Τετάρτη, 12 Μάι, 2021
18.9 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 330.... Το Βυζάντιο (μετέπειτα Κωνσταντινούπολη) μετονομάζεται σε Νέα Ρώμη και γίνεται πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η πόλη θεμελιώθηκε το 324 από τον Κωνσταντίνο Α'...

Ο εντυπωσιακός «ΗΝΙΟΧΟΣ» και η επιβεβαίωση της αεροπορικής ισχύος της Ελλάδας(βίντεο)

Ο ενθουσιασμός των ξένων πιλότων μπροστά στην κάμερες, τα διθυραμβικά σχόλια όσων την παρακολούθησαν και το έντονο ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ έδειξαν ότι η φετινή άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» ήταν κάτι περισσότερο από επιτυχημένη.

Η παρουσία τέτοιου πλήθους αεροσκαφών σε όλο το μήκος και πλάτος του FIR Αθηνών, οι άψογοι και επιβλητικοί σχηματισμοί τους με κορωνίδα φυσικά το Elephant Walk και το τιμητικό Acropolis Flight και φυσικά η εκτέλεση απαιτητικών αποστολών νύκτα και μέρα, δεν μπορούσαν παρά να εντυπωσιάσουν.

Όσοι είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν από κοντά έμειναν άφωνοι από την πρωτοφανή κινητοποίηση μέσων και προσωπικού που παρέπεμπε περισσότερο σε αεροπορική βάση του εξωτερικού, όπως αυτή που βρίσκεται στο Ramstein της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια πολυεθνικής επιχείρησης! Στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας όλα λειτούργησαν σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Η οργάνωση ήταν άρτια μέχρι κεραίας, αφού οι επιτελείς της 117 ΠΜ και του ΓΕΑ, υπό το άγρυπνο συντονισμό του ΓΕΕΘΑ είχαν φροντίσει μέχρι και την παραμικρή επιχειρησιακή λεπτομέρεια ώστε το αποτέλεσμα να καταπλήξει.

Είναι αλήθεια ότι το ΓΕΕΘΑ ανέβασε φέτος τον πήχη πιο ψηλά από κάθε άλλη φορά. Περισσότεροι φίλοι και σύμμαχοι, περισσότερα αεροσκάφη, υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης. Πιλότοι από τις καλύτερες πολεμικές αεροπορίες του κόσμου ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτόγνωρη επίδειξη ισχύος από το Βόρειο Αιγαίο ως το Καστελλόριζο. Οι Έλληνες μαχητές των αιθέρων συνεκπαιδεύτηκαν με τους καλύτερους εκτελώντας σύνθετα, απαιτητικά και άκρως ρεαλιστικά σενάρια στους ουρανούς, δηλαδή επιχειρώντας όπως ακριβώς θα επιχειρούσαν σε συνθήκες πραγματικής μάχης. Τα γαλλικά Rafale φυσικά πρωταγωνίστησαν με τις καρδιές των Ιπταμένων μας να χτυπούν δυνατά και με αδημονία στην ιδέα ότι σε τρεις μήνες θα είναι βαμμένα στα ελληνικά χρώματα.

Η αεροπορική άσκηση αποτέλεσε την καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα μας, με τη λάμψη της να ακτινοβολεί πολύ πιο πέρα από τα στενά όρια της ελληνικής επικράτειας. Πράγματι, οι εντυπωσιακές της εικόνες μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ της Γαλλίας, των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ισπανίας, του Ισραήλ, του Καναδά και φυσικά της Κύπρου, αναδεικνύοντας την ισχύ των ελληνικών «πτερύγων» και εν γένει τη δύναμη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτές προστίθενται η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία, οι παρατηρητές των οποίων αποκόμισαν αναμφίβολα τις καλύτερες εντυπώσεις και θα μεταφέρουν τα καλύτερα μηνύματα στις χώρες τους.

Τα επιχειρησιακά οφέλη άλλωστε για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν τεράστια. Οι συμμετέχοντες δοκίμασαν και επαύξησαν την επιχειρησιακή και μαχητική τους ικανότητα, δοκίμασαν τις δυνατότητες των επιχειρησιακών τους μέσων, αντάλλαξαν πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις με τους ξένους συναδέλφους τους. Επιπλέον, ο έντονα εφέτος διακλαδικός χαρακτήρας της Άσκησης προσέφερε τη δυνατότητα συνεκπαίδευσης και των τριών Κλάδων σε ένα πολυεθνικό πλαίσιο, συνεπώς το εκπαιδευτικό όφελος, όχι μόνο για τους μαχητές του αέρα αλλά και για το προσωπικό του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού ήταν τεράστιο.

Τα κέρδη όμως που αποκομίζει η χώρα μας από τη διεξαγωγή της αεροπορικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» είναι πολύ περισσότερα από την επιχειρησιακή εκπαίδευση και τις εντυπωσιακές εικόνες που προσέλκυσαν τα ΜΜΕ. Υλοποιώντας ένα καλοσχεδιασμένο στρατηγικό πλαίσιο, η Ελλάδα μέσω των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από το ΥΠΕΞ και τις Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιεί μέσω της αμυντικής διπλωματίας, σταθερά και αποφασιστικά βήματα στη δημιουργία και στην ενίσχυση συμμαχιών με φίλους και εταίρους, οι οποίοι προσελκύονται από την ελληνική αποφασιστικότητα και αξιοπιστία.

Ταυτόχρονα όμως, εστάλη και ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και σύγκλισης στρατηγικών συμφερόντων σε εκείνους που επιβουλεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Χώρας μας, επιδιώκοντας την αναθεώρηση του υφιστάμενου status quo. Αυτοί που συντάσσονται μαζί μας λόγω της κοινής οπτικής για την περιοχή, του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας για σταθερότητα και ασφάλεια είναι τελικά πολλοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ, οι οποίες αναγνωρίζοντας τον καίριο σταθεροποιητικό ρόλο της Χώρας μας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, επέλεξαν λίαν προσφάτως να προσεγγίσουν την Ελλάδα και να αναπτύξουν τη συνεργασία μαζί της μέσα σ’ ένα πλαίσιο μιας κοινής συναντίληψης.

Αντίθετα, είναι λίγοι, ελάχιστοι, εκείνοι που θέλουν την αστάθεια, που βασίζονται στην επιθετικότητα, που προσλαμβάνουν την πραγματικότητα με τον διαστρεβλωμένο τρόπο που τους βολεύει. Και όχι μόνο είναι ελάχιστοι, αλλά και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη γεωπολιτική απομόνωση.

Στις χώρες συμμάχους και φίλες, περιλαμβάνεται ασφαλώς και η Σαουδική Αραβία, με την οποία οι διμερείς μας σχέσεις βαίνουν θεαματικά βελτιούμενες. Μετά την άκρως επιτυχημένη διμερή άσκηση «Saudi – Hellenic Joint Exercise 21» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Βασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας υπό την επωνυμία «Falcon Eye – 1», ήρθε πριν λίγες μέρες η υπογραφή από τον ΥΠΕΞ της Συμφωνίας Διευθέτησης Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας να επιβεβαιώσει με τον εναργέστερο τρόπο τις άριστες σχέσεις και την κοινή μας αντίληψη.

Τώρα που τα ξένα πληρώματα αναχώρησαν από την Ελλάδα για τις πατρίδες τους, αυτό που μένει πίσω είναι κάτι πολύ μεγάλο, κάτι πολύ ισχυρό. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία επαναβεβαιώνει ότι συνιστά μια δύναμη αποτροπής τρομακτικής επιχειρησιακής ισχύος και ισχυρών δυνατοτήτων που σε συνδυασμό πάντα και απαραιτήτως με τις ισχυρότατες δυνατότητες-ικανότητες του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, αποτελούν το αδιαπέραστο προστατευτικό κέλυφος ασφάλειας για τη χώρα. Αυτές οι Ένοπλες Δυνάμεις στο σύνολό τους δίνουν τις απαραίτητες «πλάτες» στην ελληνική διπλωματία ώστε να προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα μη ανεχόμενη κανένα απολύτως εκβιαστικό δίλημμα, όπως σαφέστατα κατεδείχθη το 2020.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το έγκυρο Forbes με δεδομένη την απόκτηση των 18 Rafale και την αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των F-16 σε επίπεδο Viper μίλησε ξεκάθαρα για ελληνική αεροπορική υπεροχή πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αν σε αυτά τα δεδομένα, προστεθεί ο πολλαπλασιαστής ισχύος που λέγεται άνθρωπος, και αναφερόμαστε φυσικά στην αποδεδειγμένη και αναγνωρισμένη ικανότητα των Ελλήνων πιλότων, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρα. Η διακρατική συμφωνία άλλωστε που υπογράφηκε με το Ισραήλ για τη δημιουργία και λειτουργία για τα επόμενα είκοσι χρόνια Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 Πτέρυγα Μάχης, στην Καλαμάτα με ολοκαίνουρια εκπαιδευτικά αεροσκάφη και υπερσύγχρονους προσομοιωτές πτήσεων αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ότι οι Ελληνικές Πτέρυγες θα συνεχίσουν να κυριαρχούν για πολλές δεκαετίες στους ουρανούς μας.
Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Τον Μάρτιο ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών

Μητσοτάκης: Στόχος είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον πλήρη εμβολιασμό των νησιών, βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών, 4...
Ο Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ

Τσίπρας: Ζητάει από τον πρωθυπουργό να μην εφαρμοστεί το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, με την οποία τον καλεί να αναστείλει την εφαρμογή των αλλαγών στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, κατέθεσε ο πρόεδρος του...
Μητσοτάκης: Η επέτειος της ντροπής βρίσκει την Τουρκία να διολισθαίνει μακριά από την νομιμότητα

Συναγερμό στο κόμμα σήμανε ο Μητσοτάκης

Η ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού, ο οποίος έχει "μολυνθεί" από τον ιό του κρατισμού, έχει αποφασιστεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην κατεύθυνση αυτή...

Πολεμικό Ναυτικό: Τα τελευταία νέα για τις φρεγάτες Belharra και τα πλοία ενδιάμεσης λύσης...

Με τη διαδικασία για την επιλογή των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού να οδεύει στο τέλος της, η μία μετά την άλλη οι χώρες...
Τσίπρας για Μητσοτάκη: Καταλόγισε έλλειψη ενσυναίσθησης και αλαζονεία στην διαχείριση της πανδημίας

Τσίπρας: Το υπουργείο Παιδείας επιδεικνύει τρομακτική ανεμελιά

Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος. «Αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση...
Χατζηδάκης: Το Φθινόπωρο ο επαναπροσδιορισμός του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ

Χατζηδάκης: Δεν καταργούνται 8ωρο και Συλλογικές Συμβάσεις

Δεν καταργούνται 8ωρο και συλλογικές συμβάσεις, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο εργασιακό νομοσχέδιο που θα τεθεί προς διαβούλευση αυτήν την εβδομάδα. Όπως...

Καταιγίδα κοινών ασκήσεων Ελλάδας – ΗΠΑ από την Μεσόγειο ως τον Έβρο(φωτό-βίντεο)

Ελλάδα και ΗΠΑ διάγουν το ιστορικά υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας και η βούληση των κυβερνήσεων είναι η περαιτέρω εμβάθυνση σε στρατηγικό και αμυντικό επίπεδο. Το...

Βρείτε μας

7,794ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητές της

«Η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος...

Πανδαισία μαχητικών στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ – Εντυπωσιακές εικόνες (φωτό-βίντεο)

Η άσκηση Ηνίοχος 2021 της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με την ελίτ...

Πολεμική Αεροπορία: Πένθος – Πέθανε 44χρονος υπαξιωματικός

Τη ζωή του έχασε ένας υπαξιωματικός ηλικίας μόλις 44 ετών, με αποτέλεσμα να βυθίσει...

Θρήνος στην Πολεμική Αεροπορία: Έφυγε από τη ζωή ένας από τους καλύτερους πιλότους

Την είδηση έκανε γνωστή ο δημοσιογράφος Νεκτάριος Βακάλης, ο οποίος συνόδευσε την είδηση με...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή