Ο Δήμος Αχαρνών κήρυξε πτώχευση

34
Δήμος Αχαρνών, πτώχευση,

Για χρέη 10,27 εκατομμυρίων τα οποία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει, κήρυξε πτώχευση ο Δήμος Αχαρνών, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου, Γιάννη Κασσαβού.

Μετά την οριστική άρνηση του Ταμείου Δανείων και Παρακαταθηκών να παράσχει νέο δάνειο στον Δήμο Αχαρνών, ο δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός προχώρησε σε κήρυξη πτώχευσης του Δήμουκαθώς αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τα χρέη ύψους 10,27 εκατ. ευρώ.

Στην συνέχεια ο Δήμος Αχαρνών θα ενταχθεί στο Οικονομικό Παρατηρητήριο, και τα χρέη αναμένεται να καλυφθούν από το ειδικό αποθεματικό του υπουργείου Εσωτερικών ώστε ο ισοσκελισμένος, πλέον, προϋπολογισμός να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Τι σημαίνει η κήρυξη πτώχευσης για τους κατοίκους:
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αχαρνών Γιάννη Κασσαβό, είναι πιθανό το υπουργείο Εσωτερικών να επιβάλει:
Αύξηση των δημοτικών τελών
Μετατάξεις προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες
Συγχωνεύσεις νομικών προσώπων του δήμου

Η ανακοίνωση του Δήμου:
Τη «σαθρή οικονομική κατάσταση που είναι γνωστή σε όλους τους πολίτες» επικαλείται και ο δήμος στη σχετική του ανακοίνωση και τη δικαιολογεί λέγοντας ότι «η χρηματοδότηση από την Πολιτεία έχει μειωθεί έως και 60%, λόγω των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου Αχαρνών, η εξυπηρέτηση του υψηλού δανεισμού και το ταμειακό έλλειμμα των 10,27 εκατ. ευρώ – που βεβαιώνεται από δυο ελέγχους Ορκωτών Λογιστών (2008 και 2014) και του ελέγχου των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (2015) – δημιούργησαν συνθήκες οικονομικού “στραγγαλισμού” στον Δήμο Αχαρνών». «Η δημοτική αρχή μείωσε δραστικά τις δαπάνες του δήμου: ο προϋπολογισμός δαπανών του 2016 είναι μειωμένος κατά 39,50% σε σχέση με αυτόν του 2013 (-61,4 εκατ. €) και μειωμένος κατά 20,45% (-24,16 εκατ. €) σε σχέση με τον προϋπολογισμό δαπανών του 2014. Παράλληλα αναζητήθηκαν πηγές εσόδων, όπως η επιβολή του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων, η είσπραξη ΤΑΠ σε ηλεκτροδοτούμενα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ο καθορισμός του τέλους ακαθαρίστων εσόδων και ο καθορισμός τελών για χρήση κοινόχρηστων χώρων, που επί σειρά ετών παρέμεναν στα “αζήτητα”. Η αδυναμία ισοσκέλισης του Προϋπολογισμού του 2016, λόγω του ταμειακού ελλείμματος των 10,27 εκατ. ευρώ, μας ανάγκασε να αιτηθούμε δανεισμό ισοσκέλισης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τον Απρίλιο του 2016.

Διαβάστε επίσης:  Πού θα βρέξει σήμερα 16/4/18

Παρά τον μαραθώνιο διαβουλεύσεων του δημάρχου Αχαρνών Γιάννη Κασσαβού με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, τους βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής και παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις στελεχών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, δεν βρέθηκε τρόπος να ισοσκελιστεί ο Προϋπολογισμός 2016 του Δήμου Αχαρνών».

Να θυμίσουμε πως ο Δήμος Αχαρνών δεν είναι ο πρώτος που κήρυξε πτώχευση. Είχαν προηγηθεί οι δήμοι Σαλαμίνας και Φαιστού τον περασμένο χειμώνα.