύσεις σε δικαιούχους επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ: Τα Άτομα με Αναπηρία θα δουν στους λογαριασμούς τους 200 ευρώ, ενώ έκτακτη ενίσχυση θα λάβουν και οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων Α21.

Οι δικαιούχοι είναι περίπου 800.000 και θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση του επιδόματος που λαμβάνουν.

Με άλλα λόγια, για κάθε 100 ευρώ που λαμβάνει τώρα κάθε γονιός το μήνα, την επόμενη εβδομάδα θα πάρει εκτάκτως επιπλέον άλλα 150 ευρώ.

Έτσι, συνολικά το ποσό, το οποίο θα του πιστωθεί στις γιορτές των Χριστουγέννων θα διαμορφωθεί στα 250 ευρώ (αρχικό επίδομα +έκτακτη ενίσχυση).

Τα ποσά, λοιπόν, που θα χορηγηθούν ως «έξτρα» ενίσχυση ενόψει των εορτών στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων του ΟΠΕΚΑ θα ξεκινούν από 42 και θα φτάνουν μέχρι και 840 ευρώ.

Έτσι, για παράδειγμα ένας γονέας με δύο παιδιά και εισόδημα από 6.000 έως 10.000 ευρώ. Σήμερα παίρνει 84 ευρώ επίδομα το μήνα, θα πάρει επιπλέον 126 ευρώ και τελικά αντί για 84 την επόμενη εβδομάδα θα πάρει 210 ευρώ.

Μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά με εισόδημα από 10.000 μέχρι 15.000 ευρώ. Σήμερα για τα τέσσερα παιδιά παίρνουν επίδομα το μήνα 168 ευρώ, θα πάρουν επιπλέον 252 ευρώ, δηλαδή συνολικά από τα 168 ευρώ θα φτάσει στα 420 ευρώ.

Τα ποσά για τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Την ερχόμενη Παρασκευή 22 του μήνα θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ποσά που διαμορφώνονται στο μισό της μηνιαίας πληρωμής τους.

Επί της ουσίας τα χρήματα που θα τους χορηγηθούν ως «έξτρα» ενίσχυση ενόψει των εορτών θα ξεκινούν από 54 και θα φτάνουν μέχρι και 486 ευρώ.

Η έκτακτη ενίσχυση υπολογίζεται επί του νέου «φουσκωμένου» Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όπως αυτό θα διαμορφώνεται πλέον από την 1η Δεκεμβρίου.

Την ίδια ημέρα θα καταβληθεί και το επίδομα θέρμανσης (100 – 800 ευρώ), στους πρώτους δικαιούχους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων η 19η Μαΐου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του υπογραμμίζει την σπουδαιότητα της μέρας σημειώνοντας μεταξύ...

«Panic button»: Χιλιάδες γυναίκες ζουν τον εφιάλτη – Πόσες έχουν πατήσει το «κουμπί» για...

Τεράστια είναι η αύξηση των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία, αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των συλλήψεων. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία σχετικά με το πόσες γυναίκες...

Νίσυρος: Είκοσι πρόσφυγες αποβίβασε ταχύπλοο – Αναζητούνται οι διακινητές

Είκοσι πρόσφυγες εντοπιστήκαν από στελέχη της λιμενικής αρχής και του αστυνομικού σταθμού Νισύρου στον επαρχιακό δρόμο Μανδρακίου – Νικιών, πρωινές ώρες του Σαββάτου 18...

Έκρηξη χειροβομβίδας στην Αγία Βαρβάρα – Φθορές σε αυτοκίνητα

Συναγερμός σήμανε στην Άμεση Δράση σήμερα (19/05) νωρίς το πρωί, καθώς υπήρξε ειδοποίηση για έκρηξη στην οδό Πύργου στην Αγία Βαρβάρα. Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο...

Σαν σήμερα 19 Μαΐου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1822: Αμφίρροπη ναυμαχία διεξάγεται στα ανοιχτά της Χίου, ανάμεσα σε μοίρα του...

Καιρός: Επιμένουν η ζέστη και η αφρικανική σκόνη – Με βροχές και νεφώσεις

Η αφρικανική σκόνη ένα από τα χαρακτηριστικά του καιρού Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και το νέο επεισόδιο σκόνης δείχνουν ότι ήρθαν για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Κυριακή 19 Μαΐου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσες και όσοι φέρουν το όνομα Πατρίκιος, Πάτρικ, Πατρίκος, Πατρίκης, Πατρίτσιος, Πατρίτσης, Πατρικία,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Διπλασιασμός των εργαζόμενων συνταξιούχων μετά την κατάργηση της περικοπής της σύνταξης

Ξεπερνάει κάθε προσδοκία η εγγραφή των συνταξιούχων που εξακολουθούν να εργάζονται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του...

Φορολογικές δηλώσεις: Μαζικές επιστροφές φόρου σε συνταξιούχους

Δικαιούχοι επιστροφών φόρου εισοδήματος είναι φέτος εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα...

Συντάξεις: Πόσο κερδίζουν 860.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι από τη μείωση της ΕΑΣ

Οριστική πρέπει να θεωρείται η μείωση των κρατήσεων της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις, πέραν...

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις – Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία

Άνοιξε, η νέα πλατφόρμα, στην οποία οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι  είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα...