Ο Παυλόπουλος αρνείται να υπογράψει τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

65
Νέο μήνυμα Παυλόπουλου προς την Τουρκία

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση υπολόγισε χωρίς τον ξενοδόχο σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην ηγεσία της δικαιοσύνης.

Κι αυτό διότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν πρόκειται να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα μέχρι τις 30 Ιουνίου που συνταξιοδοτούνται ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στην εισήγηση για τον διορισμό της Ειρήνης Καλού (πρόεδρος) και Δήμητρα Κοκοτίνη (εισαγγελέας) στην ηγεσία του Αρείου Πάγου. Όμως ο Προκόπης Παυλόπουλος, όπως έκανε και το 2016 δεν πρόκειται να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα πριν από τις 30 Ιουνίου, όπως επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου. Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας εξηγούν ότι “εάν ο Πρόεδρος υπογράψει νωρίτερα θα είναι συνταγματικό ατόπημα, καθώς η χώρα για λίγες ημέρες βρεθεί με δύο προέδρους και δύο εισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Οπότε ο κ. Παυλόπουλος θα κληθεί να λάβει μία δύσκολη πραγματικά απόφαση να υπογράψει τους διορισμούς την 1η Ιουλίου, στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου και με την Βουλή να έχει διαλυθεί για να διεξαχθούν οι πρόωρες εθνικές εκλογές την 7η Ιουλίου. Ας μην λησμονούμε ότι το σύνολο των συνταγματολόγων έχει προειδοποιήσει ότι η ενέργεια της κυβέρνησης να επιλέξει την ηγεσία της δικαιοσύνης δεν είναι ορθή και μάλιστα ο κ. Μανιτάκης σε άρθρο του έκανε λόγο για καταδολίευση του συντάγματος. Έτσι πλέον ο μόνος που μπορεί να ανακόψει την αντισυνταγματική πρακτική είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό από τη στιγμή που η Προεδρεία της Δημοκρατίας έχει διαμηνύσει ότι δεν θα υπογράψει μέχρι και τις 30 Ιουνίου το Προεδρικό Διάταγμα, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον το τι θα κάνει τελικά ο Προκόπης Παυλόπουλος την 1η Ιουλίου. Πηγές της Προεδρίας υποστήριζαν ότι θα καθορίσει τη στάση της με μοναδικό γνώμονα την τήρηση της συνταγματικής τάξης, που πρακτικά σημαίνει ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις που θα εξέθεταν τον θεσμό καθώς ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα παντός άλλου τους όρους της συνταγματικής νομιμότητας.

Διαβάστε επίσης:  Μανώλης Γλέζος: Σήμερα η κηδεία του μεγάλου αγωνιστή της Αντίστασης - Σε στενό οικογενειακό κύκλο

Ανακοίνωση η Ν.Δ.

Σκληρή ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης εξέδωσε η ΝΔ μετά την επιλογή νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο. Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «αντισυνταγματικό διορισμό» και «πρωτοφανή απόφαση». Υπογραμμίζει, δε, ότι η κυβέρνηση εμπλέκει με απαράδεκτο τρόπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εγκρίνει, ή όχι τον διορισμό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ν.Δ.: “Η απερχόμενη κυβέρνηση παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας. Η ΝΔ προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας”.