Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020
12.6 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 Νοεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1935.... Μετά το δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου, ο βασιλιάς Γεώργιος Β' επιστρέφει στην Αθήνα, έπειτα από 12 χρόνια εξορίας. Παύει τον πρωθυπουργό Γεώργιο...

Ο ΤΡΑΜΠ, ΤΟ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΥΤΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ: Οδεύοντας προς νέο «κυνήγι εξοπλισμών»

Ποτέ άλλοτε, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δεν ξοδεύουν χώρες τόσο πολλά για εξοπλισμούς, ανέφεραν ειδησεογραφικά πρακτορεία, με αφορμή τη μεγαλύτερη στρατιωτική έκθεση παγκοσμίως, IDEX, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Αμπού Ντάμπι.

Όμως ο Ντόναλντ Τραμπ, ηγέτης μιας χώρας με τις περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως, δεν παύει να καλεί ξένους ηγέτες – πιο πρόσφατα τη Γερμανίδα καγκελάριο – να προβλέψουν περισσότερες δαπάνες για εξοπλισμούς.

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν πέρσι σε όλο τον κόσμο, παγκοσμίως, ήταν ύψους 100 δις δολαρίων. Στη φετινή IDEX, που πραγματοποιήθηκε από τις 19 ως τις 23 Φεβρουαρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. υπογράφηκαν συμβόλαια ύψους 5 δις. Τους περισσότερους εξοπλισμούς πωλούν οι ΗΠΑ, με τη Ρωσία να έρχεται δεύτερη. Καλύτερος «πελάτης», είναι η Σαουδική Αραβία.

Τραμπ, Άμπου Ντάμπι, κυνήγι, εξοπλισμών,

Τεράστιο «παζάρι»

Η έκταση της έκθεσης IDEX στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι ίση με 50 γήπεδα ποδοσφαίρου. Από εκεί αγοράζουν τα όπλα τους Αφρικανοί, Άραβες και Ασιάτες αξιωματούχοι. Για τις εταιρίες κατασκευής όπλων, είναι μια πολύ προσοδοφόρα αγορά. Η φετινή, είχε ιδιαίτερη «επιτυχία». Περισσότερες από 1200 εταιρίες έλαβαν μέρος στη στρατιωτική έκθεση. Ρομπότ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συσκευές εξουδετέρωσης, ναρκών, αλλά και –σταθερή αξία – Καλάσνικοφ…

Τραμπ: Θέλει αύξηση 10%

Τραμπ, Άμπου Ντάμπι, κυνήγι, εξοπλισμών,Η πρώτη πρόταση προϋπολογισμού του Ντόναλντ Τραμπ, σχεδόν τεσσάρων τρις δολαρίων, περιελάμβανε ουσιαστική αύξηση, 54 δις, σχεδόν 10%, για αμυντικές δαπάνες και ανάλογη μείωση των μη αμυντικών. Αξιωματούχος είχε δηλώσει στοReuters, πως ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα έχουν μείωση εσόδων. Ο Τραμπ έλεγε πως πρόκειται για υλοποίηση της προεκλογικής του υπόσχεσης να «κρατήσει την Αμερική ασφαλή». Οι αύξηση στις αμυντικές δαπάνες, θα βοηθήσουν να ξαναχτιστεί ο κατά τον Αμερικανό πρόεδρο «μειωμένος στρατός» – παρόλο που για το στρατό αυτό, ξοδεύεται πάνω από το ένα τρίτο των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών. «Πρέπει να ξαναρχίσουμε να κερδίζουμε πολέμους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ. Το AFP παρατηρούσε πως ο Τραμπ έχει να υλοποιήσει δεκάδες προεκλογικές υποσχέσεις, – από το Τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, μέχρι τις απελάσεις μεταναστών χωρίς χαρτιά – αλλά έχει κι ένα εθνικό χρέος που χτυπάει καμπανάκι, οδεύοντας προς τα 20 τρις δολάρια κι ένα έλλειμμα γύρω στο 3,1% του ΑΕΠ. Η επιτροπή για Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό, υπολόγισε πως Τείχος και απελάσεις μεταναστών, εκτιμάται πως θα κόστιζαν 5,3 τρισεκατομμύρια.

Η επιστολή των αποστράτων

Περισσότεροι από 120 απόστρατοι ναύαρχοι και στρατηγοί, περιλαμβανομένου του πρώην διευθυντή της CIA, απόστρατου στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους και του πρώην επικεφαλής της συμμαχικής διοίκησης του ΝΑΤΟ, απόστρατου ναυάρχου, Τζέιμς Σταυρίδης, καλούσαν με επιστολή τους τον Τραμπ να μην μειώσει τις δαπάνες για διπλωματία και αναπτυξιακή βοήθεια.

Τραμπ, Άμπου Ντάμπι, κυνήγι, εξοπλισμών,

DefenceWeb: Οι σημαντικές συμφωνίες στην IDEX

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές στις ανακοινώσεις συμφωνιών που κατέγραψε το DefenceWeb, κατανοεί κανείς πόσο διάχυτη είναι η υποκρισία, όταν παράλληλα με εκκλήσεις για «ειρήνευση» και επίκληση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια σειρά θερμά σημεία του πλανήτη, χώρες με αναπτυγμένη αμυντική βιομηχανία, αν δε μετέχουν, δεν παύουν να εξοπλίζουν αντιμαχόμενες πλευρές:

Στη διάρκεια της έκθεσης, ανακοινώθηκε ότι τα Εμιράτα και η Ρωσία προγραμματίζουν κατασκευή της 5ης γενιάς ελαφρού πολεμικού αεροσκάφους. Ο Σεργκέι Σεμεζόφ, στέλεχος της Rostec, δήλωσε πως βάσει συμφωνίας που υπεγράφη, η κατασκευή θα αρχίσει το 2018. Παρόμοια συμφωνία είχε υπογράψει πέρσι η Μόσχα με τη Ρωσία.

Η πολεμική αεροπορία των Εμιράτων και η Saab υπέγραψαν συμφωνία ύψους 235 εκατομμυρίων δολαρίων, για ένα νέο σύστημα αναγνωριστικού αεροσκάφουςG6000 Swing Role Surveillance System (SRSS).

Η Νιγηρία ανακοίνωσε ότι θα παραλάβει τρία A-29 Super Tucano, αλλά εκπρόσωπος της εταιρίας Embraer, ανέφερε στο περιοδικό Jane΄s Defence, ότι η ανακοίνωση, ήταν πρόωρη.

Κατά την έναρξη της έκθεσης, η γερμανική Stemme AG ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τη νοτιοαφρικανική SPlane Automation για να περιλάβει υποστηστήματα της νοτιοαφρικανικής εταιρίας στο αεροσκάφος Ecary ES15.

Στην υποέκθεση NAVDEX, τα κινεζικά ναυπηγεία και η Υπεράκτια Διεθνής Συνεργασία (CSOC) παρουσίασαν για πρώτη φορά το συμβατικό υποβρύχιο S-26  με ανεξέρτητο σύστημα αέριας προώθησης.
Επίσης, η
Al Fattan, έκανε επίδειξη νέου πολεμικού σκάφους μήκους έξι μέτρων, το οποίο μοιάζει με το CB90 που χρησιμοποιεί το σουηδικό Ναυτικό. Η Al Fattan, θα παραδώσει και 27 ταχύπλοα σκάφη αναχαίτισης στην ακτοφυλακή των Εμιράτων.

Το Ναυτικό των Εμιράτων, παρουσίασε την 6η και τελευταία κορβέτα Al Hili, τύπουBaynuhah, που κατασκευάστηκε σε ναυπηγεία του Αμπού Ντάμπι, χάρη στη μεταφορά τεχνολογίας από τα γαλλικά ναυπηγεία Constructions Mecaniques deNormandie (CMN).

Τα ναυπηγεία του Αμπού Ντάμπι παρέδωσαν και στην Υπηρεσία Κρίσιμων Υποδομών και Παράκτιας Προστασίας, ένα νέο υποβρύχιο που κατασκεύασε ηDamen σε ρουμανικό ναυπηγείο και ολοκληρώθηκε σε ναυπηγείο των Εμιράτων. Το 67 μέτρων υποβρύχιο είναι εξοπλισμένο με BAE Bofors 57mm και διαθέτει μεγάλο ελικοδρόμιο.

Η General Dynamics OTS διεκδικεί συμβόλαιο για την κατασκευή οχήματος 4χ4 για την Προεδρική Φρουρά των Εμιράτων, με το Flyer 72 H SG Group επέδειξε τη νέα εκδοχή του Jackal 2, το HMT 400 Desert. Στην έκθεση παρουσιάστηκε και τοRapid Intervention Vehicle της ΝΙΜΡ και η Polaris Defence & Governmentδιαγκωνίζεται, προωθώντας το DAGOR της.

Τραμπ, Άμπου Ντάμπι, κυνήγι, εξοπλισμών,

Στις λεγόμενες Χώρες του Βίζεγκραντ, θα πωληθούν, διανεμηθούν, παραχθούν και υποστηριχθούν τεθωρακισμένα οχήματα της NIMR, βάσει συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας που ανακοίνωσε η εταιρία. Η συμφωνία καλύπτει Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία και Ουγγαρία και τα οχήματα θα βελτιστοποιήσουν τις επιδόσεις τους για συνθήκες χειμώνα, ώστε να προσαρμοστούν σε συνθήκες ψύχους ευρωπαϊκών χωρών.

Η Harris κέρδισε συμβόλαιο 189 εκατομμυρίων για ένα σύστημα διαχείρισης μάχης, από τις ένοπλες δυνάμεις των Εμιράτων.

Η τουρκική εταιρία Otokar, υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 661εκατομμυρίων για να κατασκευάσει αμφίβια οχήματα Arma 8x8 για τις χερσαίες δυνάμεις των Εμιράτων. Η Otokar υπέργαψε και συμφωνία για δημιουργία κοινής επιχείρησης για την κατασκευή των οχημάτων σε συνεργασία με την Tawazun Holding.

Η Ρωσία εξασφάλισε μεγάλη παραγγελία για τεθωρακισμένα UralVagonZavod T-90, από χώρα της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, οι ένοπλες δυνάμεις των Εμιράτων υπέγραψαν με τη Μόσχα συμβόλαιο για πυραύλους κατά τεθωρακισμένων, αξίας 700 εκατομμυρίων.

Η εταιρία με έδρα το Ντουμπάι, Minerva Special Purpose Vehicles, επιβεβαίωσε ότι κατασκευάζει μεγάλο αριθμό ελαφρών τεθωρακισμένων Panthera T6, για την Αίγυπτο.

Επιμέλεια: Ρένα Ακριτίδου

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πομπηία: Βρήκαν τα λείψανα πλούσιου και σκλάβου – Πέθαναν από έκρηξη ηφαιστείου το 79...

1941 χρόνια μετά τον θάνατό τους!!! Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα πολύ καλά διατηρημένα λείψανα δύο ανδρών που κάηκαν ζωντανοί κατά...
Ιησούς Χριστός: Είναι αυτό το σπίτι που μεγάλωσε;

Ιησούς Χριστός: Είναι αυτό το σπίτι που μεγάλωσε; (φώτο – βίντεο)

Ο καθηγητής Αρχαιολογίας και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ρίντινγκ της Βρετανίας, Κεν Νταρκ πιστεύει ότι έπειτα από 14 χρόνια έρευνας κατάφερε να εντοπίσει...
Γαλλία: Σε δύο στάδια η άρση του lockdown

Γαλλία: Σε δύο στάδια η άρση του lockdown

Σε δύο στάδια η άρση του lockdown στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε, πριν από λίγο, σε διάγγελμά του ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Κίνα πρότεινε επίσημα το «σφράγισμα» των ανθρώπων παγκοσμίως με barcode «πιστοποίησης εμβολίου» για...

Αλλιώς δεν θα μπορεί κανείς να ταξιδέψει ή να κλείσει εμπορικές συμφωνίες Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping (η χώρα...
σαν σήμερα, Χόλιγουντ, Μακάρθι,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Νοεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1947... Κογκρέσο με συντριπτική πλειοψηφία καταδικάζει τους δέκα καλλιτέχνες του Χόλιγουντ, που αρνούνται να συνεργαστούν με την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του γερουσιαστή Μακάρθι...
Πλανήτης Άρης: Ενδείξεις για πρόσφατη έκρηξη ηφαιστείου, αλλά και για αρχαία μεγα-πλημμύρα

Πλανήτης Άρης: Ενδείξεις για πρόσφατη έκρηξη ηφαιστείου, αλλά και για αρχαία μεγα-πλημμύρα

Ο Άρης θεωρείται ότι είναι προ πολλού ηφαιστειακά ανενεργός, αλλά για πρώτη φορά Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν ενδείξεις για μία ηφαιστειακή...
Βρετανία: Μετά από επίθεση χάκερ διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα αθλητών και διασημοτήτων

Βρετανία: Μετά από επίθεση χάκερ διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα αθλητών και διασημοτήτων

Eπίθεση χάκερ, που σύμφωνα με τα ΜΜΕ στην Αγγλία, στοχεύει σε εκατοντάδες αστέρες της μπάλας και διασημότητες, έχει συγκλονίσει τον βρετανικό αθλητικό...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο πρίγκιπας Χάρι θα … πάει για κυνήγι!

Πολύς ντόρος έχει γίνει τελευταία για τη συμπεριφορά της Μέγκαν Μαρκλ, που κατά τους…...

Λαμία: Πολίτες κυνήγησαν τον κλέφτη (Βίντεο)

Πρωτοφανείς σκηνές με πολίτες να κυνηγάνε τον κλέφτη στο κέντρο της Λαμίας, εκτυλίχθηκαν χθες...

Κρήτη: Σκότωσε το φίλο του με την καραμπίνα πάνω στο κυνήγι

Σε ατύχημα αποδίδει κυνηγός στην Κρήτη τη δολοφονία του φίλου του, αφού μετά την...

Φθιώτιδα: Τραγικό συμβάν – Σκότωσε τον γαμπρό του στο κυνήγι

Ασύλληπτη τραγωδία, με θύμα έναν 38χρονο, σημειώθηκε ξημερώματα Κυριακής (26/8) σε κυνήγι στην περιοχή...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή