Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
16.1 C
Athens

Ο πληθωρισμός επιμένει: Νέες αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ

Στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Federal Reserve αναφορικά με τη νομισματική τους πολιτική είναι στραμμένα τα βλέμματα των αγορών αυτήν την εβδομάδα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να λάβει σκληρότερα μέτρα από ό,τι αναμενόταν για να ξεριζώσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την πλειοψηφία οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Financial Times, οι οποίοι προβλέπουν τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μέσα στο 2023.

Η τελευταία έρευνα, προβλέπει ότι η Fed θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της σε τουλάχιστον 5,5% φέτος. Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων της Fed δείχνουν ότι οι traders προτιμούν μόνο μία ακόμη αύξηση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Ιούλιο.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι προτιμούν να αποφύγουν την αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη διήμερη συνεδρίασή τους την Τρίτη, κρατώντας παράλληλα την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω σύσφιξη. Μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις από τον Μάρτιο του 2022, το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κυμαίνεται πλέον μεταξύ 5% και 5,25%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2007.

Οι μεγαλύτεροι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε μείωση του ρυθμού του πληθωρισμού θα είναι η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθολογικών αυξήσεων, δήλωσε το 48% των οικονομολόγων, ενώ ακολουθούν οι παγκόσμιοι αντίξοοι άνεμοι λόγω της αποδυνάμωσης της κινεζικής οικονομίας και του ισχυρού δολαρίου. Ωστόσο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν αναμένουν άμεσο, ουσιαστικό άλμα του ποσοστού ανεργίας. Η διάμεση εκτίμηση για το τέλος του έτους διαμορφώνεται στο 4,1%, ελαφρώς υψηλότερο από το τρέχον επίπεδο του 3,7%.

Την Πέμπτη η απόφαση της ΕΚΤ

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 3,5%, αναμένεται να προχωρήσει και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ερχόμενη Πέμπτη 15 Ιουνίου, συνεχίζοντας τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και μακριά από τον στόχο του 2%.

Μετά από συνολικά 375 μονάδες βάσης αυξήσεων κατά το περασμένο έτος, η οικονομική δραστηριότητα στο μπλοκ των 20 μελών έχει επιβραδυνθεί, με τη μεγαλύτερη οικονομική μηχανή της Ευρώπης – τη Γερμανία – και την ευρωζώνη συνολικά να πέφτουν σε ύφεση.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε πρόσφατα ότι: «δεν είναι ακόμη προφανές ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει φτάσει στην κορύφωσή του», υποδηλώνοντας περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού.

«Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο βασικός πληθωρισμός έχει κορυφωθεί», δήλωσε η Λαγκάρντ την Πέμπτη σε ομιλία της στο Ανόβερο της Γερμανίας. «Έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε για να φέρουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα».

Μία μεγάλη πλειοψηφία των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters την περασμένη εβδομάδα επέμειναν ότι τον Ιούλιο θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση ενός τετάρτου της μονάδας που θα είναι και η τελευταία, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να παραμένει στο 3,75% έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε επίπεδο Eυρωζώνης, τον Μάιο, τα τρόφιμα, ποτά και καπνικά αποτελούν τον κλάδο με τη μεγαλύτερη επίπτωση στον πληθωρισμό καθώς αυξήθηκε κατά 12,5% από 13,5% τον Απρίλιο. Η συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου επέδρασε θετικά στον κλάδο της ενέργειας, που κατέγραψε πτώση 1,7% από μικρή αύξηση κατά 2,5% τον Απρίλιο. Επιβράδυνση κατεγράφη επίσης στις τιμές των μη βιομηχανικών προϊόντων οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5,8% από 6,2% τον Απρίλιο. Όσον αφορά τον κλάδο των υπηρεσιών, τον Μάιο η αύξηση έφτασε στο 5% από 5,2% τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φλωρίδης: Η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019

Η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019, με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης,Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας...

ΓΣΕΕ: Πώς αμείβονται οι αργίες του Πάσχα

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΓΣΕΕ αναφορικά με το πώς θα διαμορφώνονται οι αμοιβές τις Αργίες του Πάσχα. Συγκεκριμένα Μεγάλη Παρασκευή (3-5-2024) είναι υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα....

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Μπόνους παραγωγικότητας 15% στους δημοσίους υπαλλήλους

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το μπόνους 15% που θα δοθεί στους δημοσίους υπαλλήλους να είναι το βασικό θέμα της ατζέντας συνεδριάζει...

Εφορία: Στο “στόχαστρο” ελέγχων 120.000 ΑΦΜ για έσοδα 1,2 δισ. ευρώ

«Φύλλο και φτερό» σκοπεύει να κάνει φέτος η ΑΑΔΕ 120.000 ΑΦΜ στα πλαίσια του προγραμματισμού της για ελέγχους και διασταυρώσεις για απόκρυψη φορολογητέας ύλης...

Μεγάλη Δευτέρα: Η αρχή της Εβδομάδας των Παθών – Η ακολουθία του Νυμφίου

Μεγάλη Δευτέρα σήμερα. Την επόμενη μέρα από την Κυριακή των Βαΐων, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του «Παγκάλου» Ιωσήφ, γιου του Ιακώβ, που...
Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτουν μετά από νέες καταθέσεις

Δίκη για το Μάτι, έξι χρόνια μετά την τραγωδία: 104 νεκροί, 6 ένοχοι, κανένας...

Ένοχοι κρίθηκαν έξι από τους 21 κατηγορούμενους για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που άφησε πίσω της 104 νεκρούς. Με δεδομένες τις πλημμεληματικού χαρακτήρα...

Πασχαλινή έξοδος με τη βενζίνη στα δύο ευρώ το λίτρο για τους οδηγούς

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν στο χέρι οι οδηγοί για την πασχαλινή έξοδο με αυτοκίνητο καθώς η τιμή της βενζίνης...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καύσιμα: Φωτιά η τιμή της βενζίνης

Η Μαρία Ζάγκα πρόεδρος της ένωσης βενζινοπωλών Αττικής τόνισε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος...

Μητσοτάκης: Η αναβάθμιση της οικονομίας φέρνει μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις και επιδόματα

Στην αναβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας και στις δυνατότητες που έδωσε για την αύξηση του...

Γερμανία: Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά η ανησυχία παραμένει

Αχτίδα ελπίδας για τους καταναλωτές στη Γερμανία, μετά τις συνεχείς αυξήσεις τιμών τα τελευταία...

Στουρνάρας: Αν δεν μειώσει εγκαίρως τα επιτόκια, η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το τρένο της ανάπτυξη

Τον κώδωνα του κινδύνου, έκρουσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, να...