Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
34.5 C
Athens

Ο Guardian εξηγεί «Τι σημαίνει το Brexit για τους ταξιδιώτες»

Μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή ένωση μια σειρά δημοσιευμάτων προσπαθούν να ενημερώσουν για τις αλλαγές που θα συμβούν στην καθημερινότητά μας.

«Τι σημαίνει το Brexit για τους ταξιδιώτες» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της theguardian.com.

Ειδικότερα, το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο κόσμος έλαβε την είδηση για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ αλλά ας εξετάσουμε τι σημαίνει το Brexit για τους παραθεριστές. Πιο αναλυτικά :

1. Νόμισμα:

Η λίρα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, ενώ ο δείκτης FTSE 250 κόντεψε να καταγράψει την χειρότερη ύφεση στην ιστορία της, καθώς οι αγορές αντέδρασαν στην είδηση του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το εξειδικευμένο για το ταξιδιωτικό χρήμα FairFx. Ακόμη η λίρα είχε πέσει στο 1,33 έναντι του δολαρίου και 1,25 έναντι του ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται οι Βρετανοί να πάρουν λιγότερα χρήματα στο εξωτερικό.

Ακόμη εκπρόσωπος του Association of British Travel Agents (ABTA) αναφέρει ότι: «Οι Βρετανοί που ταξιδεύουν αυτό το καλοκαίρι, θα δούμε να υπάρχει μια αλλαγή ως προς τις δαπάνες τους κατά την διάρκεια των διακοπών τους. Πάντως μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώσει επίσημα την ΕΕ την πρόθεσή του να φύγει, τότε τα υπόλοιπα κράτη μέλη θα έχουν έως και δύο χρόνια για να προσφέρουν μια συμφωνία για μια μελλοντική εμπορική σχέση στο Ηνωμένο Βασίλειο . Πάντως αυτήν την περίοδο δεν αναμένεται να υπάρχουν άμεσα αλλαγές στους παραθεριστές».

2. Πτήσεις:

Λόγω του Brexit, το κόστος των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τις χώρες της ΕΕ έχει μειωθεί δραματικά. Αυτό δεν συμβαίνει με τις αεροπορικές εταιρείες όπως η easyJet και η Ryanair.

Μάλιστα το ABTA επισημαίνει ότι: «Οι κανονισμοί της ΕΕ είναι αυτοί που οδήγησαν τις εταιρείες να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα τους φθηνότερες πτήσεις προς περισσότερους προορισμούς. Καθώς κατά αυτόν τον τρόπο άνοιξε η αγορά στον χώρο αερομεταφοράς αλλά συγχρόνως αυξήθηκε και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών. Με το Brexit οι κανονισμοί αυτοί κινδυνεύουν να αλλάξουν».

Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος του προϋπολογισμού αεροπορικής εταιρείας Monarch, Andrew Swaffield ανέφερε ότι: «Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα ακριβότερους αεροπορικούς ναύλους από ό,τι έχει τώρα και λιγότερες προγραμματισμένες πτήσεις θα υπάρξουν μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Όσον αφορά τα δικαιώματα για την αποζημίωση των επιβατών των διάφορων τρόπων μεταφοράς αλλά και όσον αφορά τις καθυστερήσεις στις αεροπορικές εταιρείες, θα πρέπει να αφαιρεθεί από το βιβλίο καταστατικού του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκτός εάν η κυβέρνηση επιλέξει να τα αναπαράγει στο δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενώ δεν προβλέπεται να υπάρξει μια άμεση επίπτωση στις τιμές των πτήσεων των εταιρειών και στο νόμου περί αποζημίωσης. Ωστόσο το τι θα επακολουθήσει, θα εξαρτηθεί από το πώς η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί τους όρους της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ».

3. Ιατρική περίθαλψη:

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας είναι διαθέσιμη σε όλους τους κατοίκους της ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο οι Βρετανοί πολίτες έχουν εγγυημένη πρόσβαση σε τοπικές υπηρεσίες υγείας με τους ίδιους όρους που έχουν και οι κάτοικοι της ΕΕ. Με το Brexit θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση επί του θέματος. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αφήσει αυτό το καθεστώς τα ασφάλιστρα για ταξιδιωτική ασφάλιση αναπόφευκτα θα αυξηθούν.

4.Visa:

Με το Brexit θα αλλάξει ο τρόπος που θα πραγματοποιούν τα ταξίδια τους οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που θα επισκέπτονται χώρες της ΕΕ θα, το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε. Οι κανόνες επί του θέματος αναμένεται να αλλάξουν, δηλαδή τα ταξίδια θα είναι πολύ πιο δαπανηρά και χρονοβόρα για τους Βρετανούς τουρίστες από ό,τι απολαμβάνουν τώρα.

5. Επικοινωνία:

Φθηνότερα τέλη περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας στις χώρες της ΕΕ είναι κάτι που έχει εισαχθεί από την ΕΕ και θα επεκταθούν σε πλήρη απαγόρευση τα πρόσθετα τέλη περιαγωγής, τον Απρίλιο του 2017. Σύμφωνα με τον ABTA, οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να αλλάξουν από την στιγμή που η Βρετανία έχει εγκαταλείψει την ΕΕ. Οι νόμοι αυτοί δεν θα αλλάξουν μόνο εάν η βρετανική κυβέρνηση ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο ώστε να υπάρχουν στο καταστατικό της χώρας.

6. Ασφάλεια:

Οι ειδικοί στον τομέα των ταξιδιών έχουν επισημάνει ότι: Η ασφάλεια των Βρετανών ταξιδιωτών εξαρτάται από τη συνεργασία που θα έχει η Βρετανία με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ είναι πολύ σημαντική για την προστασία της ασφάλειας των παραθεριστών, σύμφωνα, με Sunday Times.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Στις 27 Ιουνίου η συνέχεια των συζητήσεων για τα αξιώματα στην ΕΕ

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, θα συνεχιστεί η συζήτηση, τόσο για τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής...
σαν σήμερα, Σαρλ ντε Γκολ, προσωρινή, κυβέρνηση,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Ιουνίου ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ, επικεφαλής των γαλλικών δυνάμεων

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1940.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Ενώ η Γαλλία έχει περάσει σε γερμανική Κατοχή, ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ, επικεφαλής των γαλλικών δυνάμεων κάνει έκκληση...

Γαλλία: Η Λεπέν άφησε στην άκρη τις γραφικότητες της ακροδεξιάς – Δεν θα ρίξω...

Τον δρόμο της μετριοπάθειας που ακολούθησε η Μελόνι, φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και η Μαρίν Λεπέν. Αφήνοντας την άκρη τις ακροδεξιές γραφικότητες, η ηγέτης...

Ο πυρήνας της Γης πάτησε φρένο και αλλάζει η διάρκεια της μέρας

Ανεπαίσθητη προς το παρόν η μεταβολή του χρόνου στον πλανήτη Ενδιαφέροντα ευρήματα μιας νέας μελέτης τα οποία δείχνουν συντελούνται οι αλλαγές στον εσωτερικό πυρήνα της...
Ελ. Βενιζέλος, αεροσκάφος, αναγκαστική προσγείωση,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Ιουνίου εκδηλώνεται η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1948.... Εκδηλώνεται η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία. Κινέζοι ληστές καταλαμβάνουν εν πτήση ένα αεροπλάνο της "Cathay Pacific". Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών με...

26 νέες ναρκωτικές ουσίες εντοπίστηκαν στην Ευρώπη το 2023

Η διαθεσιμότητα ναρκωτικών ουσιών παραμένει υψηλή στην Ευρώπη, όπου διατίθεται ευρύ φάσμα προϊόντων στην αγορά.  Τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών εκτίθενται πλέον σε ένα...

Βόρεια Μακεδονία: Την επόμενη εβδομάδα ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης υπό το VMRO-DPMNE

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και αρχηγός του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να καταθέσει στη Βουλή το πρόγραμμα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μενδώνη: “Αν επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η Ελλάδα θα καλύψει το κενό στο Βρετανικό Μουσείο”

Η υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, υποσχέθηκε ότι...

Guardian: H “γκάφα” του Σούνακ έδωσε ελπίδες στους Έλληνες για την επιστροφή των Γλυπτών

Αέρας αισιοδοξίας φυσά στο Μουσείο της Ακρόπολης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα...

Guardian: Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει με ακρίβεια τον καρκίνο

Γιατροί, επιστήμονες και ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που μπορεί να ανιχνεύει...

Guardian για κλιματική αλλαγή: “Ο πλανήτης οδεύει προς μη αναστρέψιμο σημείο”

«Ο χρόνος εξαντλείται», αναφέρει ο Guardian στο κύριο άρθρο του που αφορά το ζήτημα...