Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
28.3 C
Athens

Ο Guardian εξηγεί «Τι σημαίνει το Brexit για τους ταξιδιώτες»

Μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή ένωση μια σειρά δημοσιευμάτων προσπαθούν να ενημερώσουν για τις αλλαγές που θα συμβούν στην καθημερινότητά μας.

«Τι σημαίνει το Brexit για τους ταξιδιώτες» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της theguardian.com.

Ειδικότερα, το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο κόσμος έλαβε την είδηση για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ αλλά ας εξετάσουμε τι σημαίνει το Brexit για τους παραθεριστές. Πιο αναλυτικά :

1. Νόμισμα:

Η λίρα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, ενώ ο δείκτης FTSE 250 κόντεψε να καταγράψει την χειρότερη ύφεση στην ιστορία της, καθώς οι αγορές αντέδρασαν στην είδηση του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το εξειδικευμένο για το ταξιδιωτικό χρήμα FairFx. Ακόμη η λίρα είχε πέσει στο 1,33 έναντι του δολαρίου και 1,25 έναντι του ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται οι Βρετανοί να πάρουν λιγότερα χρήματα στο εξωτερικό.

Ακόμη εκπρόσωπος του Association of British Travel Agents (ABTA) αναφέρει ότι: «Οι Βρετανοί που ταξιδεύουν αυτό το καλοκαίρι, θα δούμε να υπάρχει μια αλλαγή ως προς τις δαπάνες τους κατά την διάρκεια των διακοπών τους. Πάντως μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώσει επίσημα την ΕΕ την πρόθεσή του να φύγει, τότε τα υπόλοιπα κράτη μέλη θα έχουν έως και δύο χρόνια για να προσφέρουν μια συμφωνία για μια μελλοντική εμπορική σχέση στο Ηνωμένο Βασίλειο . Πάντως αυτήν την περίοδο δεν αναμένεται να υπάρχουν άμεσα αλλαγές στους παραθεριστές».

2. Πτήσεις:

Λόγω του Brexit, το κόστος των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τις χώρες της ΕΕ έχει μειωθεί δραματικά. Αυτό δεν συμβαίνει με τις αεροπορικές εταιρείες όπως η easyJet και η Ryanair.

Μάλιστα το ABTA επισημαίνει ότι: «Οι κανονισμοί της ΕΕ είναι αυτοί που οδήγησαν τις εταιρείες να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα τους φθηνότερες πτήσεις προς περισσότερους προορισμούς. Καθώς κατά αυτόν τον τρόπο άνοιξε η αγορά στον χώρο αερομεταφοράς αλλά συγχρόνως αυξήθηκε και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών. Με το Brexit οι κανονισμοί αυτοί κινδυνεύουν να αλλάξουν».

Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος του προϋπολογισμού αεροπορικής εταιρείας Monarch, Andrew Swaffield ανέφερε ότι: «Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα ακριβότερους αεροπορικούς ναύλους από ό,τι έχει τώρα και λιγότερες προγραμματισμένες πτήσεις θα υπάρξουν μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Όσον αφορά τα δικαιώματα για την αποζημίωση των επιβατών των διάφορων τρόπων μεταφοράς αλλά και όσον αφορά τις καθυστερήσεις στις αεροπορικές εταιρείες, θα πρέπει να αφαιρεθεί από το βιβλίο καταστατικού του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκτός εάν η κυβέρνηση επιλέξει να τα αναπαράγει στο δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενώ δεν προβλέπεται να υπάρξει μια άμεση επίπτωση στις τιμές των πτήσεων των εταιρειών και στο νόμου περί αποζημίωσης. Ωστόσο το τι θα επακολουθήσει, θα εξαρτηθεί από το πώς η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί τους όρους της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ».

3. Ιατρική περίθαλψη:

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας είναι διαθέσιμη σε όλους τους κατοίκους της ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο οι Βρετανοί πολίτες έχουν εγγυημένη πρόσβαση σε τοπικές υπηρεσίες υγείας με τους ίδιους όρους που έχουν και οι κάτοικοι της ΕΕ. Με το Brexit θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση επί του θέματος. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αφήσει αυτό το καθεστώς τα ασφάλιστρα για ταξιδιωτική ασφάλιση αναπόφευκτα θα αυξηθούν.

4.Visa:

Με το Brexit θα αλλάξει ο τρόπος που θα πραγματοποιούν τα ταξίδια τους οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που θα επισκέπτονται χώρες της ΕΕ θα, το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε. Οι κανόνες επί του θέματος αναμένεται να αλλάξουν, δηλαδή τα ταξίδια θα είναι πολύ πιο δαπανηρά και χρονοβόρα για τους Βρετανούς τουρίστες από ό,τι απολαμβάνουν τώρα.

5. Επικοινωνία:

Φθηνότερα τέλη περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας στις χώρες της ΕΕ είναι κάτι που έχει εισαχθεί από την ΕΕ και θα επεκταθούν σε πλήρη απαγόρευση τα πρόσθετα τέλη περιαγωγής, τον Απρίλιο του 2017. Σύμφωνα με τον ABTA, οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να αλλάξουν από την στιγμή που η Βρετανία έχει εγκαταλείψει την ΕΕ. Οι νόμοι αυτοί δεν θα αλλάξουν μόνο εάν η βρετανική κυβέρνηση ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο ώστε να υπάρχουν στο καταστατικό της χώρας.

6. Ασφάλεια:

Οι ειδικοί στον τομέα των ταξιδιών έχουν επισημάνει ότι: Η ασφάλεια των Βρετανών ταξιδιωτών εξαρτάται από τη συνεργασία που θα έχει η Βρετανία με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ είναι πολύ σημαντική για την προστασία της ασφάλειας των παραθεριστών, σύμφωνα, με Sunday Times.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φράγμα Χερσώνας ανατίναξη: Αδύνατο να επισκευαστεί, 16.000 άτομα στη ζώνη πλημμυρών

Πιθανόν θα είναι αδύνατο να επισκευαστεί το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα μετά την έκρηξη που προκάλεσε ρήγμα στη δομή, δήλωσε σήμερα (6/6) διορισθείς από...

Ουκρανία: Ανατινάχθηκε φράγμα – Συναγερμός για πλημμύρες και εκκενώσεις χωριών

Το τεράστιο φράγμα, σοβιετικής εποχής, στη Νόβα Καχόβκα ανατινάχθηκε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις ουκρανικές και ρωσικές...
Λιβάι Στράους, τζιν, παντελόνι,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 Ιουνίου το πρώτο παντελόνι τζιν

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1850...Ο Λιβάι Στράους παρουσιάζει το πρώτο παντελόνι τζιν.

Τουρκία: Ο Ιμπραχίμ Καλίν διορίστηκε επικεφαλής της ΜΙΤ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε, όπως αναμενόταν ευρέως, τον μέχρι πρότινος εκπρόσωπό του, τον Ιμπραχίμ Καλίν, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών...

Τουρκία: Ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από το 40% για πρώτη φορά εδώ και 16...

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έπεσε τον Μάιο κάτω από το 40% για πρώτη φορά εδώ και 16 μήνες, χάρη κυρίως σε ένα προσωρινό μέτρο...

Κίνα: Δεκατέσσερις νεκροί, 5 αγνοούμενοι από κατολίσθηση στην επαρχία Σετσουάν

Κατολίσθηση, που σημειώθηκε στη νοτιοδυτική κινεζική επαρχία Σετσουάν, στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους ενώ αγνοείται η τύχη άλλων πέντε, μετέδωσε σήμερα το κινεζικό...

Ερντογάν: Ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τα νέα μέλη του Προεδρικού Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Ερντογάν ορκίστηκε νωρίτερα ενώπιον του κοινοβουλίου, υποσχόμενος συνταγματική αναθεώρηση. Το...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,242ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Guardian: Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει με ακρίβεια τον καρκίνο

Γιατροί, επιστήμονες και ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που μπορεί να ανιχνεύει...

Guardian για κλιματική αλλαγή: “Ο πλανήτης οδεύει προς μη αναστρέψιμο σημείο”

«Ο χρόνος εξαντλείται», αναφέρει ο Guardian στο κύριο άρθρο του που αφορά το ζήτημα...

Guardian: Άρθρο κόλαφος για την Τουρκία

Νέο άρθρο κόλαφος για την Τουρκία, από τον βρετανικό τύπο. Τη σκυτάλη πήρε σήμερα...

Guardian: Το βιβλίο του Βαρουφάκη στη λίστα με τα 100 καλύτερα του αιώνα!

Στη λίστα του Guardian με τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα μπήκε το...